Sådan foregår screening for livmoderhalskræft
Screening for livmoderhalskræft er en undersøgelse, der foregår hos din egen læge. Lægen eller sygeplejersken foretager en gynækologisk undersøgelse og tager samtidig en celleprøve fra livmoderhalsen. Prøven undersøges for celleforandringer eller HPV.
Celleprøve hos lægen
Den praktiserende læge eller sygeplejerske tager en celleprøve fra livmoderhalsen med en lille børste. Prøven er den samme, uanset om den undersøges for celleforandringer eller for virus (HPV). De fleste kan godt mærke, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Celleprøven bliver sendt til et laboratorium og undersøges enten for celleforandringer eller for HPV.
Læs mere om, hvem der får tilbudt HPV-baseret og cellebaseret screening her.
Celleforandringer skyldes en infektion med HPV, der er blevet kronisk. Oftest går HPV-infektioner væk af sig selv igen, men hvis infektionen bliver kronisk, kan den udvikle sig til celleforandringer, som kan være forstadier til kræft. Får du undersøgt for celleforandringer med en celleprøve hos egen lægen, kan samme prøve undersøges for HPV-infektion. Hvis du i første omgang blev undersøgt for HPV-infektion, så skal prøven undersøges for celleforandringer.
Svar på celleprøven
Du får svar på prøven i e-Boks, medmindre du har aftalt andet med lægen.
Hvis du anbefales en opfølgende prøve eller yderligere undersøgelse hos en gynækolog, skal du tale med din læge om det videre forløb. Afhængigt af prøvens svar kan det være, at du bliver henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.
Kikkertundersøgelse hos gynækologen
Gynækologen ser ind på livmoderhalsens overflade med et kikkertlignende apparat (kolposkop). Det tager 10-15 minutter, og undervejs tager gynækologen små vævsprøver vejledt af kikkertundersøgelsen og tager et nyt celleskrab fra livmoderhalsen. Det kan føles som små trækninger eller lette smerter. Nogle kvinder mærker dog ingenting. Det kan bløde lidt efter undersøgelsen, så lægen vil tilbyde dig et bind, du kan tage på bagefter.
Efter cirka 2 uger kommer der svar på prøverne, og du får at vide, om der er grund til behandling eller opfølgning. Hvis celleforandringerne skal fjernes udføres en såkaldt kegleoperation (også kaldet keglesnit) under lokalbedøvelse.
Behandling af forstadier til livmoderhalskræft (kegleoperation)
Hvert år bliver mange tusinde kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft med en kegleoperation. Ved operationen fjernes et lille område omkring kanalen i livmoderhalsen. Ved at behandle forstadier kan man forhindre, at de udvikler sig til kræft.