Gurkemeje og kræft
Curcumin er det aktive stof gurkemeje, og det interessante stof når man taler om gurkemeje i forbindelse med kræft. Forskere undersøger, om curcumin kan have en effekt i behandlingen af kræft, men har endnu ikke fundet klare svar. Curcumin kan påvirke effekten af den medicin, du får på hospitalet.
Hvad er gurkemeje?
Gurkemeje er en urt, der tilhører ingefærfamilien. Den er også kendt som indisk safran, Jiang Huang, Haridra, haldi og som den største bestanddel af karry. Hovedbestanddelen af gurkemeje består af stoffet curcumin.
Ud over at bruge gurkemeje i madlavning har urten i århundreder været anvendt i traditionel indisk medicin (Ayurveda) i behandlingen af en række sygdomme.
Gurkemeje eller curcumin i forhold til kræft
Det er stoffet curcumin, der er interessant, når man taler om gurkemeje i forbindelse med kræft. Der har været interesse for curcumin både til forebyggelse af kræft og i behandling af en række kræftformer, blandt andet prostatakræft, leukæmi, lymfekræft, kræft i mave-/tarmkanalen, brystkræft og lungekræft.
Celle- og dyrestudier med curcumin peger på en række interessante biologiske mekanismer. Studierne har blandt andet vist, at curcumin kan modvirke forskellige kræftfremkaldende stoffers skadelige effekt (antioxidativ effekt), at curcumin kan hæmme kræftcellers vækst, og at det kan fremme den proces, hvor kræftceller begår selvmord (apoptose).
Men når det kommer til en eventuel effekt af curcumin hos mennesker, er det et problem, at curcumin nedbrydes hurtigt i kroppen.
Dokumentation for virkninger af gurkemeje på kræftpatienter
Enkelte studier har undersøgt effekten af curcumin blandt kræftpatienter og blandt personer i forøget risiko for at udvikle kræft. Generelt er resultaterne ikke overbevisende, ingen studier har fundet, at prognosen er bedre hos kræftpatienter der tager curcumin.
Der er altså en forskningsmæssig interesse for curcumin. Interessen er rettet mod kunstigt modificerede versioner af curcumin, som bedre kan modstå den menneskelige krops nedbrydning af stoffet. Det er sandsynligvis med de kunstige versioner af curcumin, man kan opnå en reel effekt.
Gurkemeje/curcumin kan påvirke effekten af f.eks. kemoterapi
Curcumin påvirker flere af kroppens centrale enzymsystemer - f.eks. også kroppens nedbrydning af medicin.
For nogle typer medicin, bl.a. en type kemoterapi, der hedder Paclitaxel, ser det ud til, at curcumin øger effekten, mens curcumin muligvis nedsætter effekten af andre typer medicin. Forskere har fundet, at curcumin kan mindske effekten af de typer kemoterapi, der virker via effekt på den såkaldte c-Jun NH(2)-terminal kinase (JNK) proces. Det gælder bla. camptothecin, chlormethin og doxorubicin.
Du kan finde en længere liste over mulige interaktioner med medicin hos Memorial Sloan Kettering Cancer Center (se link nederst på siden).
Det er vigtigt, at du fortæller din læge, hvis du tager curcumin og skal i behandling for kræft.
Bivirkninger ved gurkemeje/curcumin
Mulige bivirkninger ved curcumin er mavesmerter og allergisk reaktion (udslæt på huden).
Forskerne kender ikke til alvorlige bivirkninger af curcumin. Den største bekymring er curcumins interaktion med medicin. Tal med din læge, hvis du vælger at tage curcumin, samtidig med at du er i medicinsk behandling.
Læs mere om gurkemeje
Memorial Sloan Kettering Cancer Center - Turmeric
Amerikansk kræftforskningscenter, som skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling (første gang man kommer ind på siden, skal man klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg).
nafkam.no - gurkemeie
Nafkam er en norsk, statslig hjemmeside om alternativ behandling.