Tobaksrøg fra naboer
Tobaksrøg kan sprede sig fra lejlighed til lejlighed. Røgen kan også trænge ind udefra. Hvis du er udsat for tobaksrøg fra naboer kan du forsøge at mindske røgen med forskellige tiltag. Nogle tiltag kræver hjælp fra f.eks. bestyrelse eller udlejer.
Tobaksrøg spreder sig
En stor del af luften i en lejlighed kommer fra andre lejligheder og trappeopgange. Hvis luften i én lejlighed er forurenet med tobaksrøg, kan naboerne blive udsat for røgen. Især hvis underboen ryger, kan man risikere at få tobaksrøg op i sin lejlighed. Cirka hver fjerde, der bor i lejlighed, oplever, at der dagligt eller nogle gange trænger tobaksrøg fra naboer ind i deres hjem.
Røgen kan sprede sig fra lejlighed til lejlighed via sprækker i gulve og lofter, gennem ventilationen, langs rørføring og el-installationer. Røgen kan også trænge ind udefra, hvis der ryges nær vinduer, døre, på altaner eller svalegange. Også i rækkehuse kan man opleve problemer med røg fra naboerne.
Målinger har vist, at en væsentlig del af luften i ældre lejligheder tilføres fra trappeopgange og naboer. Andre målinger har vist, at når der blev røget i en lejlighed, så trængte 9 pct. af de mindste røgpartikler op til overboen, 2 pct. trængte ned til underboen, og 1 pct. trængte ind til naboen.
Tiltag du til dels selv kan gøre
Forsøg at tætne revner og sprækker
Hvis der trænger tobaksrøg ind i dit hjem fra naboerne, kan du forsøge at tætne din bolig. Det kan være svært at finde ud af, hvor røgen trænger ind, men du kan prøve at lugte dig frem.
- Hvis der er rør, som går gennem vægge, gulv eller loft kan du bruge lugtfri, vandbaseret fugemasse og fugeskum samt metaltape til at tætne omkring rørene.
- Bag fodpanelerne kan du tætne sammenføjningen mellem gulv og væg ved hjælp af vandbaseret fugemasse.
- Døre ud til trappeopgange kan tætnes ved hjælp af tætningslister.
- Hvis røgen trænger ind via el-installationerne, kan du få en elektriker til at undersøge om stikkontakterne er korrekt monteret.
- Hvis du har gamle bræddegulve med mange revner, kan du overveje at få lagt et nyt gulv, som slutter tæt.
Vær opmærksom på hvornår og hvor meget du lufter ud
Udluftning med gennemtræk et par gange om dagen er med til at sikre et godt indeklima. Men vær særlig opmærksom hvis røgen kommer fra underboens lejlighed. Hvis du begynder at lufte mere ud, og underboen ikke gør det, så kan der opstå en slags harmonikaeffekt mellem de to lejligheder. Det betyder, at røgen bliver suget fra underboen og op til din lejlighed. Det er derfor vigtigt, at underboen også lufter ud, selv om det måske er nemmere sagt end gjort.
Hvis røgen kommer fra naboens altan, kan du forsøge at tage en dialog med naboen og gøre opmærksom på problemet. Alternativt kan du overveje, om du kan lufte ud på andre tidspunkter af døgnet, eller om du kan lufte ud til anden side.
Spørg efter røgfri lejeboliger
Hvis du bor til leje i et boligselskab, kan du gøre boligselskabet opmærksom på naborøgen. Måske kan de hjælpe med at løse problemet. Du kan også spørge, om der findes røgfri opgange.
Tiltag du skal have hjælp til
Tjek af ventilationen
Et ventilationssystem, som ikke fungerer ordentligt, kan øge mængden af luft, der spreder sig mellem lejlighederne. Hvis udsugningen f.eks. er god i din lejlighed, men ikke i nabolejlighederne, kan det skabe undertryk i din lejlighed. Dermed suges mere luft ind fra naboerne. Det kan løses ved, at udsugningen i hele opgangen bliver reguleret, så der bliver udsuget passende mængder luft i alle lejlighederne.
Skilte i trappeopgangen
Det har været forbudt at ryge i trappeopgange siden Lov om røgfri miljøer trådte i kraft i 2007, men nogle er måske ikke klar over det. Det kan være en hjælp, hvis bestyrelsen eller udlejer gør alle beboere og gæster opmærksomme på reglerne. F.eks. ved at sætte et venligt opslag op i trappeopgangen med 'Tak, fordi du ikke ryger i opgangen'.
Forslag på generalforsamling
Hvis du bor i en andels- eller ejerboligforening, kan du og dine naboer selv arbejde for, at foreningen på sigt bliver røgfri. Der er eksempler på små andelsforeninger, som er blevet røgfri, efter at alle andelshavere på en generalforsamling enstemmigt har besluttet, at der fremover ikke må ryges i lejlighederne. Alternativt kan en boligforening gradvis blive røgfri ved på en generalforsamling at beslutte, at nye beboere ikke må ryge i lejlighederne.
I arbejdet med at gøre en boligforening røgfri er det også værd at overveje, hvor rygningen i stedet kan foregå. Rygning på svalegange, altaner og nær indgangsdøre kan også give problemer med naborøg, der trænger ind gennem døre og vinduer. Nogle boligforeninger har derfor også vedtaget regler for udendørs rygning.
Hvis røgen kommer fra en arbejdsplads
Hvis røgen kommer fra en kiosk, en butik eller et stort værtshus (> 40m2), så er der hjælp at hente i lovgivningen. I følge Lov om røgfri miljøer må der ikke ryges indendørs disse steder. Hvis man har en idé om, at loven ikke bliver overholdt, kan man kontakte Arbejdstilsynet, som skal føre tilsyn med loven.
Hvis røgen kommer fra et lille værtshus under 40m2, så kan man prøve at tage kontakt til kommunens miljø- og teknikforvaltning. I følge loven er rygning tilladt på små værtshuse, men der er eksempler på små bodegaer og værtshuse, som har fået påbud om at opgradere udsugning, holde døre tætte, vinduer lukkede mm. for at mindske generne fra røgen.