Røgfri servering – ude og inde
Mange foretrækker røgfri servering både indenfor og udenfor. Røgfri servering beskytter både gæster og personale mod røg og støtter dem, der ønsker at blive røgfri. Tjek listen over røgfri serveringssteder eller find inspiration til at gøre dit serveringssted røgfrit.
Til dig, der overvejer at gøre dit serveringssted røgfrit
Der findes en række fordele ved at gøre dit serveringssted røgfrit – både ude og inde. Derudover er røgfri miljøer med til at hjælpe dem, som gerne vil stoppe med at ryge.
Fordele ved røgfri udeservering
- Stor efterspørgsel. 57 pct. foretrækker at der er røgfrit udendørs på caféer og restauranter.
- Beskytter gæster og personale mod tobaksrøg. Udsættelse for tobaksrøg er forbundet med en sundhedsrisiko, også udendørs.
- Færre skodder. Personalet skal bruge mindre tid på at samle skodder op og der er mindre risiko for forurening af miljøet.
- Konkurrencefordele. Mange vil vælge røgfrihed til. Det gælder f.eks. børnefamilier, der gerne vil spise ude i røgfri omgivelser, når de er på café eller restaurant.
- Mulighed for at gå forrest og inspirere andre til at skabe røgfri miljøer.
Fordele ved røgfri værtshuse
- Stor efterspørgsel. Ca. halvdelen af befolkningen foretrækker at der er røgfrit på små barer og værtshuse.
- Beskytter gæster og personale mod tobaksrøg. Koncentrationen af tobaksrøg kan komme op på et meget højt niveau, når der ryges indenfor i små værtshuse.
- Bedre indeklima og mindre behov for rengøring.
- Støtter op om en røgfri fremtid. Mange unge mødes med venner og går i byen på små værtshuse.
- Støtter andre små værtshuse, som har valgt at blive røgfri
Gode råd til hvordan man indfører røgfri servering
- Beslutningen. Træf en beslutning om at indføre røgfri servering og beslut, hvordan det skal indføres. Skal det være inde, ude eller begge dele? Hvornår skal det gælde fra? Hvordan skal gæster og medarbejdere informeres? Få inspiration i denne folder
- Forberedelsen. Informer medarbejdere om, hvordan de skal forholde sig til henstillingen. Fortæl medarbejdere, hvorfor tiltaget er indført og giv dem idéer til let at formidle det til gæster. Erfaringer fra steder, der har indført røgfri servering både inde og ude viser, at gæster i høj grad følger det og støtter op om tiltaget.
- Informer medarbejdere og gæster. Opsæt skilte, klistermærker eller andet materiale, der informerer om røgfri udeservering. Det kan være godt at gøre opmærksom på henstillingen flere steder, så gæster bliver opmærksomme på den. Røgfri udeservering kan f.eks. indføres som en venlig henstilling, som ikke kræver ekstra indsats fra personalet.
Liste over røgfri serveringssteder
Sidst opdateret den 13. november 2024.