Hårtab ved behandling for kræft
Nogle former for kræftbehandling gør, at man taber håret. Det er derfor noget, mange i kræftbehandling er nødt til at forholde sig til. For nogle fylder det ikke så meget, mens det for andre er meget svært. Her på siden kan du finde råd og vejledning til, hvad du kan gøre, hvis du mister dit hår, skæg, øjenbryn eller øjenvipper.
Paryk ved hårtab
Hvis du får at vide, at der er stor risiko for at tabe håret i forbindelse med din behandling, kan du allerede inden behandlingen tænke over, hvordan du vil gribe det an, hvis det sker.
Hvis du gerne vil have en paryk, der ligner dit naturlige hår, kan det være en god idé at gå til parykmageren, inden du starter med behandlingen, så parykmageren kan se din nuværende frisure.
Parykken udvælges og tilpasses specielt til dig og dine ønsker - uanset om du ønsker en helt ny frisure eller en paryk, der ligner dit eget hår så meget som muligt.
Besøg en parykmager, stil spørgsmål og prøv forskellige længder, farver og frisurer. Tag af sted, mens du har overskud til det. Det kan være en god ide at tage en pårørende med.
Tilskud til paryk
Du kan få tilskud fra hospitalet til en paryk eller anden hovedbeklædning, hvis du taber håret som følge af behandlingen. Spørg på din afdeling, hvordan du skal gøre for at få tilskud. Tilskuddet dækker også parykker med længere hår og f.eks. tørklæder. Du kan læse mere om tilskudsordningen her:
Alternativer til paryk
Som afveksling eller i stedet for paryk kan du også bruge kasket, hat eller tørklæde. Parykforretninger har ofte også et udvalg af tørklæder, og de vil kunne vejlede dig i, hvordan du kan sætte og binde et tørklæde på en smart måde.
Få parykken til at sidde fast
Selvom parykken har den rette størrelse, føler nogle sig bedre tilpas, hvis de gør noget ekstra for at holde den på plads. Man kan f.eks. bruge en speciel dobbeltklæbende tape, der generer hårbunden mindst muligt. Du kan teste, hvor godt den sidder fast, ved at bøje dig frem og ryste hovedet.
I nogle situationer - f.eks. hvis du skal til lægen eller ud at købe nyt tøj - kan det være praktisk at tage noget tøj på, der ikke skal over hovedet. F.eks. en cardigan eller en skjorte. Så er der mindre risiko for, at du ved et uheld kommer til at hive parykken af.
Øjenbryn og øjenvipper
Det ændrer udseendet at tabe øjenbryn og øjenvipper. Du kan tegne øjenbrynene op med eyeliner og eventuelt bruge kunstige øjenvipper. Du kan få rådgivning hos kosmetologer eller i butikker, der sælger makeup.
På flere sygehuse i Danmark er der også gratis make-up kurser for kvinder, hvor du får råd og inspiration af make-up konsulenter. Du kan også udveksle erfaringer med andre kvinder i samme situation, f.eks. på Cancerforum.
I gruppen "Kræft og ændret udseende" på Cancerforum kan du udveksle erfaringer med andre. Du skal oprettes som bruger for at kunne læse og oprette indlæg:
De første tegn på hårtab
De første tegn på hårtab kan være, at hårbunden er ekstra følsom, og at man taber flere hår end normalt, når man reder eller vasker håret. Det kan virke voldsomt, at håret falder af i store totter. I nogle tilfælde kan hårtabet ske over meget kort tid.
Har du (halv)langt hår, kan du samle håret i en elastik - også om natten - for at undgå at tabe hår på tøjet, på hovedpuden osv.
Hvis du taber håret fuldstændigt:
- Beskyt hovedet mod kulde - f.eks. med en paryk, en hue eller et tørklæde
- Smør hårbunden ind i uparfumeret creme eller olie, hvis den bliver tør eller klør
- Brug altid en solcreme med høj faktor i foråret og sommeren for at beskytte hårbunden, når du går med bart hoved
Tørt og sart hår
Hvis du ikke taber håret, kan behandlingen gøre håret mere tørt og sart. Bliver det tørt og sart, kan du prøve disse ting:
- Brug en mild shampoo uden parfume
- Brug en blød hårbørste, hvis din hårbund er øm
- Sov eventuelt med elastik, hårnet eller en tynd blød hue for at undgå løse hår i sengen
- Undgå hårtørrer, da varmen udtørrer håret og kan få det til at knække
- Undgå at farve håret eller at blive permanentet i mindst et halvt år efter endt behandling
Hvis din hårbund er meget tør, så brug olie og ikke skælshampoo.
Tre gode råd fra en mandlig kræftpatient
Når håret igen begynder at gro ud
Det er meget individuelt, hvornår håret begynder at vokse ud igen. Du kan spørge på afdelingen, hvor du får behandling, hvad du kan forvente.
Når håret begynder at vokse ud igen, kan det være anderledes end før. Både farven og strukturen kan være anderledes. Det kan f.eks. også vokse hurtigere i siderne end på issen eller omvendt. Over tid plejer det at normalisere sig.
Når behandlingen er slut, og håret igen begynder at gro, er det stadig vigtigt med en skånsom pleje af håret og hårbunden. Undgå udtørring ved at bruge milde hårprodukter og shampoo uden parfume.
Hvis du vil have håret farvet eller permanentet, kan du spørge frisøren til råds om, hvornår dit hår igen kan tåle det. Frisøren kan også hjælpe med at finde skånsomme hårprodukter, der passer til dit hår. Under alle omstændigheder er det dog klogt at afprøve nye hårprodukter på en lille tot først.
Vokser håret dårligere eller slet ikke efter endt behandling?
Selvom det er sjældent, kan det ske, at håret ikke vokser ud igen efter kræftbehandling. Hvis håret stadig ikke er vokset ud cirka et år efter, din behandling er slut, kan du kontakte din egen læge, som kan undersøge, om der kan være fysiske eller psykiske årsager til det.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digMere viden om senfølger
Senfølgerforeningen er en patientforening med fokus på senfølger efter kræft. På foreningens hjemmeside kan du både finde viden, rådgivning og muligheder for at møde andre i samme situation:
Senfølgerforeningen