Behandling af GIST uden spredning
Behandlingen af lokaliseret GIST uden spredning er først og fremmest operation, hvor man får fjernet al kræftvæv, hvis det er muligt.
Hvis scanningerne viser, at sygdommen kan fjernes ved en operation, bliver man opereret af specialister på ét af de to specialiserede sarkomcentre i Danmark på enten Rigshospitalet/Herlev Hospital eller Aarhus Universitets Hospital.
Operation - kikkertoperation eller åben operation
Ud fra scanningerne beslutter kirurgen, om indgrebet kan foretages som en kikkertoperation eller som åben operation. Ved mindre kræftknuder kan operationen foretages ved en kikkertoperation, som er et mere skånsomt indgreb i forhold til en almindelig åben operation.
Ved operationen fjerner kirurgen hele kræftknuden sammen med 1-2 cm rask væv omkring. Formålet med operationen er at fjerne al kræften.
For at sikre, at sygdommen bedst muligt bliver fjernet i sundt væv, vil kirurgen vælge at foretage en åben operation, hvis kræftknuden er stor eller sidder på et svært tilgængeligt sted.
I få tilfælde opdages GIST tilfældigt i forbindelse med akut operation for tarmstop
Hvis GIST opdages tilfældigt ved en anden operation, vil kirurgen - præcis som ved planlagte operationer for GIST - forsøge at fjerne sygdommen helt.
I disse tilfælde vil diagnosen blive stillet efter operationen, hvorefter man bliver henvist til vurdering på et af de to sarkomcentre i Danmark i forhold til den videre behandling og kontrol.
Behandling med stoffet imatinib før operationen
Hvis kræftknuden ligger tæt på vigtige organer, kan det gøre operationen så vanskelig, at man ikke umiddelbart kan blive opereret.
I de tilfælde, hvor sygdommen ikke har spredt sig, kan stoffet imatinib mindske kræftknuden så meget, at den efterfølgende kan fjernes ved en operation. Dette kaldes også for neoadjuverende behandling.
Lægen følger effekten af behandlingen med imatinib med scanninger. Ud fra scanningsbillederne kan lægen afgøre det bedste tidspunkt for operation.
Hvordan virker imatinib?
Imatinib er en såkaldt protein-tyrosinkinasehæmmer, der blokerer bestemte enzymer (tyrosin kinaser), som medvirker til, at kræftcellerne vokser. Imatinib hæmmer altså kræftcellernes vækst.
Imatinib er en tabletbehandling, hvor man skal tage pillerne en gang i døgnet. Pillerne udleveres ved ambulante besøg på sygehuset.
Imatinib kan forbygge tilbagefald af sygdommen efter operation
Efter operationen vil kræftknuden bliver undersøgt under mikroskop og i nogle tilfælde vil lægerne anbefale, at man får supplerende behandling med imatinib.
Patienter med høj risiko for tilbagefald af sygdommen kan efter operationen få imatinib i tre år.
Et stort internationalt studie har vist, at behandling med imatinib nedsatte risikoen for tilbagefald af sygdom og forlængede overlevelsen.
Lægen vurderer risikoen for tilbagefald ud fra tre ting:
- Kræftcellernes mitoseindeks (hvor mange kræftceller, der er i delingsfase)
- Størrelsen på kræftknuden
- Kræftens placering i tarmkanalen
Lægen vil tale med dig, om der i dit tilfælde kan være gavn af efterbehandling.
Bivirkninger til imatinib - kan påvirke anden medicin
Bivirkningerne er oftest mest udtalt de første fire til otte uger. Langt de fleste patienter i behandling med imatinib kan vende tilbage til en helt normal tilværelse med almindelige aktiviteter.
Imatinib kan påvirke omsætningen af mange andre lægemidler, så det er vigtigt for lægen at vide, hvilken anden medicin du evt. får. Man må f.eks. ikke tage medicinen sammen med blodfortyndende medicin eller kolesterolsænkende medicin.
De hyppigste bivirkninger ved imatinib er:
- Væske i kroppen - specielt omkring øjnene og anklerne - med vægtøgning til følge
- Let kvalme og diarré
- Udslæt
- Øget tendens til infektioner, svimmelhed, træthed og blødninger
Du skal have kontrolleret din vægt og have taget blodprøver jævnligt, mens du er i behandling med imatinib. Behandlingen kan nemlig medføre alvorlig ophobning af væske i kroppen.