Lov om røgfri miljøer
Lov om røgfri miljøer skal beskytte mod passiv rygning indenfor på arbejdspladser og i det offentlige rum. Men undtagelser i loven betyder, at der stadig må ryges indenfor på nogle arbejdspladser. Det gælder f.eks. i dagplejen, i plejesektoren og på små værtshuse.
Loven overordnet set
Formål og bestemmelser
Formålet med Lov om røgfri miljøer er at beskytte mod passiv rygning indenfor på arbejdspladser og i det offentlige rum. Overordnet gælder, at det ikke er tilladt at ryge indenfor på arbejdspladser, i institutioner, skoler, kollektive transportmidler, serveringssteder, fængsler og indendørs lokaliteter, hvor der er offentlig adgang.
Skærpede regler for skoler
For grundskoler og ungdomsuddannelser gælder også, at der er røgfri skoletid for eleverne.
Tilsyn med loven
Arbejdstilsynet fører tilsyn med, at loven bliver overholdt. Hvis man oplever overtrædelser af loven, kan man melde det til Arbejdstilsynet.
Arbejdstilsynets tilsyn med loven
Loven sætter kun en minimumsstandard
Lov om røgfri miljøer fastsætter en standard, som arbejdspladserne som minimum skal leve op til. Arbejdspladser må gerne indføre regler, der sikrer endnu bedre beskyttelse mod tobaksrøg. Eksempelvis har mange kommuner indført røgfri arbejdstid.
Undtagelser i loven
I loven er en række undtagelser, som gør, at ikke alle er beskyttet mod tobaksrøg. For eksempel kan personale i ældreplejen blive udsat for tobaksrøg fra borgerne. Forældre, der får deres børn passet i en dagpleje, kan ikke være sikre på, at dagplejehjemmet er røgfrit. Og mange små værtshuse er stadig røgfyldt. Det er også stadig tilladt at have rygerum og rygekabiner på arbejdspladser. Der er også undtagelser for erhvervskøretøjer og væresteder.
Læs mere om undtagelserne i loven inden for disse fagområder:
I følge Lov om røgfri miljøer må der ryges indendørs i dagplejehjem, så længe en række krav bliver overholdt. Der må kun ryges udenfor åbningstiden, og der må ikke ryges i det rum, der primært er indrettet som børnenes lege- og opholdsrum. Afhængig af indretningen i dagplejehjemmet kan det altså være tilladt at ryge i for eksempel stue eller køkken, lige inden børnene skal passes.
Loven fastsætter kun en minimumstandard. Det vil sige, at kommuner gerne må beslutte, at der aldrig må ryges indendørs i den kommunale dagpleje. Kravet kan sammenlignes med, at dagplejehjem også skal leve op til forskellige krav til sikkerhed, sundhed og hygiejne. Krav som alle sammen skal sikre, at hjemmet er sikkert for børnene at opholde sig i.
Læs mere om, hvorfor det er en god idé at gøre dagplejen røgfri
I følge loven kan beboere på plejehjem, døgninstitutioner og botilbud selv beslutte, om der må ryges på deres værelse. De kan blive pålagt, at de ikke må ryge i det tidsrum, hvor personale opholder sig på værelset. De kan også blive pålagt, at der skal luftes ud, inden personalet kommer.
Selv om der ikke ryges i det tidsrum, hvor personalet er til stede, og der luftes ud, så vil der stadig være forurenet med tobaksrøg. Især for gravide medarbejdere er det problematisk. Røgen kan også sprede sig til gangene og de øvrige værelser, så andre beboere bliver udsat.
Læger fraværsmelder gravide på grund af røg (DR Nyheder)
Kommunerne må gerne vedtage regler, som sikrer personale og beboere bedre beskyttelse mod røgen. I Silkeborg har de bygget et plejecenter med en røgfri etage, og i Aarhus arbejder de på at indfase røgfri afdelinger på eksisterende plejehjem.
Traditionelle værtshuse, som er under 40m2, kan tillade rygning indenfor. Muligheden for at tillade rygning gælder dog ikke vinbarer, kaffebarer, vandpibecafeer, cocktailbarer og lignende. For at et traditionelt værtshus kan tillade rygning indenfor gælder desuden, at der ikke må serveres mad.
Når rygning er tilladt på små værthuse udgør det en sundhedsrisiko for både personale og gæster. Og gæsterne spænder vidt lige fra unge til gamle.
På væresteder og varmestuer, hvor der kun er ét opholdsrum for brugerne, kan det besluttes, at rygning er tilladt. Disse steder er både personale og brugere derfor ikke beskyttet mod tobaksrøg.
Sundhedsstyrelsen har lavet et katalog, som giver inspiration til at fremme røgfri væresteder og varmestuer til gavn for socialt udsatte. I kataloget er idéer og anvisninger til både at arbejde med de fysiske rammer, men også at hjælpe de borgere, som ønsker at stoppe med at ryge.
Fremme af røgfrihed på væresteder, varmestuer og lignende (Sundhedsstyrelsen pdf)
I følge loven må arbejdspladser godt etablere indendørs rygerum og rygekabiner. Men der skal skiltes med, at tobaksrøgen kan sprede sig til lokaler tæt på, og at luft, der er forurenet med tobaksrøg, er skadeligt.
Når der ryges i rygerum og rygekabiner, vil noget af røgen trænge ud til gange og lokaler i nærheden. Der vil også være høje koncentrationer af tobaksrøgen i rygerummet, som rengøringspersonale dermed bliver udsat for.
I følge loven må arbejdspladser godt tillade, at der bliver røget i kraner, firmabiler og andre erhvervskøretøjer. Den eneste betingelse er, at køretøjet kun benyttes af én person af gangen. Hvis bilen eller førerkabinen skal benyttes af flere personer på skift, er der krav om, at der skal luftes godt ud mellem hvert skift.
Selv om der luftes godt ud, så vil tobaksrøgen ophobe sig i kabinen. Røgen vil også ophobe sig, selv om der ryges med åbent vindue eller ventilations-anlægget tændt. Hvis der ryges indenfor i kabinen kan det ikke undgås, at de næste medarbejdere bliver udsat for røgen.
Men arbejdspladser må gerne gå videre end loven og indføre røgfri erhvervskøretøjer. Det har en række vestjyske virksomheder f.eks. gjort. Det blev indført samtidig med, at virksomhederne indførte røgfri arbejdstid:
Slut med at ryge i arbejdstiden: Private virksomheder går sammen (TV Midtvest)
Tolkning af loven
Vil du vide mere om lov om røgfri miljøer?
Bekendtgørelse af Lov om røgfri miljøer, 2021 (Retsinformation)
Evaluering lov om røgfri miljøer (Pdf)