Fordele og ulemper ved screening for tarmkræft
Der er fordele og ulemper ved alle undersøgelser - også ved screening for tarmkræft. Kræftens Bekæmpelse anbefaler screening, fordi det er den bedste måde at opdage tarmkræft tidligt eller finde forstadier (polypper), der kan fjernes, så de ikke udvikler sig til kræft.
Fordele ved screening for tarmkræft
Ved at undersøge en afføringsprøve for usynligt blod, kan man opdage tarmkræft tidligt. Det giver bedre muligheder for at blive behandlet og helbredt for sygdommen. Man kan også opdage polypper i tarmen, der bliver fjernet ved kikkertundersøgelsen og undersøgt for celleforandringer. Nogle polypper vil kunne udvikle sig til kræft, hvis de ikke bliver fjernet.
Uden screening opdages tarmkræft som regel først ved, at en person går til lægen med symptomer såsom blod eller slim fra endetarmen eller langvarige ændrede afføringsvaner.
Ulemper ved screening for tarmkræft
Ingen test er 100 procent sikker, og i nogle tilfælde kan testen give falsk tryghed. En kræftknude i tarmen bløder nemlig ikke altid. Så selvom der ikke er mistanke om tarmkræft, kan du alligevel godt have eller få kræft i tyk- eller endetarm.
Det er derfor vigtigt, at du går til lægen, hvis du har symptomer fra tarmen, også selvom du lige har taget en afføringsprøve.
Screening kan i nogle tilfælde påvise kræft, der ellers ikke ville have vist sig i din livstid eller polypper, der ikke ville have udviklet sig til kræft. Det kaldes overbehandling, men da man ikke med sikkerhed kan sige, hvilke polypper der vil udvikle sig til kræft, vælger man at fjerne alle polypper ved en kikkertundersøgelse.