Statistik om GIST
Her kan du se statistik for, hvor mange der får GIST hvert år, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den. Husk at statistik er baseret på et gennemsnit og ikke siger alt om de enkelte tilfælde af sygdommen. Inden du læser videre, kan du overveje, om gennemsnitstal kan tilføre noget positivt til din opfattelse af dit sygdomsforløb.
Inden du læser statistik
Det er en god idé at overveje, om du vil kende risiko og lægens vurdering af et sandsynligt forløb for din kræftform. Nogle finder statistik beroligende, fordi det er noget konkret at forholde sig til. Andre synes, statistik er skræmmende og upersonlig.
Mærk efter hvordan du har det, inden du læser statistik om kræftsygdomme.
Det er vigtigt at huske, at statistik er baseret på gennemsnit beregnet ud fra store patientgrupper og ikke siger alt om den enkelte. Den enkeltes risiko for at få kræft kan afvige meget fra gennemsnittet, lige som det er forskelligt, hvor længe hver enkelt overlever sin kræftsygdom.
Statistik for GIST
GIST opstår hos 50-60 personer om året i Danmark. Sygdommen er mest almindelig hos personer over 65 år, og ses lige hyppigt hos mænd og kvinder.
Hvis sygdommen kan fjernes helt, er den primære behandling operation. I mange tilfælde er det også den eneste behandling, og i de tilfælde er ca. 95% i live 10 år efter operation.
Ved tilstedeværelse af bestemte risikofaktorer kan du blive behandlet med stoffet imatinib i tre år og dermed mindske risikoen for at få tilbagefald af sygdommen. Hvis du er i denne gruppe er 80% i live 10 år efter behandlingen.
Ved tilbagefald
Op til 70% pct. kan få tilbagefald af sygdommen i op til 10 år efter operation - afhængig af bl.a. kræftknudens størrelse og udbredelse. Hvis det sker, kan du blive tilbudt ny behandling, der ofte kan være meget effektiv.
Hvis operation ikke er mulig pga. spredning, eller hvis sygdommen er kommet tilbage, kan stoffet imatinib og andre medicinske behandlinger give mulighed for at leve i længere tid med sygdommen.
Den meget forbedrede overlevelse betyder, at der i Danmark lever relativt mange mennesker med GIST, hvor medicinsk behandling enten har været medvirkende til at holde sygdommen væk eller holde den i ro, så man kan leve et næsten normalt liv.