Projekter støttet af Knæk Cancer
Siden 2012 har Kræftens Bekæmpelse samarbejdet med TV 2 om Knæk Cancer. Over 500 projekter er sat i gang og arbejder for kræftsagen. Se alle projekterne her.
Siden 2012 har Kræftens Bekæmpelse samarbejdet med TV 2 om Knæk Cancer. Over 500 projekter er sat i gang og arbejder for kræftsagen. Se alle projekterne her.
Opdag kræft i tide
Nyt projekt
Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer. Mange vestlige lande bruger afføringstests til at finde skjult blod, men disse tests fører ofte til unødvendige kikkertundersøgelser for tusinder af raske personer. Vores mål er at udvikle en bedre screening ved at finde DNA-forandringer fra døde kræftceller i blodprøver. Vi vil kortlægge DNA-forandringer i kræftens udvikling og undersøge, om tidlige stadier af kræften kan findes i blodet. Dette kan forbedre den tidlige opsporing og behandling af tarmkræft.
2.000.000 kr
Opdag kræft i tide
Nyt projekt
Vores mål er at undersøge kræftrisikoen hos personer med den sjældne genetiske sygdom Neurofibromatose 1. Neurofibromatose 1 kan føre til mange godartede knuder og øger risikoen for kræft. Vi vil analysere data fra 2.753 patienter og sammenligne dem med den danske befolkning for at forstå deres kræftrisiko og overlevelse bedre. Vi håber, vores forskning kan føre til bedre rådgivning og tidlig screening, især for mave-tarmkræft.
412.130 kr
Opdag kræft i tide
Nyt projekt
Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer i Danmark, og hurtig behandling er afgørende. Vi vil undersøge, om måling af kræft-DNA i blodet kan vise, hvor hurtigt kræften vokser, og dermed hjælpe med at prioritere patienter, der skal behandles først. Vores mål er at udvikle en enkel blodprøve, måske blot et fingerprik, som patienter selv kan tage derhjemme, så vi kan give den rette behandling i tide.
1.000.000 kr
Opdag kræft i tide
Nyt projekt
Kræft i mundsvælget, som i det fleste tilfælde er forårsaget af HPV, er desværre fortsat stigende i Danmark og kræft i mundsvælget er nu den hyppigste hoved- og halskræft. Vi har opdaget, at HPV-DNA i blodprøver kan bruges til at opspore tilbagefald af denne kræftform op til 4 måneder tidligere end nuværende metoder. Vi vil nu undersøge, om denne test kan blive en fast del af kontrolprogrammet for patienter, så tilbagefald kan behandles hurtigere og mere effektivt.
2.830.000 kr
Opdag kræft i tide
Når kræft i underlivet findes tidligt, øges chancerne for helbredelse, og behandlingsforløbet er ofte mildere. Vi vil undersøge hvad der har betydning for at kvinder søger læge med symptomer fra underlivet, og hvilke barrierer de oplever på deres vej. Mere viden på dette område skal bidrage til forbedret diagnosticering af kræft i underlivet, hvilket vil bedre både prognose og livskvalitet for kvinderne.
1.775.000 kr
Opdag kræft i tide
Leverkræft kan være svær at diagnosticere, og opdages ofte for sent til, at patienten kan helbredes. Nye forskningsresultater har vist, at bestemte kemiske stoffer fra leverens stofskifte ændres under udvikling af leverkræft. Ved at måle disse kemiske stoffer i blodprøver, vil vi undersøge, om vi kan opdage leverkræft tidligt. Målet er, at vi kan stille diagnosen meget tidligere i forløbet, på et stadie hvor sygdommen stadig kan behandles.
2.400.000 kr
Opdag kræft i tide
Vi vil undersøge, om patienter med kræft, i højere grad får stillet diagnosen rettidigt, hvis patienten møder det samme personale hos sin egen læge i forløbet op til diagnosen, frem for forskelligt personale. Desuden vil vi undersøge om denne sammenhæng påvirkes af typen af symptomer, patientens andre sygdomme og sociale status. Studiet skal give viden om betydningen af kontinuitet i behandlingen i almen praksis, når kræft skal opdages i tide.
1.600.000 kr
Du kan selvfølgelig finde indsamlet beløb og regnskab for alle Knæk Cancer-indsamlingerne.
Opdag kræft i tide
Ved små kræftknuder i lungerne kan det være svært at tage en biopsi, der er stor nok til, at stille den præcise diagnose. Med en ny fryseteknik, hvor man fryser et lille område af lungen, kan man tage større biopsier og dermed også undersøge forskellige kræftmarkører i kræftknuden, som kan have betydning for behandlingen. Hvis den nye teknik lever op til forventningerne, vil man kunne få en bedre diagnosticering og et bedre udgangspunkt for behandling af patienterne.
715.000 kr
Opdag kræft i tide
I forbindelse med mammografi screening for brystkræft foretages der ofte vævsprøver som i de fleste tilfælde heldigvis ikke viser tegn på kræft. Med avanceret kunstig intelligens algoritmer kan vi ud fra de raske vævsprøver se, om kvinden har risiko for senere at udvikle brystkræft. I vores studie vil vi teste og videreudvikle disse algoritmer så vi bliver endnu bedre til at opdage kræften så tidligt som muligt, og så vi kan forbedre screeningen for brystkræft.
