Tobak, miljø og cigaretskod
Tobak er skadeligt for miljø og klima. Lige fra dyrkningen af tobaksplanterne, til fremstillingen af tobaksprodukterne og de cigaretskod, som ofte havner på gader og i naturen.
Cigaretskod
Cigaretskod smides overalt på fortove, togperroner og i naturen. Cigaretskod er små, men de udgør et problem, fordi der er så mange af dem. Skod er antalsmæssigt den mest udbredte form for affald i Danmark.
Cigaretskod består primært af selve filtret og en del med tobak. Cigaretfilteret er lavet af cellulose-acetat, der er en slags plastik. Når filtrene bliver udsat for UV-lys fra solen, forsvinder de ikke. De bliver i stedet til mikroplast, der ophobes i naturen. Cigaretskod forurener også naturen med tjærestoffer, nikotin og tungmetaller såsom bly og cadmium.
Udenlandske undersøgelser peger på, at ca. en tredjedel af alle cigaretskod ender i miljøet – på gader, i afløb, naturen og havet. Cigaretskod er giftige for organismer i salt- og ferskvand, men der mangler viden om, hvordan de mange skod påvirker naturen og grundvandet.
Anbefalinger til færre skod i naturen
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler løsninger, der kan mindske problemer med cigaretskod:
- Forbud mod filtre på cigaretter. Det vil mindske forureningen med mikroplast og gøre cigaretterne mindre attraktive.
- Flere røgfri miljøer. Alle offentligt tilgængelige områder bør være røgfri. Det gælder både udendørs, indendørs og på arbejdspladser.
- Indfør afgifter på tobaksprodukter, der afspejler de reelle omkostninger ved at rydde op efter dem.
- Lovgiv om, at tobaksindustrien skal tage ansvar for produktet fra vugge til grav ved at indføre udvidet producentansvar.
- Klassificér cigaretskod som miljøfarligt affald.
Tobaksproduktion, miljø og klima
Dyrkning af tobak er en af de mest miljøskadelige former for landbrug.
Skovrydning
I mange udviklingslande ryddes store områder med skov for at dyrke tobak og for at skaffe træ til tørringen af tobaksbladene. Skovrydningen fører til udryddelse af plante- og dyrearter.
I lande som Malawi, Zimbabwe og Phillippinerne er tobaksdyrkningen den væsentligste grund til, at skovene bliver fældet. For eksempel er tobaksdyrkning årsag til ca. 70 pct. af Malawis skovrydning.
Udpining af jorden
Tobaksproduktion foregår i 125 lande og ofte, hvor befolkningen mangler fødevarer og rent drikkevand. Tobakken bliver dyrket på marker, som ellers kunne være brugt til at dyrke fødevarer. Dyrkningen af tobak udpiner jorden, så den ikke kan bruges til at dyrke andre afgrøder. Derfor er det nødvendigt løbende at rydde nyt land.
Pres på grundvandet
Tobaksdyrkning er meget vandkrævende og tærer på grundvandet i lande med udbredt tørke. Ifølge WHO bliver der brugt 3,7 liter vand for hver cigaret, der produceres. Det betyder, at en pakke med 20 cigaretter har et samlet vandforbrug på 74 liter.
Udledning af CO2
Den samlede årlige klimabelastning fra tobaksproduktionen vurderes at svare til mindst 84 millioner tons CO2 . Tørringen af tobaksbladene med træ eller kul er den mest klimabelastende del:
Sprøjtegifte og børnearbejde
Pesticider og risikable arbejdsvilkår
Det kræver store mængder sprøjtegifte og gødning at få tobaksplanterne til at gro. På tobaksmarker i udviklingslande bruges pesticider som DDT. Det er en sprøjtegift, der i årtier har været forbudt i Danmark og andre højindkomstlande, fordi den er meget sundhedsskadelig.
Tobaksarbejderne mangler ofte udstyr til at beskytte sig mod sprøjtegiftene. Sprøjtegiftene kan derfor gøre dem syge. F.eks. viste en undersøgelse i Kenya, at 26 pct. af tobaksarbejderne havde symptomer på pesticidforgiftning.
Børn arbejder i tobaksmarkerne
Børnearbejde er udbredt i tobaksplantagerne, og der arbejder børn helt ned til fem år. Børnene arbejder ofte under farlige og fysisk hårde forhold. Børn er særligt sårbare over for de sundhedsskadelige sprøjtegifte og for at blive forgiftet af nikotinen i tobaksbladene.
Tobak og FN´s verdensmål
FN har nedsæt en række verdensmål for en bæredygtig udvikling.
På grund af sundhedsrisikoen ved at ryge er tobaksforebyggelse et selvstændigt delmål i FN´s verdensmål. Under mål 3, som handler om at sikre alle et sundt liv og bedre trivsel, findes delmål 3a. Delmålet handler om, at landene skal arbejde for at forebygge brugen af tobak ved at implementere WHO´s rammekonvention om tobakskontrol.
Dyrkning af tobak og fremstilling af tobaksprodukter skader miljøet. Derfor indgår tobaksforebyggelse også indirekte i nogle af de andre verdensmål:
- Målet om mindre ulighed (mål 10)
- Målet om ansvarligt forbrug og produktion (mål 12)
- Målet om miljøbeskyttelse i form af klimaindsats (mål 13)
- Målene om at bevare og beskytte livet i havet og på land (mål 14 og 15)