Duktalt karcinom in situ (DCIS) – celleforandringer i brystet
Ved DCIS er celler i brystets mælkegange begyndt at ændre sig. De ændrede celler findes alene i mælkegangene og har ikke spredt sig til det omgivende brystvæv. Celleforandringerne er ikke kræft, men kan i nogle tilfælde udvikle sig til kræft. DCIS behandles ofte med brystbevarende operation.
Celleforandringer er ikke brystkræft
Ved DCIS er celler inde i nogle af brystets mælkegange (på engelsk ducts) begyndt at ændre sig og blive unormale. De ændrede celler findes alene i mælkegangene og har ikke spredt sig til det omgivende brystvæv.
Om DCIS
Sammenhængen mellem DCIS og brystkræft er ikke helt afklaret, men det skønnes, at hvis man ikke bliver opereret, vil mellem 30-50 pct. af kvinder med DCIS udvikle brystkræft inden for en 10-års periode.
Man kan beskrive DCIS som celleforandringer, der med tiden kan udvikle sig til brystkræft. Ved brystkræft er kræftcellerne vokset gennem mælkegangene og ind i det omgivende brystvæv og kan derefter sprede sig til lymfeknuderne eller andre dele af kroppen.
Prognosen efter behandling for DCIS er god. Fjernelse af brystet medfører tæt på 100 pct. lokal sygdomskontrol.
De fleste tilfælde af DCIS ses hos kvinder efter overgangsalderen. Gennemsnitsalderen er godt 60 år.
Undersøgelse og diagnose
DCIS opdages som regel ved mammografi, når man bliver screenet for brystkræft. Det er kun sjældent, at man kan mærke en knude. På mammografi viser DCIS sig typisk som karakteristiske områder med små forkalkninger.
Hvis der er mistanke om DCIS ved mammografi, får man taget nogle små røntgenvejledte vævsprøver af området med forkalkninger.
Hvis man ikke bliver screenet, viser DCIS sig hyppigst med symptomer i form af en mærkbar knude i brystet, væske fra brystvorten eller som eksem/sår på brystvorten, der kan skyldes en særlig type af forstadier til brystkræft kaldet 'Paget's disease'.
Faktorer, der øger risikoen for, at DCIS kan udvikle sig til brystkræft
Der er en række faktorer, der øger risikoen for, at DCIS kan udvikle sig til brystkræft:
- DCIS er udbredt i et stort område af brystet
- undersøgelse i mikroskop viser aggressivt udseende celler
- man er yngre end 45 år ved diagnosen af DCIS
- familiær disposition til brystkræft
Ud fra disse faktorer kan lægerne vurdere, om der er tale om DCIS, der med større eller mindre sandsynlighed vil sprede sig ud i det omkringliggende brystvæv og komme igen efter behandling. Ved at vurdere de prognostiske faktorer kan lægerne vælge den bedst egnede behandling.
Behandling af DCIS
Brystbevarende operation er standardbehandling af DCIS. Det kan dog være nødvendigt at fjerne hele brystet, hvis man har udbredte forandringer i brystet. Da DCIS betragtes som en enkeltsidig lidelse, skal det andet bryst ikke behandles.
Der er ikke påvist bedre overlevelse efter fjernelse af brystet (mastektomi) i forhold til brystbevarende operation.
Det er standard, at man får supplerende strålebehandling efter en brystbevarende operation for DCIS.
Brystbevarende operation (lumpektomi)
Brystbevarende operation er standardbehandling af DCIS, når:
- DCIS er lokaliseret (ikke udbredte forandringer)
- det kosmetiske resultat kan forventes at være tilfredsstillende
- man accepterer efterfølgende strålebehandling
Ved en brystbevarende operation fjernes hele det mistænkte område med en kant af normalt væv omkring. Hvis der er mikroforkalkninger, bliver det fjernede væv altid røntgenfotograferet for at sikre, at de mistænkte partier set på mammografien er taget med.
Der kan være en risiko for, at man skal opereres igen, da det under operationen er vanskeligt at fastsætte grænse mellem rask brystvæv og området med celleforandringer.
DCIS spreder sig ikke, men hvis DCIS har dannet en knude, og lægen har mistanke om, at der kan være egentlige kræftceller til stede i området med DCIS, får man undersøgt skildvagtslymfeknuden. Ved hjælp af skildvagtsknude-teknikken (sentinel node) bliver man i så fald undersøgt for spredning til lymfeknuderne i armhulen.