1.072.000 kr
Opdag kræft i tide
Undersøgelser viser, at ikke-vestlige etniske minoriteter deltager sjældnere i screening for kræft end etniske danskere. Samtidig har denne gruppe oftere symptomer på tarmkræft, men mange får ikke søgt læge i tide. Vi vil undersøge, om en skræddersyet oplysningsindsats kan få flere ikke-vestlige etniske minoriteter til at blive mere opmærksomme på symptomer og gå til lægen tidligere, og om det kan få flere til at deltage i screening.
2.145.000 kr
Opdag kræft i tide
Patienter, der er blevet opereret for tyk- eller endetarmskræft, kan få tilbagefald og mange oplever senfølger. Vi vil udvikle et opfølgningsprogram, hvor man ved hjælp af en blodprøve kan opdage tilbagefald tidligt og dermed forbedre muligheden for behandling af tilbagefaldet. Vi vil også bruge spørgeskemaer til at vurdere senfølger og livskvalitet hos patienterne, så vi kan tilbyde patienterne den rette behandling af senfølger og øge deres livskvalitet.
1.533.000 kr
Opdag kræft i tide
Undersøgelser har vist, at kvinder foretrækker en urinprøve til screening for livmoderhalskræft frem for lægebesøg eller en selvopsamlet vaginal prøve. Vi vil undersøge, om en urinprøve kan give ligeså gode resultater som det celleskrab, lægen anvender i dag. Målet er, at muligheden for en urinprøve skal få flere kvinder til at deltage i screening for livmoderhalskræft, så sygdommen kan opdages i tide.
585.000 kr
Opdag kræft i tide
Patienter med lymfekræft af typen diffust storcellet B-celle lymfom har høj risiko for, at kræften spreder sig til hjernen, hvilket er svært at behandle. Vi vil undersøge, om man med en ny MR-skanningsmetode kan forudsige om en patient vil få spredning til hjernen. Målet er, at opdage spredning tidligere, så man kan komme hurtigt i gang med behandling og dermed øge overlevelsen.
1.779.000 kr
Opdag kræft i tide
Forebyggelse af tyk- og endetarmskræft afhænger bl.a. af lægers og sygeplejerskers evne til at opdage og fjerne forstadier til kræften. Vi vil undersøge, om man kan forbedre opdagelsen af disse forstadier ved at anvende kunstig intelligens i forbindelse med screening for tyk- og endetarmskræft. Målet er at gøre kikkertundersøgelserne af tyktarmen bedre, og derved mere effektivt forebygge at tyk- og endetarmskræft opstår.
2.997.000 kr
Opdag kræft i tide
Tarmkræft er den tredje hyppigste kræftsygdom i Danmark, men flere bør deltage i screening. I dette studie vil vi indsamle viden og på den baggrund udvikle og gennemføre en oplysningskampagne, der har til formål sikre, at en større andel bliver informeret om tarmkræftscreening, så flere kan tage stilling. Indsatsen har fokus på kortuddannede og mænd mellem 50-74 år.
5.000.000 kr
Opdag kræft i tide
Opdager man lungekræft tidligt og fjerner den med kirurgi, helbredes 50 procent – og det er bedre og billigere end de nye immunterapier. Desværre kan de nuværende screeningsmetoder ikke opdage kræften tidligt nok. Vi vil derfor undersøge, om man med to slags DNA-analyser fra blodprøver kan påvise lungekræft tidligere.
1.750.000 kr
Opdag kræft i tide
T-cellen er en vigtig 'dræbercelle' i immunforsvaret, og den genkender kræftceller på et meget tidligt sygdomsstadie. T-cellen kan derfor fungere som en alarmklokke, der advarer om, at der er kræft i kroppen, uden at vi nødvendigvis kan finde selve kræftknuden. Vi vil udvikle fintfølende metoder til at måle niveauet af kræftspecifikke T-celler i blodet, og undersøge om vi på den måde tidligt kan opdage både nyopstået kræft og tilbagefald af kræft.
2.000.000 kr
Opdag kræft i tide
Patienter med uspecifikke eller vage symptomer får ofte stillet deres kræftdiagnose på et sent tidspunkt, fordi de tøver med at gå til lægen, eller fordi lægen ikke sender dem til udredning med det samme. Vi vil lave en oplysningsindsats, der skal sikre, at flere får stillet diagnosen tidligt og kommer hurtigt i behandling, så deres mulighed for at overleve bliver bedre.
6.000.000 kr
Opdag kræft i tide
Det er altafgørende, at kræft opdages i et tidligt stadie, hvilket kræver, at patienten søger læge. Desværre oplever mange symptomer på kræft uden at søge læge. Vi vil undersøge danskernes adfærd og barrierer for at søge læge gennem de seneste 10 år. Resultaterne skal bruges til fremtidige kampagner for at sikre, at kræft opdages i tide.
1.550.000 kr
Opdag kræft i tide
Risikoen for at få kræft er dobbelt så stor, hvis man har fået en levertransplantation. Vi vil undersøge, hvad der ligger til grund for den øgede kræftrisiko blandt levertransplanterede og teste en ny metode til at finde kræften ved hjælp af en blodprøve. Målet er, at vi fremover kan opdage og behandle kræften tidligere og dermed øge chancen for helbredelse.
2.175.000 kr