Vær opmærksom på højt uv-indeks
Uv-indekset fortæller, hvornår du skal passe på i solen. Det er nemlig ikke temperaturen, men styrken af uv-strålingen, der skader huden.
Hvad er uv-indekset?
Uv-indekset er et slags termometer, som viser, hvornår du skal passe på i solen. Det er lidt ligesom termometeret viser, om du skal tage en ekstra trøje på.
Temperaturen har dog ikke betydning for, om sol brænder dig og skader din hud. Det skyldes uv-strålingen, og hvor stærk den er.
Uv-strålingens styrke måles af uv-indekset. Uv-indekset måles ud fra forhold som f.eks. skydække, ozonlagets tykkelse, solens position på himlen og partikler i luften.
Uv-indekset giver dig dagens uv-varsel - dvs. en dagsaktuel prognose for den gennemsnitlige mængde af uv-stråling i Danmark.
Prognoserne for solens uv-stråling beregnes af DMI, Danmarks Meteorologiske Institut.
Hent vores gratis UV-INDEKS app, som gør det nemt at holde øje med uv-indekset
Hvad er uv-stråling?
Uv-stråling kommer fra solen. Der er mange typer stråler i solen - både synlige og usynlige.
De synlige stråler er lyset, du kan se fra solen.
De usynlige stråler består dels af varm infrarød stråling og dels af uv-stråling, der hverken kan ses eller mærkes.
Uv-strålingen fra solen består af uva-, uvb- og uvc-stråler. De tre typer uv-stråling har forskellig bølgelængde. Ozonlaget sørger for, at den farligste uvc-stråling ikke når jordens overflade.
Uvb-strålerne giver solbrændthed og solskoldning, hvor uva-strålerne giver huden farve. Uva-strålerne kan ødelægge hudens DNA og medføre ældning af huden.
Både uva - og uvb-stråling øger risiko for kræft i huden.
Hvornår skal du beskytte dig?
Graden af uv-stråling afhænger af både skydække, ozonlagets tykkelse, solens placering på himlen og, partikler i luften.
Solbeskyttelse er noget, du skal være særligt opmærksom på, når du er ude at rejse. Jo tættere du kommer på ækvator, jo mere har du brug for at beskytte dig mod solen.
Hold øje med uv-indekset. Er uv-indekset 3 eller højere, anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at du beskytter dig i solen.
I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem kl. 12 & 15 fra april til september måned, at uv-indekset ligger højt, og hvor det er vigtigt, at du solbeskytter dig.
Uv-indekset kommer sjældent over 7 i Danmark, men rejser du mod sydlige destinationer i udlandet, er uv-indekset ofte meget højere. Her er det særligt vigtigt at følge de tre solråd:
Gør som de lokale, og hold siesta midt på dagen, hvor uv-strålingen er størst. Søg skygge mellem kl. 12 & 15 og husk, at selv i skygge, kan du være udsat for uv-stråling fra himlen eller uv-refleksion fra vand, sand, beton og græs. Du får bedst beskyttelse under overdækning med stort udhæng, væk fra reflekterende overflader.
Brug tøj, der beskytter nakke, krop, overarme og lår. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse og er køligt, når det er varmt.
Brug solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Vær opmærksom på, at en kasket ikke dækker tilstrækkeligt i nakken. Brug desuden solbriller, der giver god beskyttelse mod uv-stråling og skader i øjnene. Jo større, jo bedre!
Solcreme er det tredje solråd, hvilket betyder, at solcreme hverken bør være det første eller eneste valg af solbeskyttelse. Men det er vigtigt at bruge solcreme, hvor tøjet ikke dækker. Brug af solcreme er dog aldrig en undskyldning for at ligge og stege.
Er uv-indekset på syv eller højere, – er det en god idé at vælge solcreme med faktor 30. Det vigtigste er at smøre med rigelige mængder, ellers falder faktortallet. En god huskeregel er én krop - én håndfuld.
Uv-beskyttende tøj
Sunde solvaner tidligt i livet kan reducere risikoen for skoldninger, hudskader og kræft i huden senere i livet.
Jo flere skoldninger du får i barndommen, des større risiko er der for at udvikle kræft.
Du kan købe tøj til børnene med særlig uv-beskyttelse, der også giver god beskyttelse, når børnene bader. Almindeligt tøj beskytter ikke så godt mod uv-stråling, når det bliver vådt.
Har du styr på alle de gode solvaner, når du rejser sydpå, så du slipper for at blive solbrændt?
Find ud af hvad du skal være opmærksom på, når rejsen går sydpå
Kender du din hudtype?
Din hudtype har stor indflydelse på, hvor meget sol du kan tåle uden solbeskyttelse. Har du f.eks. blå øjne, fregner og blond hår, vil din hud være solskoldet allerede efter et kvarter ved et uv-indeks på 7.
Lær din hudtype at kende