Symptomer og undersøgelser ved forstadier til vulvacancer
Det tidligste symptom på forstadier i de ydre kvindelige kønsorganer er som regel vedvarende kløe og irritation i området. De samme symptomer kan dog også være tegn på en ufarlig svampeinfektion.
Omkring 500 danske kvinder får konstateret forstadier i de ydre kønsorganer årligt.
Symptomer på celleforandringer i vulva:
- Viser sig oftest i form af svie, brændende følelse eller kløe i området eller
- Ingen symptomer
Generne kan skyldes mange andre tilstande, f.eks. helt banale svampeinfektioner. Du skal især være opmærksom, hvis generne varer ved efter eventuel behandling på mistanke om svamp. Hvis generne fortsætter, skal du have foretaget en gynækologisk undersøgelse.
Symptomerne behøver ikke være forstadier til kræft, men det er vigtigt, at du kontakter din læge, så du kan blive undersøgt. Ligesom for andre sygdomme er det vigtigt, at man får stillet en eventuel diagnose så tidligt som muligt.
Andre tegn på celleforandringer:
- Hvide, røde, grå eller brune farveændringer af vulva
- Hårde områder på huden ved de ydre kønsorganer
- Sår og vortelignende områder
- Smerter ved samleje
Undersøgelse ved egen læge
Lægen vil spørge dig ud, om du har eller har haft sygdomme, som kan øge risikoen for at udvikle celleforandringer. F.eks. eksemsygdommen Lichen Sclerosus, tidligere celleforandringer eller kønsvorter, og om du tidligere har haft livmoderhalskræft eller forstadier til livmoderhalskræft.
Det kan også have en betydning, om du tidligere har fået immunsupprimerende behandling.
Da rygning øger risikoen for at udvikle celleforandringer, vil lægen anbefale rygestop, hvis du ryger.
Gynækologisk undersøgelse
Ved mistanke om forstadier til kræft i de ydre kvindelige kønsorganer får man først foretaget en almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor lægen specielt ser efter, om der er forandringer i de ydre kønsorganer.
Hvis din praktiserende læge finder vedvarende eksem eller et sår, der ikke vil hele i området, vil du blive henvist til en gynækolog, der vil tage en vævsprøve (biopsi).
Vævsprøve (biopsi) kan afgøre, om det er forstadier
Lægen kan kun afgøre, om der er tale om forstadier til kræft ved at undersøge væv fra forandringen i mikroskop. Inden man skal have taget en vævsprøve fra de ydre kønsorganer, bliver man lokalbedøvet.
Hvis man skal have taget flere vævsprøver eller vævsprøver fra klitorisområdet, er fuld bedøvelse en mulighed.
Samtidig med at lægen tager vævsprøven, får man også foretaget en gynækologisk undersøgelse.
Hvis man skal have taget vævsprøven i fuld bedøvelse, vil det som regel foregå under en kort indlæggelse.
Svaret på vævsprøven får man efter 6 til 7 dage. Læs mere om vævsprøver generelt:
Hvis man får konstateret forstadier til vulvacancer, bør man få taget et celleskrab fra livmoderhalsen for at udelukke celleforandringer på livmoderhalsen. Det skyldes, at der kan være en sammenhæng mellem VIN og celleforandringer på livmoderhalsen. Læs mere: