Screening for prostatakræft
Prostatakræft er steget markant siden 1990erne. En af de mest sandsynlige grunde er, at flere og flere raske mænd får taget en PSA-test. PSA-testen er dog udviklet til at finde tilbagefald hos mænd behandlet for prostatakræft. Det er ikke en screeningstest. Selvom forekomsten er øget markant, har dødeligheden ikke ændret sig.
Screening for prostatakræft undersøges i videnskabelige studier
Med screening undersøger man raske borgere for at opspore sygdom tidligt og helst inden, der opstår symptomer. Organiseret screening for prostatakræft findes kun i Litauen og Kazakhstan. Ellers er screening for prostatakræft udelukkende noget, der undersøges i videnskabelige studier.
Ingen nordiske lande anbefaler screening for prostatakræft. Alligevel får mange raske mænd taget en blodprøve for at måle mængden af PSA i blodet. Det kaldes gråzonescreening. I Sverige er man i gang med en videnskabelig undersøgelse af, hvordan man kan organisere test (screening) for prostatakræft. Baggrunden for undersøgelsen var, at alt for mange svenske mænd fik taget en PSA-test.
Prostatakræft er hyppig i hele verden
Prostatakræft er den næst hyppigste kræftform blandt mænd i hele verden. Der er dog stor geografisk variation: Sygdommen forekommer især i Nordamerika, New Zealand, Australien og nord/vest Europa. Forekomsten er lavest i Asien. De nyeste registerdata viser f.eks., at prostatakræft forekommer ca. 10 gange oftere i Sverige end i Kina. Sandsynligvis fordi flere mænd har adgang til PSA-test, læse nedenfor. Overalt i den vestlige verden er prostatakræft steget markant siden midten af 1990’erne. I resten af verden stiger forekomsten af prostatakræft typisk, jo højere levestandarden bliver. Risikoen for prostatakræft er højest hos afroamerikanske mænd og lavest hos asiater.
Hvorfor er prostatakræft blevet så hyppig?
Årsagerne til den kraftige stigning i den vestlige verden og den store forskel mellem lande kendes ikke fuldt ud. Vestlig livsstil i bred forstand spiller muligvis en rolle, men trods intensiv forskning har man ikke fundet konkrete livsstilsfaktorer, der kan forklare den stigende forekomst. Man ved dog, at mænd med overvægt har en øget risiko for at blive diagnosticeret med mere fremskreden prostatakræft.
En af de vigtigste forklaringer på det stigende antal tilfælde af prostatakræft er, at man fra midten af 1990’erne begyndte at kunne måle Prostata Specifikt Antigen (PSA) i blod. Et stigende antal mænd fik målt deres PSA, og derfor fik mange flere mænd diagnosen prostatakræft. Problemet er, at langt fra alle har gavn af at få stillet diagnosen: Selvom forekomsten af prostatakræft er steget markant, har dødeligheden ikke ændret sig.
Nogle mænd bliver alvorligt syge af prostatakræft, mens andre lever med kræft, der aldrig giver symptomer og aldrig udvikler sig alvorligt. I dag får mange flere mænd desværre en kræftdiagnose og en behandling, der giver dem livslange følgevirkninger, uden at det påvirker hverken deres livslængde eller livskvalitet positivt. En tidlig diagnose har kun værdi for den enkelte mand, hvis behandlingen sikrer, at han lever længere og/eller oplever færre senfølger af sin sygdom.
Hvad er PSA (Prostata Specifikt Antigen)?
PSA er et protein som udskilles fra prostatakirtlen, og som kan måles i en blodprøve. Den såkaldte PSA-test er udviklet til at finde tilbagefald hos mænd behandlet for prostatakræft.
Men PSA-testen bliver også brugt hos mænd uden symptomer. Et let forhøjet PSA-tal kan måles ved begyndende prostatakræft, men kan også måles ved godartede sygdomme som f.eks. forstørrelse af eller betændelse i prostata. Testen kan dog også vise et normalt PSA-tal hos mænd med kræft i prostata, og på den måde kan testen skabe falsk tryghed hos manden om, at han er rask.
Hvad kan PSA-tallet bruges til?
Prostatakræft kan være arvelig
Ifølge de kliniske retningslinjer for screening og tidlig opsporing af prostatakræft kan der være god mening i at tilbyde PSA-test til mænd, der er arveligt disponeret. I Kræftens Bekæmpelse anbefaler vi dig at tale med din læge for at vurdere, om det er relevant med en PSA-test:
- Hvis du er over 45 år og 3 eller flere nære slægtninge har haft prostatakræft
- Hvis dine slægtninge fik prostatakræft før 55-års-alderen
- Hvis du har fået påvist BRCA2 mutation
Hvad kan jeg selv gøre?
Selvom man langt fra altid kan sige, hvorfor kræft opstår, så kan vi alligevel selv gøre noget for at forebygge kræft og andre livsstilssygdomme. Vi ved i dag, at livsstil spiller en rolle i forhold til flere kræftsygdomme, og at overvægt er den livsstilsfaktor, der er stærkest relateret til prostatakræft.
Overvejer du at få målt dit PSA-tal?
Der er ting, der skal overvejes, før raske mænd får målt deres PSA-tal. Som mand bør man være nøje orienteret om og diskutere med lægen, hvad konsekvensen kan være. At undersøge mængden af PSA i blodet kan nemlig ikke med sikkerhed udpege, hvem der har kræft og har gavn af behandling.
På sundhed.dk kan du læse mere om, hvad det vil indebære at få taget en PSA-test:
Information til mænd, der overvejer at få foretaget en PSA-test.
Læs om, hvad Kræftens Bekæmpelse mener om screening for prostatakræft