Seksuelle problemer ved kræftbehandling
Det er almindeligt ved stort set alle kræftformer, at behandlingen medfører en række gener, som i perioder kan mindske lysten eller evnen til seksuel aktivitet.
Fysiske problemer hos mænd
Både strålebehandling, operation, kemoterapi og andre medicineringsformer kan føre til en række gener, der kan medføre seksuelle problemer. Det kan f.eks. være rejsningsproblemer eller smerter ved sædafgang.
Tal med din læge, hvis du oplever forandringer
Det er forskelligt fra mand til mand, hvilke problemer der opstår, og hvilke behandlingsmuligheder der er bedst for den enkelte.
Det bedste råd vil derfor altid være, at du taler med din læge, hvis du oplever en forandring i din krop efter behandlingen.
Fysiske problemer hos kvinder
Både operation, strålebehandling, kemoterapi og andre medicineringsformer kan føre til en række gener, der kan medføre seksuelle problemer, eller som i perioder kan gøre det svært at gennemføre samleje. Det kan f.eks. være tørhed i skeden, smerter ved samleje, nedsat evne til at få orgasme eller udtalt træthed.
Tal med din læge, hvis du oplever en forandring
Alt afhængig af hvilken kræftsygdom du er blevet behandlet for, kan du få fysiske bivirkninger, der kan have indflydelse på dit sexliv.
Kvinder, der er blevet behandlet for kræft i underlivet, vil sandsynligvis have flere fysiske gener efter behandlingen end andre, men mange ting kan være ens for alle. Derfor er disse råd generelle og vejledende.
Det bedste råd vil altid være, at du taler med din læge, hvis du oplever en forandring i din krop efter behandlingen.
Hvis du får nye smerter eller føler utilpashed et stykke tid efter, at behandlingen er afsluttet, kan der være tale om infektion eller tilbagefald. Kontakt din læge, så du kan blive undersøgt for at blive behandlet eller for at udelukke dette.
Man kan føle sig mindre seksuelt attraktiv
Både kvinder og mænd kan opleve ikke at føle sig så seksuelt attraktiv længere, hvis udseendet ændres som følge af behandlingen. Det kan være, hvis man mister håret, får lavet en stomi, eller fedtet fordeler sig anderledes på kroppen.
Vores opfattelse af os selv spiller en stor rolle for vores sexliv - både som mand og kvinde.
Har man det godt med sig selv, kender sin krop godt og accepterer den måde, man ser ud på, er der gode forudsætninger for også at have et godt sexliv sammen med ens partner.
Omvendt kan det være svært at tage initiativ til sex eller give udtryk for, at man har lyst til det, hvis man f.eks. føler sig mindre tiltrækkende.
Efter en kræftbehandling kan nogen opleve at føle sig ramt på ens kvindelighed eller mandighed. Det kan være fordi, man har fået fjernet et bryst eller en testikel, har fået en stomi, har ændret vægt og muskeltab eller lugter ud af munden som følge af strålebehandling.
Når kroppen ændrer sig, bliver nogle generte og skamfulde over at vise sig for partneren uden tøj og kan foretrække måske i en periode at slukke lyset i soveværelset eller at sove med bluse på for at skjule f.eks. ar eller sår.
Har du svært ved at blive tryg ved din ændrede krop, kan det være vanskeligt at tro på, at andre kan holde af den og synes, den er smuk og tiltrækkende.
Det kan være afgørende at arbejde med at acceptere sin ændrede krop og forstå den som noget, der kan give dig glæde og fornøjelse - og ikke kun forbinde den med sygdom og symptomer. Læs mere: