Kød fra okse, svin og lam som årsag til kræft
Forskning viser, at kosten har en betydning for udvikling af kræft. De senere år er det blevet klart, at kød fra okse, svin og lam – særligt hvis det er forarbejdet – øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm.
Rødt kød er en samlet betegnelse for kød, der kommer fra dyr med fire ben. I den danske kost er det primært kød fra okse, svin og lam.
Forarbejdet kød er kød, der er røget, saltet og/eller tørret. Det er fødevarer som bacon, pølser og mange pålægsprodukter.
Forskningen peger entydigt på, at forarbejdet kød øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. I forhold til rødt kød er forskningen ikke helt så entydig som ved det forarbejdede kød, men megen god forskning peger på, at også uforarbejdet kød fra okse, svin og lam øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm.
Derudover er der forskning, som viser, at et højt indtag af forarbejdet kød muligvis øger risikoen for kræft i bugspytkirtel, mave og spiserør.
Hvorfor øger kød risikoen?
Hvad det er i kødet, som øger risikoen for kræft, er der ikke helt klarhed over. Men det handler sandsynligvis om kødets indhold af såkaldt hæm-jern (stoffet, som giver den røde farve), og at der dannes kræftfremkaldende stoffer, når det bliver røget, grillet eller stegt. Farven på kødets overflade er en god indikator på, hvor mange af de såkaldte stegemutagener der er dannet. En mørk stegeskorpe er tegn på, at mange af de kræftfremkaldende stoffer er til stede.
Vær opmærksom på, at betegnelsen ’rødt kød’ i denne sammenhæng ikke har noget at gøre med, hvor gennemstegt kødet er. Det er blot en fællesbetegnelse for kød fra okse, kalv, lam og gris.
Maksimalt 350 gram kød om ugen
I forhold til okse, svine og lammekød, der ikke er forarbejdet, er den officielle danske anbefaling, at man maksimalt bør spise 350 gram om ugen. Fra et kræftforebyggelsesperspektiv er der dog ingen gode argumenter for, at man behøver at spise kød, og man kan derfor sagtens vælge at spise langt mindre eller helt undgå denne type kød.
Hvad angår forarbejdet kød er det Kræftens Bekæmpelses anbefaling, at man begrænser sit indtag til et absolut minimum eller helt undgår denne type kød. Produkterne indeholder ofte nitritsalt, som er kræftfremkaldende, ligesom røgning hyppigt bruges i forarbejdningen. Ved røgning dannes kræftfremkaldende stoffer. Ud over kræft øger det forarbejdede kød også risikoen for hjertesygdom og type 2-diabetes, hvilket er yderligere argumenter for at undgå forarbejdet kød.
Hvis man alligevel vælger at spise forarbejdet kød, kan det være en idé at vælge økologiske produkter. Det er nemlig ikke tilladt at tilsætte nitrit til økologiske produkter i Danmark. Det er dog vigtigt at påpege, at nitrit er det eneste punkt, hvor der er forskel. De økologiske produkter indeholder lige så meget af de øvrige kræftfremkaldende stoffer som konventionelle produkter.
Fjerkræ og fisk øger ikke risikoen for kræft
Kød fra kylling, kalkun og andre fugle betegnes som hvidt kød. I de mange studier, der er lavet af rødt kød i forhold til risiko for tarmkræft og andre sygdomme, har det hvide kød næsten altid været med også. Men i modsætning til den øgede risiko set ved det røde kød er der ikke noget, som tyder på, at fjerkræ øger risiko for udvikling af sygdom.
Nogle af de studier, som har undersøgt fisk, har fundet, at personer, der spiser meget fisk, har en nedsat risiko for at udvikle kræft i lever samt tyk- og endetarm, men forskningen er ikke helt entydig. Der er ikke noget, som tyder på, at fisk øger risikoen for udvikling af kræft.
Oversigt over kost og drikkevarer, der kan øge risikoen for kræft
Overblikket er lavet af det internationale kræftforskningsinstitut World Cancer Research Fund International.