Vi kan alle være helte
Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 6. april
Uhelbredeligt syge kræftpatienter får forsøgsbehandling med målrettet medicin.
Siden 2020 har 302 uhelbredeligt syge kræftpatienter fået adgang til forsøgsbehandling i forskningsprojektet ProTarget. De får forsøgsbehandling med såkaldt målrettede lægemidler, der virker ved at ramme specifikke mål i kræftcellerne, for eksempel en særlig genvariant.
Patienterne i forsøget, som Kræftens Bekæmpelse har støttet, har derfor alle fået påvist en genetisk variant i deres kræftsygdom, der matcher et af lægemidlerne i ProTarget, selv om dette er godkendt til en anden kræftform.
- Vi kan se, at de målrettede lægemidler allerede bliver brugt som såkaldt ’off-label’ behandling til andre sygdomme end dem, de er godkendt til, og at nogle patienter har rigtig god gavn af behandlingen. Men da der ikke systematisk indsamles data for effekt og sikkerhed ved off-label behandling, så bliver vi ikke klogere hverken på det enkelte lægemiddel eller på præcisionsmedicin som strategi. Derfor er formålet med ProTarget at indsamle disse data.
Det forklarer Tina Kringelbach, der er molekylærbiolog på Rigshospitalets kræftafdeling og projektleder på ProTarget.
- Hvis et lægemiddel viser sig ikke at virke, kan vi dokumentere det, så det ikke gives til andre patienter med samme karakteristika. Og hvis det virker, kan vi dokumentere det, så det kan hjælpe fremtidige patienter, siger Tina Kringelbach.
I øjeblikket er 14 lægemidler med i ProTarget. Lægemidlerne afprøves efter et system med først otte patienter i én forsøgsgruppe med samme kræftdiagnose, genetiske profil og lægemiddel-behandling. Hvis ingen i gruppen har gavn af behandlingen, bliver der lukket ned for forsøget med denne diagnose og genetiske profil. Hvis mindst én patient har effekt, udvides gruppen til at omfatte 24 patienter, og nogle gange flere.
På nuværende tidspunkt er to grupper blevet udvidet, fortæller Tina Kringelbach.
Det drejer sig om afprøvning af to lægemidler, der gives i kombination, og som er godkendt til behandling af modermærkekræft, der skyldes en mutation i BRAF-genet. De to forsøgsgrupper er henholdsvis for patienter med BRAF-muteret lungekræft og patienter med BRAF-muteret neuroendokrint carcinom (NEC).
- Det betyder, at vi ser effekt af de målrettede lægemidler, som vi allerede kender og bruger, blandt patienter, som lige nu ikke har adgang til dem i deres standardbehandling. De har altså potentiale til at komme endnu flere patienter til gavn, og det skal vi have udforsket og dokumenteret endnu bedre siger Tina Kringelbach.
Kate bliver erklæret uhelbredeligt syg - fire måneder siden får hun en overraskende besked
Derudover er det lykkedes at udvide mere end 12 forsøgsgrupper på tværs af landegrænser, da ProTarget samarbejder med lignende studier i andre europæiske lande.
- På grund af det internationale samarbejde kan vi opnå resultater hurtigere især for de sjældne diagnoser og genetiske profiler, hvor vi ikke har patienter nok i Danmark, siger Tina Kringelbach og tilføjer, at man på tværs af de europæiske studier undersøger hele 60 målrettede lægemidler.
Denne artikel stammer fra Kræftens Bekæmpelses forskningsårsrapport 2024, der handler om den forskning, som Kræftens Bekæmpelse støtter.
Meld dig som indsamler til Landsindsamlingen 6. april