Spørgsmål og svar om screening for livmoderhalskræft
Her kan du få svar på ofte stillede spørgsmål om screening for livmoderhalskræft.
Ja, det er stadig vigtigt at blive tjekket regelmæssigt for celleforandringer på livmoderhalsen (screening), for HPV-vaccinen beskytter ikke 100 pct. mod livmoderhalskræft. Alle kvinder får en invitation til screening for livmoderhalskræft fra de fylder 23 år. Tilbuddet fortsætter, til man fylder 64 år.
HPV-hjemmetest er ikke noget, man kan få automatisk. Region Hovedstaden, Midtjylland, Syddanmark og Nordjylland tilbyder HPV-hjemmetest som en del af screeningsprogrammet til kvinder, der ikke har reageret på screeningsinvitationen efter første påmindelse. Region Sjælland er også på vej med et tilbud.
HPV-hjemmetest kan tages i eget hjem. Undersøgelser har vist, at hjemmetesten kan betyde, at flere kvinder deltager i screeningen, men den erstatter ikke den prøve, som man får taget hos egen læge. Hvis hjemmetesten er positiv, skal man efterfølgende henvende sig til sin egen læge for at få taget en regulær celleprøve. Kræftens Bekæmpelse opfordrer kvinder til at bestille tid hos egen læge, når de bliver inviteret til screening. Hvis man har en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, kan man også tale med sin læge om at få en hjemmetest.
Kontakt din læge eller screeningssekretariatet i din region, hvis du ikke har fået en invitation. På Sundhed.dk kan du desuden tjekke, hvornår du sidst blev screenet og i de fleste regioner kan du også bestille hjemmetest for HPV, hvis du har udskudt eller glemt undersøgelsen i længere tid.
Nej. Hvis du er gravid, skal du vente med at blive undersøgt til et par måneder efter fødslen. Cellerne i livmoderhalsen ser nemlig anderledes ud under en graviditet.
Man har i en årrække undersøgt HPV-test som screeningsmetode for kvinder i alderen 30-59 år for at finde ud af, hvilken metode der virker bedst - også samfundsøkonomisk. Så hvis du er 30-59-år og født på en ulige dato, bliver du tilbudt HPV-baseret screening hvert femte år. Er du født på en lige dato, tilbydes du cellebaseret screening hvert tredje år, når du er mellem 30 og 49 år og hvert femte år, når du er mellem 50 og 59 år.
Det er stadig den samme celleprøve, alle kvinder får taget, men prøverne undersøges forskelligt, nemlig for enten HPV eller celleforandringer. Begge undersøgelser er gode, men HPV-test kan muligvis optimere processen, så man kan tilbyde opfølgende undersøgelser til nogle, og færre undersøgelser til nogle andre. Det forventes, at HPV-test indføres som screeningsmetode i 2025, til alle kvinder over 30 år.
Nej, livmoderhalskræft rammer ikke kun ældre kvinder. Hvert år får cirka 340 kvinder diagnosen - mere end halvdelen er under 50 år. Sygdommen udvikler sig oftest langsomt, over 10-15 år. Men den kan også ramme helt unge kvinder - i deres tilfælde har sygdommen nået at udvikle sig hurtigt.
Livmoderhalskræft skyldes HPV - human papillomavirus - der er en meget smitsom seksuelt overført virus. De fleste HPV-infektioner går væk af sig selv igen, men nogle infektioner bliver kroniske og kan derfor udvikle sig til celleforandringer, og celleforandringer kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft. Risikoen for at en HPV-infektion bliver kronisk er desuden større hos kvinder, der ryger.
Selve undersøgelsen foregår hos din egen læge, der tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. De fleste mærker, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Hvis du er nervøs for undersøgelsen, er det en god ide at tage en snak med din læge om det, og om det f.eks. er muligt for dig at tage en hjemmetest.