Læs mere om operationen og se billeder af kvinder, som har fået en brystbevarende operation. Teksterne finder du på siderne om behandling af brystkræft:
Brystbevarende operation (lumpektomi)
Strålebehandling er standard efter brystbevarende operationen
Efter brystbevarende operation for DCIS er strålebehandling standard. Strålebehandlingen er forebyggende og har det formål at slå eventuelle kræftceller eller andre celleforandringer ihjel. Strålebehandlingen tage typisk tre uger.
Strålebehandling efter brystbevarende operation halverer risikoen for tilbagefald af DCIS og/eller brystkræft i brystet, men der findes ikke undersøgelser, der viser, at strålebehandling har effekt på overlevelsen.
Forandring i huden og brystet efter strålebehandling
Efter strålebehandling kan huden ændre sig, der hvor man har fået stråler. Lige efter strålebehandlingen vil huden på brystet ofte være rød og øm. Der kan også dannes sår. Hudgenerne kan tage til de første par uger efter strålebehandlingen, men vil så gradvist forsvinde i løbet af nogle uger.
Senere kan brystet få en fastere konsistens end det andet bryst, og huden kan også være lidt mørkere. Den mørkere farve aftager gradvist, men kan godt vare flere år. Hos nogle bliver huden rødsprængt og føles tykkere. Der er oftest en blivende følge, hvis den opstår.
Læs mere om strålebehandling af brystet. Teksten finder du på siderne om behandling af brystkræft:
Operation med fjernelse af brystet (mastektomi) og rekonstruktion af brystet
Mastektomi anvendes som regel som behandling af DCIS når:
- DCIS-forandringerne er store og/eller findes flere steder i brystet
- det kosmetisk resultat ved lumpektomi ikke forventes at blive tilfredsstillende
- man ikke kan tåle eller acceptere strålebehandling
- man har risikogivende BRCA1- eller BRCA2-genvarianter, der taler imod lumpektomi
Yngre kvinder har oftere mere udbredte forandringer og får derfor relativt oftere foretaget mastektomi.
Ved mastektomi får man fjernet hele det syge bryst. Ved mastektomi for DCIS bliver man altid undersøgt ved hjælp af sentinel node metoden ved operationen.
Ved en mastektomi bliver man oftest tilbudt samtidig eller efterfølgende rekonstruktion af brystet.
Det er almindeligvis ikke nødvendigt at få strålebehandling efter fjernelse af hele brystet pga. den meget lille risiko for tilbagefald.
Læs mere om mastektomi og rekonstruktion af brystet. Teksterne finder du på siderne om behandling af brystkræft:
Kontrol efter behandling af DCIS
Efter behandling for DCIS bliver du som regel tilbudt at møde til kontrol på kirurgisk afdeling i 1 år efter operationen.
Man bliver undersøgt forskelligt afhængigt af ens alder, og hvilken operation man har fået foretaget:
Under 50 år | Årlig klinisk mammografi frem til 50-årsalderen. Herefter overgår man til det offentlige screeningsprogram. |
50 til 80 år |
Efter mastektomi: Screeningsmammografi af modsatte bryst hvert andet år. Efter lumpektomi: Klinisk mammografi 18 måneder efter operationen. Herefter tager lægen stilling til, om man skal overgå til screeningsmammografi. |
Hvis man får DCIS igen efter lumpektomi, bliver man som regel tilbudt behandling med fjernelse af brystet.
Gode råd til bivirkninger efter behandling
Nogle patienter kan opleve gener efter operation i form af smerter, føleforstyrrelser eller nedsat bevægelighed af arm/skulder på den opererede side. Det anbefales, at du taler med din egen læge eller hospitalslægen om dette og blive henvist til kommunal genoptræning.
Det er naturligt at blive bekymret, men vigtigt at huske, at DCIS ikke er kræft
Nogle kvinder bliver meget forskrækkede over diagnosen og usikre på fremtiden. Det er naturligt at opleve bekymringer, men det er vigtigt at forstå, at DCIS ikke er kræft, og prognosen er rigtig god. Mange kan have glæde af at tale med andre i samme situation eller gennem egen læge bliver henvist til en psykolog.
Hvis DCIS har udviklet sig til kræft og spredt sig
Man får tilbudt behandling som ved brystkræft, hvis det viser sig, at DCIS har udviklet sig til kræft. Læs mere: