Røgfri boliger
Efterspørgslen efter røgfri boliger har fået flere boligselskaber til at bygge røgfri boliger. Eksisterende boligforeninger kan blive røgfri med en vedtægtsændring. Udlejere kan skrive ind i nye lejekontrakter, at der ikke må ryges i boligen.
Efterspørgsel på røgfri boliger
I størstedelen af alle hjem i Danmark bliver der aldrig røget indenfor. Mange af de personer, der ryger, foretrækker også et røgfrit hjem. Alligevel er de fleste boligselskaber og boligafdelinger ikke røgfri. Der er ellers en masse fordele ved at gøre lejeboliger og boligforeninger røgfri:
- Bedre indeklima
- Renere luft fri for de skadelige stoffer fra tobaksrøgen
- Mindre risiko for brand
- Færre udgifter til vedligeholdelse, rengøring og maling
- Færre konflikter vedrørende rygning
Gældende regler og lovgivning
Trappeopgange og indgangspartier
I følge 'Lov om røgfri miljøer' er det ikke tilladt at ryge på trappeopgange, i indgangspartier og lignende.
Myndighedernes retningslinjer for boligselskaber (pdf)
Lejeaftaler
Udlejere må i nye lejeaftaler gerne skrive ind, at der ikke må ryges i de enkelte lejeboliger. For eksisterende lejere er det ikke muligt at indskrive sådanne vilkår i lejeaftalen.
Myndighedsvurdering af, om man kan indskrive rygeregler i lejekontrakter (pdf)
Rygning i lejemål - juridiske problemstillinger (pdf)
Vedtægtsændringer
En andels- eller ejerboligforening kan blive røgfri, hvis alle ejere/andelshavere på en generalforsamling enstemmigt beslutter, at der fremover ikke må ryges indendørs i lejlighederne. I praksis kan det være svært at opnå enstemmighed. En boligforening kan nemmere blive gradvist røgfri ved at det på en generalforsamling besluttes, at nye beboere ikke må ryge indendørs i boligerne. En sådan vedtægtsændring kræver et kvalificeret flertal. Det består typisk af to tredjedele eller tre fjerdele af de stemmeberettigede.
Kan ejerforening forbyde rygning i lejligheder? (Berlingske)
Eksempler på røgfri boliger
Lejeboliger
Flere almene boligselskaber og nogle pensionsselskaber har i forbindelse med nybyggeri etableret røgfri boliger, hvor der ikke må ryges indendørs. I nogle boligafdelinger har lejerne besluttet på et afdelingsmøde, at indføre rygeforbud i lejlighederne. Se nogle eksempler:
Andels- og ejerboligforeninger
Der findes også andels- og ejerboligforeninger, som er blevet røgfri eller, som er på vej til at blive det.
I en andelsboligforening på Frederiksberg har et flertal af beboerne besluttet, at lejligheder, der bliver solgt efter september 2012, overgår til at blive røgfri.
I en andelsboligforening i Valby besluttede andelshaverne enstemmigt, at lejligheder, som bliver solgt eller skifter lejer efter maj 2016, overgår til at blive røgfri. Fællesarealerne er også blevet røgfri.
En ejerboligforening i København har i 2021 vedtaget, at ved salg overgår lejlighederne til at blive røgfri. Samtidig blev det besluttet at gøre fællesarealerne røgfri.
Kollegier og ungdomsboliger
Blandt unge er der også stor efterspørgsel efter røgfri boliger, og flere kollegier og ungdomsboliger er blevet røgfri. Se nogle eksempler:
Plejehjem og hospice
Der findes plejehjem, som har taget de første skridt mod at blive røgfri. Silkeborg Kommune har eksempelvis bygget plejecenteret Marienlund, hvor flere etager er helt røgfri. Aarhus Kommune har indført røgfri afdelinger på eksisterende plejehjem. På Hospice Djursland er det hverken tilladt for patienter, pårørende eller medarbejdere at ryge indenfor.