Særligt for dig i tyverne
Celleskrab, celleprøve, smear, smeartest – der er mange navne for den vigtige undersøgelse for celleforandringer, som du bliver indkaldt til hvert 3.-5 år, fra du fylder 23 år.
Bestil tid hos lægen
Når du fylder 23 år, får du en invitation i e-Boks til tjek for celleforandringer (celleskrab). Du bliver inviteret hvert tredje år, indtil du fylder 30. Herefter er det hvert tredje eller femte år, indtil du fylder 65 år.
Når invitationen kommer, skal du huske at bestille tid hos lægen. Hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst blev undersøgt eller ikke har fået en invitation, kan du kontakte din læge eller finde dato for din sidste undersøgelse på sundhed.dk.
Celleskrab opdager celleforandringer, inden de bliver til kræft
Med et celleskrab kan man finde og behandle celleforandringer på livmoderhalsen, inden de udvikler sig til kræft.
Celleforandringer kan være forstadier til kræft, men forstadier er ikke kræft. Forstadier udvikler sig oftest langsomt til kræft, typisk over 10-15 år.
Sådan foregår et celleskrab fra livmoderhalsen
Ved undersøgelsen ligger du på en gynækologisk briks, og lægen eller sygeplejersken tager et celleskrab fra livmoderhalsen med en lille børste. De fleste mærker, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Din celleprøve bliver sendt til et laboratorium og undersøgt for celleforandringer.
Hvis du er nervøs for undersøgelsen, er det en god ide at tage en snak med din læge eller spørge, om du kan få en HPV-hjemmetest.
Svar på celleskrabet
Du får svar på prøven i e-Boks. De allerfleste har ikke celleforandringer, og de får en ny invitation tre år senere. Hvis du har celleforandringer, bliver du henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.
Kikkertundersøgelse hos gynækologen
Gynækologen ser ind på livmoderhalsens overflade med et apparat, der ligner en kikkert (kolposkop) og tager små vævsprøver og evt. et nyt celleskrab. Det tager 10-15 minutter. Efter cirka 2 uger får du svar på vævsprøverne og om der er grund til behandling med en såkaldt kegleoperation (også kaldet keglesnit).
Celleforandringer kan behandles, så de ikke udvikler sig til kræft
Hvert år bliver flere tusinde kvinder behandlet for celleforandringer, der kan være forstadier til livmoderhalskræft. De får en kegleoperation, der fjerner forstadierne, så de ikke udvikler sig til kræft. Der er tale om en mindre operation, hvor lægen fjerner et lille område omkring kanalen i livmoderhalsen.
Cirka halvdelen af de omkring 340 kvinder, der hvert år får livmoderhalskræft, er ikke blevet undersøgt regelmæssigt. Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft.