Spring navigation over

Hjælp med at sætte alkohol og nikotin på skoleskemaet

Forbruget af nikotin og alkohol er højt blandt unge. Som frivillig i Kræftens Bekæmpelse kan du gøre en forskel ved at bidrage til udbredelsen af nye undervisningsforløb på lokale skoler.

Andelen af unge, der bruger nikotinprodukter, er steget markant de seneste år. Mens 20 pct. af de 15-17-årige røg eller brugte nikotinprodukter i 2020, var tallet steget til 31 pct. i 2023. Samtidig drikker danske 15-16-årige sig langt oftere fulde end deres jævnaldrende i resten af Europa. 

For at vende udviklingen lancerer Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden nu to undervisningsforløb, der skal styrke unges kritiske sans og modstandskraft over for alkohol og nikotin. 

Hjælp med udbredelsen

Vi er glade for, at mange frivillige er optaget af forebyggelse blandt unge. Som frivillig kan du kan gøre en forskel ved fortælle om materialet til møder med kommunen, tippe skolelærere i dit netværk og tage undervisningselementerne med til forældremøder.

Formålet med forløbene ’Om alkohol’ og ’Om røg og nikotin’ er at forebygge, at børn og unge bruger alkohol og nikotinprodukter som cigaretter, vapes og snus, herunder at udskyde potentiel debut og nedsætte forbruget hos dem, som er startet. 

I sidste ende ønsker vi at give eleverne kompetencer til at stå imod gruppepres og skabe sunde fællesskaber, hvor alkohol eller nikotinbrug ikke er adgangsbilletten
Anne Sofie Plum Christensen. Specialkonsulent hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens 'Fuld af liv'-indsats

Forbruget starter i udskolingen 

Mange unge debuterer med alkohol og nikotinprodukter inden de forlader udskolingen. 

- Vi vil oplyse eleverne om konsekvenser og risici, men det er mindst lige så vigtigt at gøre eleverne opmærksomme på, hvordan sociale dynamikker og markedsføring kan påvirke deres valg i forhold til alkohol og nikotinprodukter, siger Anne Sofie Plum Christensen, specialkonsulent hos Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens "Fuld af liv"-indsats. Hun fortsætter:

- I sidste ende ønsker vi at give eleverne kompetencer til at stå imod gruppepres og skabe sunde fællesskaber, hvor alkohol eller nikotinbrug ikke er adgangsbilletten.

Podcast, film og noveller skal afspejle de unges hverdag

De nye undervisningsforløb, er udviklet til udskolingen i samarbejde med Læringsbureauet Forstå. Materialet er designet til danskfaget og kombinerer artikler, podcasts, film og en novelle, der kan opgives til eksamen.  Der er desuden fokus på vigtige danskfaglige aspekter som analyse, fortolkning og skriftlig fremstilling. 

- Materialet skal være attraktivt for lærerne, så vi har bedst mulig chance for, at det rent faktisk kommer ud at leve blandt eleverne," siger Marie Bergmann, projektleder hos Kræftens Bekæmpelse under ‘Røgfri Fremtid’. Hun tilføjer: 

- Og så har det været vigtigt for os, at indholdet er virkelighedsnært og i øjenhøjde med eleverne.