Spring navigation over

Millionbevilling giver supermikroskop til kræftforskning

Forskere hos Kræftens Bekæmpelse er eksperter i at bruge mikroskoper i kræftforskningen. Og et nyt supermikroskop styrker forskningen for blandt andet at finde nye lægemidler, der kan bruges til kræftbehandling. Indkøbet bliver muligt takket være en stor bevilling på 49,7 mio. kr., som samtidig vil styrke det nationale samarbejde inden for billedanalyser.

Mikroskoper bliver blandt andet brugt af forskerne hos Kræftens Bekæmpelse til at opdage nye lægemidler til kræftbehandling. Foto: Tomas Bertelsen
Gruppeleder Christoffel Dinant er ekspert i mikroskopi og glæder sig til de nye muligheder der følger med mikroskopet. Foto: Tomas Bertelsen.

Opdateret 26. august 2024

Mikroskoper er en vigtig del af kræftforskernes arbejde hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, hvor gruppen ”Bioimaging” er eksperter i at studere kræftceller under mikroskop.

Det arbejde har blandt andet tidligere været med til at pege på allerede godkendte lægemidler, som måske kan være effektive i behandlingen af æggestokkræft og en særligt aggressiv form for brystkræft

Fremtidens tre-i-én behandling: En pille mod gigt, COVID-19 og brystkræft?
 
Og en bevilling på 49,7 mio. kr. fra Uddannelses- og Forskningsministeriet giver forskerne mulighed for, at opruste ved at købe et nyt mikroskop – et såkaldt High Content Microscope. Med det kan forskerne se nogle af de mindste dele i cellernes indre, og de kan undersøge langt større mængder af celler på en gang, end de kan i dag. 

Bevillingen er givet til det faglige netværk af billedeksperter, kaldet The Danish Bioimaging Network, som Kræftens Bekæmpelse deltager i, sammen med en række andre danske forsknings- og uddannelsesinstitutioner. Derfor vil mikroskopet også komme andre eksperter rundt om i Danmark til gavn: 

– Selv om mikroskopet står hos os, får vores samarbejdspartnere også mulighed for at booke sig ind og bruge det. Det bliver et mikroskop, som giver både os og vores kolleger nogle helt nye muligheder for at se de ændringer, der sker i kræftceller, og som måske kan pege os i retning af nye behandlinger, siger Christoffel Dinant, der leder gruppen ”Bioimaging”. 

Forskning i nye lægemidler
Mikroskopet kan blandt andet bruges til at fortsætte den forskning hvor man afprøver effekten af en lang række mulige lægemidler, for at se om de kan slå kræftceller ihjel. Her kan mikroskopet med et blik overskue en stor mængde af kræftceller, som er blevet behandlet med en lang række forskellige lægemidler. 

Hvis man zoomer ud med mikroskopet kan man tage billeder, der kan vise hvor mange celler der er døde – hvilket kan give en ide om en given behandlings effekt. Zoomer man mere ind, kan man derimod se strukturer i cellernes indre, og blandt andet undersøge om lægemidlerne fører til ændringer i dem. 

– Vi kan eksempelvis bruge selvlysende farvestoffer til at se ind i cellernes mavesække, lysosomerne, som vi ved spiller en vigtig rolle ved udviklingen af kræft. Ved at bruge forskellige farvestoffer kan vi også se, om bestemte proteiner bliver optaget i cellernes lysosomer, som følge af behandlingen vi har givet dem. Det kan både give os viden om lægemidlerne virker, og hvordan de gør, siger Christoffel Dinant.