Generelt om udvalgene
Kræftens Bekæmpelses videnskabelige udvalg bedømmer ansøgninger om støtte til forskning, og uddeler bevillinger flere gange om året.
Kræftens Bekæmpelse har to store videnskabelige udvalg, et fællesudvalg og Knæk Cancer-udvalg.
Her kan du læse om hvordan medlemmer af udvalgene vælges, samt hvordan udvalgene vurderer ansøgninger om støtte til projekter.
Udvalgenes medlemmer er valgt af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse, og har som primære opgave at bedømme og uddele midler til forskningsstøtte.
De forskellige udvalg
Udvalget Biologi & Klinik bedømmer ansøgninger til projekter indenfor det læge- og naturvidenskabelige område.
Læs mere om udvalget her: Udvalget Biolog & Klinik (KBVU-BK)
Udvalget Menneske & Samfund bedømmer ansøgninger til projekter indenfor psykologiske, kulturelle og sociale aspekter ved kræft, samt folkesundhed og epidemiologisk kræftforskning.
Læs Mere om udvalget her: Udvalget Menneske & Samfund (KBVU-MS)
Fællesudvalget består af medlemmer fra både KBVU-BK og KBVU-MS og bedømmer ansøgninger om udlandsophold og skolarstipendier.
Læs mere om udvalget her: Fællesudvalg
Knæk Cancer-udvalg består typisk af medlemmer fra KBVU-BK og KBVU-MS. Knæk Cancer-udvalg bedømmer ansøgninger til projekter indenfor nogle af Knæk Cancers temaer.
Læs mere om udvalgene her: Knæk Cancer-udvalg
I særlige tilfælde kan der desuden nedsættes ad hoc-udvalg.
Bred faglig kompetence i udvalgene
Udvalgene består af faglige medlemmer, og i KBVU-BK og KBVU-MS også af 2 patientrepræsentanter. De faglige udvalgsmedlemmer er alle aktive erfarne forskere med indsigt i kræftområdet. Ved valget af dem tilstræbes en høj grad af sikkerhed for, at der vil være den bredest mulige faglige kompetence i udvalgene. Desuden vælges medlemmerne med en vis hensyntagen til en rimelig geografisk og institutionsmæssig fordeling. Udvalget kan have såvel danske som udenlandske medlemmer.
Medlemmerne bliver valgt for en treårig periode med mulighed for genvalg én gang. Der er højst 3-4 medlemmer på valg hvert år af hensyn til kontinuiteten i udvalgenes arbejde. Udvalgene er administrativt og politisk uafhængige.
Hvordan vælges udvalgenes medlemmer?
Medlemmerne vælges af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse efter en kortfattet fagligt begrundet indstilling fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg. Hovedbestyrelsen sikrer ved valget, at udvalgenes medlemmer har en hensigtsmæssig specialemæssig fordeling under hensyntagen til kræftforskningens aktuelle problemer og emnerne i ansøgningsporteføljen.
Forud for udarbejdelsen af indstillinger til ledige medlemspladser indkalder Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg forslag til nye medlemmer ved opslag i relevante fagblade samt i universitetsaviser m.v. Opslaget indeholder oplysninger om, hvilket fagområde kandidaten skal dække, for at udvalgets brede sammensætning kan opretholdes. Desuden sendes opslaget til alle sundhedsvidenskabelige og naturvidenskabelige fakulteter ved de danske universiteter, hovedbestyrelsens medlemmer samt Kræftens Bekæmpelses egne forskningsafdelinger.
Ud fra en drøftelse af de indkomne forslag indstiller Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg den bedst egnede kandidat til valg af hovedbestyrelsen. Ved indstillingen til hovedbestyrelsen skal udvalget tage rimeligt hensyn til en geografisk og institutionsmæssig repræsentation.
Udvalgets medlemmer vælges som personlige medlemmer, og repræsenterer ikke organisatoriske eller foreningspolitiske særinteresser.
Vurdering af ansøgninger
Når de videnskabelige udvalg bedømmer ansøgninger, deltager alle udvalgsmedlemmer, i det enkelte udvalg, i bedømmelsen af ansøgningerne om projektstøtte, mens der er nedsat underudvalg til bedømmelse af ansøgninger om postdocstipendier, skolarstipendier, støtte til udlandsophold uden løn og andre strategiske midler. Udvalgsmedlemmer, der er inhabile i relation til en ansøgning, må ikke være til stede under eller deltage i behandlingen af denne ansøgning. Projektansøgninger fra udvalgsmedlemmer sendes til faglig udtalelse hos eksterne bedømmere, som oftest i udlandet.
Kriterier for støtte
Hovedparten af midlerne uddeles ved udvalgenes årlige hoveduddelinger, der finder sted om foråret. Ved ansøgningsbehandlingen lægges der vægt på projektets cancerrelevans, kvalitet, gennemførlighed, nyhedsværdi og patientinddragelse samt på ansøgers kvalifikationer og forskningsmiljø. Desuden tages der stilling til ansøgningens budget.
Scoresystem
I forbindelse med ansøgningsvurderingen anvendes et scoresystem bestående af tallene 1 - 5, hvor 1 er den bedste score.
Er udvalgets medlemmer enige om at give en ansøgning afslag af formelle årsager (f.eks. manglende cancerrelevans eller ufuldstændig ansøgning), scores den ikke. Alle andre ansøgninger får en scoreværdi fra hvert enkelt udvalgsmedlem. Udvalgsmedlemmer, der er inhabile, må ikke score.
Et evalueringstal udregnes ved, at alle scoreværdier for den enkelte ansøgning lægges sammen, divideres med antallet af medlemmer, der har scoret den pågældende ansøgning. Ansøgninger med et evalueringstal på 1,00 er således højst prioriteret.
De midler, der er til rådighed, uddeles til projekterne i prioriteringsrækkefølge. Skæringsgrænsen varierer fra år til år. Ansøgninger med et evalueringstal over eller lig med 3,20 er så lavt prioriteret, at støtte ikke kan forventes.
Udvalgene giver ikke begrundelser for afslag, og udvalgets beslutninger kan ikke ankes.