Undervisning på skoler
Kompetencegivende undervisning er med til at forebygge rygning blandt børn og unge. Her på siden finder du materialer og inspiration til tobaksforebyggende undervisning.
Undervisningsmateriale til grundskoler
Undervisningsforløbet ’Om røg og nikotin’ er målrettet 7.-9. klasse. Det har til formål at forebygge, at børn og unge bruger nikotinprodukter, herunder at udskyde potentiel debut og nedsætte forbruget hos dem, som er startet. Målet med forløbet er at give eleverne viden om risici ved nikotinprodukter, styrke deres handlekompetence til at modstå gruppepres samt skærpe deres kritiske sans over for markedsføring
Forløbet er skræddersyet til danskfaget og indeholder materialer, som kan opgives til eksamen fx artikler, en podcast, en novelle og film.
Forløbet er gratis og kan tilgås på www.forstå.dk (kræver unilogin).
Interesserede uden unilogin kan se dele af forløbet "Om røg og nikotin" her.
Undervisningsmateriale til gymnasier
Den gratis iBog Nikotin og Samfund sætter nikotinforbruget i Danmark i samfundsfagligt perspektiv ved at se på sociologiske forklaringer, økonomiske sammenhænge, politiske beslutningsprocesser og meget mere.
Der er forløb til samfundsfag på A- og B-niveau samt international økonomi. Derudover findes der i materialet inspiration til SRP. Materialet er målrettet STX, HF, HHX og HTX.
Frivillige til undervisning og events
Få besøg af Kræftens Bekæmpelses unge frivillige sundhedsformidlere, der gratis underviser de ældste elever i grundskolen og holder events på ungdomsuddannelser.
Sundhedsformidlernes undervisning i de ældste skoleklasser varer ca. 1,5 time, men kan tilrettelægges efter behov. Undervisningen har fokus på dialog og elevinddragelse. Eksempler på temaer i undervisningen:
• Rygning og identitet
• Gruppepres og kompetencer til at sige "nej tak"
• Flertalsmisforståelser
• Lovgivning, medier og tobaksindustrien
• Sundhedskonsekvenser
Formålet med disse events er at få eleverne til at reflektere over deres vaner med nikotin og motivere dem til stop. På eventen er der øvelser og aktiviteter, og sundhedsformidlerne introducerer appen kvit, som hjælper unge med at kvitte røg og snus.
Eksempler på eventaktiviteter:
• Quiz
• Udfordring mellem venner
• Inspiration til rygestop
• Hvad koster det at ryge?
Vi har pt. sundhedsformidlere i hele Region Hovedstaden og i Haderslev. I forbindelse med kampagner og i visse andre tilfælde, kan vi dog tilbyde besøg i hele landet. Spørg os - vi gør vores bedste for at imødekomme alle behov.
Anmod om at booke en ung-til-ung sundhedsformidler et af følgende steder:
Har du spørgsmål vedrørende sundhedsformidlerne, så kontakt Jacob Møller på jacobm@cancer.dk eller tlf. 27 60 29 83.
En bred indsats har størt effekt
Vi ved, at endnu flere unge holder sig røgfri, hvis man arbejder med tobak fra flere vinkler. For at arbejde målrettet med forebyggelse og støtte til elever, kan skolen arbejde med både undervisning, forældreinddragelse og røg- og nikotinfri skoletid. Det giver til sammen et solidt afsæt til et liv uden røg og nikotin.