Hvor farligt er rygning?
Rygning er den risikofaktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft. Rygning øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftsygdomme. Men uanset hvor gammel man er, så er det aldrig for sent at holde op med at ryge. Man vil hurtigt mærke en forskel på kroppen.
Rygning og kræft
Rygning er den risikofaktor, som er skyld i flest tilfælde af kræft. Rygning øger risikoen for lungekræft, men også for at udvikle kræft mange andre steder i kroppen.
Rygning kan give kræft mange steder i kroppen
Rygning giver ikke kun kræft
Udover at rygning kan give kræft, så øger rygning også risikoen for en lang række andre sygdomme. Det gælder blandt andet slagtilfælde, grå stær, hjerte-kar-sygdom, åreforkalkning, KOL og type-2-diabetes.
Rygning kan også give nedsat fertilitet hos kvinder og impotens hos mænd. Derudover øger rygning risikoen for, at en infektion med HPV virus bliver kronisk.
Rygning øger risikoen for en lang række sygdomme
Røgen påvirker hele kroppen
Årsagen til at rygning kan gøre skade i hele kroppen er, at røgen ikke kun påvirker lungerne. I lungerne trænger stofferne fra tobaksrøgen over i blodet og føres ud til alle organer.
Tobaksrøg indeholder mere end 7.000 forskellige stoffer. Flere hundrede af stofferne er giftige og ca. 70 er kræftfremkaldende.
Det er individuelt, hvor følsom man er over for stofferne i røgen. Derfor er det også forskelligt, hvor hurtigt man bliver syg, og hvilke sygdomme man får af at ryge.
Det er aldrig for sent at stoppe
Uanset hvor gammel man er, så er det aldrig for sent at stoppe med at ryge. Jo tidligere man stopper, jo hurtigere kan kroppen begynde at reparere de skader, som rygningen har medført. Man vil hurtigt kunne mærke en forskel på kroppen.