Mangfoldighed styrker konkurrenceevnen
Anja Groth leder i dag en gruppe på 18 forskere fra blandt andet Australien, Mexico, Canada og mange europæiske lande. Faktisk er der kun én anden dansker i forskningsgruppen, så al kommunikation foregår på engelsk.
I 2021 modtog hun Lundbeckfondens Scientific Enrichment Prize for sin evne til ”at skabe videnskabelige nybrud gennem sin moderne forskningsledelse, hvor hun tager diversitet og inklusion til næste niveau.”
- Jeg er meget interesseret i, hvordan man udvikler talenter og skaber kreative forskningsmiljøer. Her oplever jeg, at forskningsverdenen har haltet lidt bagefter, og det er rigtig ærgerligt, for hvis man virkelig gerne vil lave nybrud og arbejde på tværs af discipliner, så sker det ikke af sig selv, siger hun og tilføjer:
- Hvordan kan vi skabe nogle rammer og strukturer, der gør at folk er mere interesserede i at dele deres viden? Det kræver inklusive miljøer med et højt niveau af tillid. Det kan der komme nogle dynamiske teams ud af, som fungerer rigtig godt.
Ifølge Anja Groth fører større mangfoldighed ikke alene til bedre forskning og trivsel blandt medarbejderne. Et stort fokus på inklusion og samarbejde er også med til at gøre lige netop hendes forskningsgruppe mere konkurrencedygtig i en international sammenhæng.
- Vi er hverken de største eller de allerbedst finansierede - selvom vi absolut ikke har noget at klage over – men alligevel er vi blandt de bedste. Og det er ikke, fordi jeg får alle de gode ideer, men fordi jeg er god til at få alle medarbejderes ideer og tanker i spil på alle vores projekter, siger hun.