Spørgsmål og svar om screening for tarmkræft
Her kan du få svar på ofte stillede spørgsmål om screening for tarmkræft.
Få svar på spørgsmål om tarmkræft her
Kræft i tyk- og endetarmen kan opstå, når celler i tarmen begynder at vokse på indersiden af tarmens slimhinde, såkaldte polypper. De er oftest godartede og kan forsvinde igen af sig selv. Men nogle polypper vokser og kan med tiden udvikle sig til kræft, hvis de ikke opdages og fjernes f.eks. i forbindelse med screening for tarmkræft.
Ja, med screening kan man opdage forstadier i form af polypper, der kan fjernes, så de ikke udvikler sig til kræft. Screening har netop til formål at finde polypper og kræft så tidligt, at der ikke er symptomer, og derved forbedre chancerne for at blive behandlet og helbredt.
Du får et prøvesæt med posten. Kuverten indeholder bl.a. en hjemmetest med en prøvebørste. Der er også en brugsanvisning og et opsamlingspapir, som skal sættes på toiletkummen og bagefter skylles ud med stort skyl. Når du har taget afføringsprøven, skal du lægge prøvebørsten tilbage i prøverøret, lægge prøverøret den frankerede svarkuvert og sende kuverten med posten. Hvis der er gået et stykke tid, siden du fik kuverten, så tjek lige, om hjemmetesten stadig er gyldig. Der står en udløbsdato på hjemmetesten.
Ja, det kan den godt. Hvis du har haft kuverten liggende et stykke tid, så tjek lige udløbsdatoen på selve prøverøret. Hvis hjemmetesten er udløbet, kan du bestille en ny hos screeningssekretariatet i din region.
Hvis der findes blod i prøven, bliver du tilbudt en kikkertundersøgelse af tarmen i løbet af 2 uger. Der er blod i ca. 5 pct. af alle de analyserede afføringsprøver. Blod i afføringen kan dog skyldes andre ting end kræft, f.eks. hæmorider eller en rift i endetarmen.
Screening for tarmkræft slutter, når du fylder 75 år. Sygdommen er nemlig 10-15 år om at udvikle sig. Ved screening findes forstadier til sygdommen. Har man ikke forstadier, når man er 74, så er der meget lille risiko for at udvikle tarmkræft.
Hvis du har deltaget regelmæssigt og fået at vide, at prøven er "negativ", så er du også godt sikret. At prøven er "negativ" betyder, at der ikke er fundet såkaldt usynligt blod i prøven
Du er altså godt sikret på den lange bane ved at have deltaget i tarmkræftscreening.
Det er dog en god altid idé at holde øje med eventuelle symptomer.
Polypper er udvækster på indersiden af tyk- og endetarmen. De er oftest godartede, men nogle polypper kan udvikle sig til kræft. Man kan ikke med sikkerhed sige, hvilke polypper, der vil udvikle sig til kræft og hvilke, der ikke vil. Derfor fjerner lægen alle polypper under kikkertundersøgelsen. Det er en speciallæge i patologi, der efter nærmere undersøgelse afgør, om du bliver tilbudt et kontrolforløb på hospitalet.
Et af de første tegn på tarmkræft er usynligt blod i afføringen. Det vil sige, at blodet ikke kan ses med det blotte øje. Det kan kun afsløres ved at undersøge afføringen. Mere end 9 ud af 10 har ikke blod i afføringen, og derfor er det ikke nødvendigt at alle får en kikkertundersøgelse.
Det er ikke sikkert, at du får en invitation, lige når du fylder 50 år. De fleste inviteres et par måneder, efter at de er fyldt 50. Men du kan altid kontakte screeningssekretariatet i din region og høre nærmere.
Hjemmetesten kan blive for gammel, hvis du har haft den liggende et stykke tid. Der er nemlig en udløbsdato, som du kan se på selve prøverøret. Du kan få en ny prøve i Sekretariatet for Tarmkræftscreening i din region. De kan også svare på andre spørgsmål: