Fiskeolie (omega-3) og fedtstoffer
Kosttilskud med fiskeolie har ikke effekt på behandling af kræft, og kan heller ikke forebygge kræft. Til gengæld er det sundt at spise fisk - især hvis fisken erstatter måltider med kød. Når vi spiser fisk, får vi de vigtige omega-3 fedtsyrer, og undersøgelser peger på, at et højt indtag af fisk i kosten giver en lavere risiko for udvikling af tyk-/endetarmskræft og leverkræft.
Hvad er fiskeolie, omega-3 og omega-6?
Fiskeolie bruges som betegnelse for de fedtsyrer, der findes i fisk og skaldyr. Fiskeolie kaldes også omega-3 (eller N-3) fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer findes også i alger, valnødder og hørfrø.
Omega-6 er, ligesom omega-3, en ’langkædet flerumættet fedtsyre’. Omega-6 findes i mange planteolier, f.eks. majs-, solsikke- og vindruekerneolie.
Tretallet og sekstallet i fedtsyrernes navne udspringer af deres kemiske opbygning. Og netop den kemiske opbygning er vigtig, når man taler om fedtstoffer, fordi den har betydning for, hvordan fedtet bliver brugt og påvirker vores krop.
Sundhedsmyndighederne anbefaler, at det meste af vores fedtindtag består af ’enkelt-umættet fedt', og at særligt indtaget af ’mættet fedt’ begrænses.
Her finder du de forskellige fedtstoffer:
Former for fedt | Fødevarer |
Mættet fedt: | Produkter, der har et højt indhold af mættet fedt, er karakteriseret ved at være faste ved stuetemperatur. Det gælder f.eks. smør, kokosfedt og fedt fra kød. |
Enkelt-umættet fedt: | Produkter, hvor enkelt-umættet fedt er dominerende, er flydende ved stuetemperatur, men bliver faste i køleskabet. Det gælder f.eks. olivenolie og rapsolie. |
Fler-umættede fedtstoffer: | Produkter i denne kategori er olier, som vil holde sig flydende selv under 0 grader. Det gælder f.eks. fiskeolier (omage-3) og omega-6 fedtsyrer. |
Fiskeolie har været undersøgt for mange helbredsmæssige effekter. F.eks. har forskere fundet ud af, at kosttilskud med fiskeolie giver lavere niveauer af kolesterol i blodet. Men de bedste videnskabelige studier har ikke fundet, at tilskud med fiskeolie nedsætter risikoen for blodpropper.
Samspillet mellem omega-3 og omega-6 kan spille en vigtig rolle
Mange undersøgelser har haft fokus på, hvorvidt kostens forhold mellem fiskeolie (omega-3) og omega-6 har en sundhedsmæssig betydning. Mens omega-3 menes at nedsætte såkaldt ’inflammation', har omega-6 været tilskrevet den modsatte effekt. Inflammation kan forklares som en irritationsreaktion i kroppen, der kan lede til bl.a. hjertesygdom og kræft.
Omega-3 og omega-6 fedtsyrer bruger de samme enzymer til deres omdannelse og videre effekt i kroppen. Derfor kan man forestille sig, at et højt indtag af omega-6 vil udkonkurrere omega-3 og dermed mindske de positive effekter af fiskeolie.
Fiskeolie og omega-6 fedtsyrer i forhold til kræft
Der findes også en del studier som har undersøgt fiskeolie (omega-3), omega-6 og forholdet imellem de to fedtsyrer i forhold til udvikling af kræft. Overordnet set, giver forskningen ikke et klart billede, og vores viden er derfor ikke så sikker, at det giver mening at lave anbefalinger.
Hvis vi i stedet ser på den fisk, vi spiser, som er vores vigtigste kilde til omega-3 fedtsyrer, er der forskning, der peger på, at et højt indtag leder til en lavere risiko for udvikling af tyk-/endetarmskræft og leverkræft.
Mangler dokumentation for teorier om fiskeolies effekt hos kræftpatienter
Der findes flere teorier om, at fiskeolie kan have gavnlige effekter hos kræftpatienter. En af teorierne handler om fiskeolies såkaldte antiinflammatoriske effekt, som skulle kunne hæmme vækst af kræftknuder og/eller mindske komplikationer efter en operation.
En anden teori er, at fiskeolie kan modvirke ’kakeksi’, som er uønsket vægttab og muskelsvækkelse pga. kvalme, mundtørhed, synkeproblemer og andre følgevirkninger af kræft og/eller kræftbehandling. Endelig har det været foreslået, at fiskeolie kan styrke effekten af kemoterapi.
Der er dog ikke videnskabelig dokumentation for de forskellige teorier om fiskeolies effekt. I et studie udført på 148 danske patienter med kræft i tyk- eller endetarm, fandt forskerne, at indtaget af fiskeolie ikke havde en forebyggende effekt på komplikationer efter operation.
Fiskeolie samtidig med kræftbehandling – det skal du vide
Fiskeolie (omega-3) kan muligvis forværre nogle af de bivirkninger, man kan opleve ved behandling med binyrebarkhormon.
Store doser af omega-3 fedtsyrer kan øge blødning og dermed være et problem i forbindelse med operation. Hvis du skal opereres, er det derfor en god idé at holde pause med at tage kosttilskud med fiskeolie 14 dage før operationen.
Der er ikke fundet andre alvorlige påvirkninger af fiskeolie på kræftbehandling. Vi ved endnu ikke, om omega-6 påvirker kræftbehandling.
Bivirkninger ved fiskeolie og omega-6 fedtsyrer er ikke alvorlige
De direkte bivirkninger ved fiskeolier er ikke alvorlige. Der er primært beskrevet bivirkninger som ’fiskesmag’, løs afføring og kvalme.
Spis fisk i stedet for kosttilskud med fiskeolie
Forskerne har også undersøgt kosttilskud med fiskeolie i forhold til udvikling af kræft, men her er der ingen tegn på en beskyttende effekt.
Et studie fra 2013 fandt, at mænd med høje koncentrationer af fiskeolier i blodet havde en forøget risiko for at udvikle prostatakræft. Studiet var velgennemført, og resultatet må derfor tages alvorligt. En række tidligere studier har dog vist, at et højt indtag af fisk ikke øger risikoen for udviklingen af prostatakræft. At fisk indeholder andre gavnlige stoffer end omega-3 fedtsyrerne er en mulig forklaring.
Fisk har også den fordel - frem for kosttilskud - at fisken bliver spist i stedet for andre, måske mindre sunde fødevarer, f.eks. kød fra okse, svin eller lam. Kræftens Bekæmpelse anbefaler derfor, at du vælger at spise fisk i stedet for at tage kosttilskud.
Dog er de nye resultater ikke så markante, at du skal stoppe med at spise fiskeolie som tilskud, hvis du har en god grund til det, f.eks. til lindring af gigt.
Uønskede indholdsstoffer i store rovfisk
I Danmark anbefales vi at spise 2-300 gram fisk om ugen – og helst forskellige typer af fisk. Nogle fisk indeholder tungmetaller og dioxin, som man ikke bør få for store mængder af. Hvis du vælger at spise meget mere end 300 gram fisk om ugen, kan det være en fordel at vælge mindre fisk som f.eks. sild, frem for store rovfisk som tun, helleflynder, gedde og aborre.