Behandling af tilbagefald
Hvis lymfekræften vender tilbage er der nye, gode behandlingsmuligheder. Behandling af tilbagefald kan være kemoterapi, strålebehandling eller antistofbehandling. Hvis du er under 70 år kan stamcelletransplantation også være en mulighed.
Tilbagefald af Hodgkin lymfom
Hodgkin lymfom kan komme igen på trods af vellykket behandling. Hvis lymfekræften kommer tilbage, er der nye og gode behandlingsmuligheder.
Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Tilbagefald vil oftest vise sig i form af de samme symptomer, som man havde, da diagnosen blev stillet.
Resultaterne ved behandling af tilbagefald af Hodgkin lymfom er gode, og selv hvis der skulle komme endnu et tilbagefald, kan man ofte få en effektiv behandling.
Behandling af tilbagefald
Hvis Hodgkin lymfom vender tilbage, er der nye, gode behandlingsmuligheder. Behandling af tilbagefald kan være kemoterapi, strålebehandling eller antistofbehandling. Hvis du er under 70 år kan stamcelletransplantation også være en mulighed.
Valget af behandling afhænger af en række faktorer, især hvor lang tid der er gået, siden du fik den sidste behandling, din alder og hvor tilbagefaldet er sidder.
Man vil ofte få tilbudt flerstofkemoterapi - og det vil ofte være med andre stoffer end dem, man fik i første omgang, og ofte i mere intensive behandlingsserier.
Strålebehandling kan være en del af behandlingen, især hvis det er muligt at stråle områder, som ikke tidligere har fået stråler.
Man kan bruge antistofbehandling, når kræftcellerne er CD30-positive, dvs. når cellerne har proteinet CD30 på overfladen.
PD-1 antistofbehandling ved tilbagefald af Hodgkin lymfom
En ny type antistoffer, PD-1 hæmmere, har vist sig at være effektive ved Hodgkin lymfom. Indtil videre bruges behandlingen stort set kun ved tilbagefald.
PD-1 hæmmere virker ved at genaktivere dine egne immunaktive T-celler, så de bedre kan dræbe lymfekræftcellerne.
Behandlingen kan i nogle tilfælde medføre immunrelaterede bivirkninger, som følges nøje under behandlingen.
Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:
Stamcelletransplantation - hvis du er under 70 år
Hvis du er under 70 år, kan stamcelletransplantation være en mulig behandling.
Der findes to typer af stamcelletransplantation:
- Autolog stamcelletransplantation - hvor man er sin egen donor
- Allogen stamcelletransplantation - hvor der bruges en fremmed donor
Autolog stamcelletransplantation, hvor man er sin egen donor, bruges oftest.
Autolog stamcelletransplantation - med egne stamceller
Autolog stamcelletransplantation er en behandling, der giver mulighed for at behandle med meget store doser kemoterapi.
Hvis ens kræftsygdom kræver, at man får behandling med en kraftig dosis kemoterapi, vil kemoterapien slå kræftcellerne ihjel, men også skade knoglemarven.
Inden behandlingen med kraftig kemoterapi får man derfor udtaget forstadier til blodceller (hæmopoietiske stamceller) fra blodet, så de bliver skånet for kemoterapien.
Stamcellerne fryses derefter ned, indtil de efter behandlingen bliver ført tilbage i blodbanen, når der ikke er mere kemoterapi i kroppen. Stamcelletransplantationen gør, at man igen kan danne rask knoglemarv og dermed raske celler til blodet.
Allogen stamcelletransplantation - med stamceller fra en donor
I sjældne tilfælde kan der være behov for at gennemføre en stamcelletransplantation med stamceller fra en donor. Det kan være en søskende, som har identisk vævstype eller en fremmed donor fra et donorregister. .
Allogen stamcelletransplantation kan medføre særlige komplikationer, og derfor er det en behandlingsform, som kun foretages enkelte steder i Danmark.
Læs mere om stamcelletransplantation generelt:
Immunterapi
Immunterapi er en fælles betegnelse for flere behandlingsformer, hvor kroppens eget immunforsvar bliver udnyttet til målrettet at bekæmpe kræftceller.
Mere om immunterapi