Undersøgelser ved Hodgkin lymfom
Ved mistanke om Hodgkin lymfom tager lægen som regel en blodprøve og en lymfeknude ud til undersøgelse. Derudover kan man blive undersøgt med en PET/CT-scanning eller en CT-scanning.
Undersøgelserne ved Hodgkin lymfom kan variere meget afhængigt af, hvilke symptomer sygdommen starter med. Man får dog altid taget en vævsprøve af knuden til nærmere undersøgelse i et mikroskop.
Lægen kan enten tage vævsprøven med en nål (nålbiopsi) eller ved at fjerne en hel lymfeknude. Det kan foregå på kirurgisk afdeling ved en operation.
Nogle gange bliver vævsprøven taget på en røntgenafdeling, hvis der opstår mistanke om Hodgkin lymfom under en scanning.
Hvis vævsprøven viser Hodgkin lymfom, vil der som regel være behov for at få taget flere blodprøver og eventuelt nye scanninger.
Undersøgelser til at stille diagnosen Hodgkin lymfom kan være:
- Blodprøve
- Undersøgelse af en fjernet lymfeknude i mikroskop
- PET/CT-scanning
- CT-scanning
Blodprøve
For at få et indtryk af sygdommens omfang og dine organers funktion undersøger lægerne bl.a., om antallet af blodceller er normalt, og om lever- og nyrefunktion er normal. Hvis spredningen af sygdommen er begrænset, vil de fleste blodprøver ofte være normale.
Undersøgelse af lymfeknude i mikroskop
For at kunne stille en diagnose er det nødvendigt at fjerne en lymfeknude. Man fjerner lymfeknuden ved et lille kirurgisk indgreb under lokalbedøvelse.
Bagefter bliver lymfeknuden undersøgt i mikroskop.
Hvis der kun er hævede lymfeknuder på steder, som ikke er umiddelbart tilgængelige, f.eks. i bryst- og bughulen, kan lægen bruge en kikkertundersøgelse til at fjerne lymfeknuden eller en nålebiopsi vejledt af en scanning.
Der kan gå op til 2 uger, før man får svar på prøven, da lymfeknuden skal igennem en række specialundersøgelser for at sikre, at der stilles en korrekt diagnose. Sommetider kan det være nødvendigt at tage flere vævsprøver, før lægen er sikker på, at diagnosen er helt korrekt.
PET/CT-scanning
En PET/CT-scanning er en meget følsom og effektiv metode til at undersøge, hvor udbredt lymfekræften er i kroppen.
Ved PET-scanningen får man i et drop et radioaktivt mærket sukkerstof, som vil blive optaget i sygt væv. Undersøgelsen gør det muligt at se forstørrede lymfeknuder og organer, som er påvirket af lymfekræften. På den måde er det muligt at bestemme, hvilket stadie (1-4) lymfekræftsygdommen er i.
PET/CT-scanning er en kombineret undersøgelse, hvor man i samme omgang får udført både en PET-scanning og en CT-scanning. Undersøgelsen laves ofte i forbindelse med stadieinddelingen.
CT-scanning
I nogle tilfælde får man kun foretaget en CT-scanning i stedet for den kombinerede PET/CT-scanning.
En CT-scanning er en speciel røntgenundersøgelse, hvor der bliver taget en serie røntgenbilleder, som bliver bearbejdet af en computer. CT-scanning bliver brugt til at undersøge brysthulen, bughulen og centralnervesystemet, så lægerne kan vurdere tilstanden af lymfeknuderne og dine organer.
CT-scanningen kan bruges til at kortlægge sygdommens udbredelse, fordi den gør det muligt at se hævede lymfeknuder i de dele af kroppen, som det ikke umiddelbart er muligt at vurdere ved en almen lægeundersøgelse.
På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.