Behandling af basalcellekræft (hudkræft)
Basalcellekræft er én af de to hovedtyper af almindelig hudkræft. Her kan du læse om forskellige metoder til behandling af basalcellekræft.
Hvis du har basalcellekræft, bliver du behandlet umiddelbart efter, at du har fået stillet diagnosen. Målet for behandlingen er at fjerne tumoren helt. Afhængig af typen, og hvor på kroppen, den er placeret, afgør lægen sammen med dig som patient hvilken type behandling, der er bedst.
Højrisiko
Nogle typer af basalcellekræft har større risiko for ikke at blive fjernet i dybden og at komme igen, efter de er blevet fjernet. Disse typer kaldes højrisiko basalcellekræft.
Har du højrisiko basalcellekræft, vil behandlingen oftest være operation eller strålebehandling, da det er de mest effektive behandlinger.
Man taler om højrisiko basalcellekræft, når kræften sidder nær læber, næse, øjne eller ører, eller hvis den er stor i omkreds. Der er også tale om højrisiko, hvis kræftknuden tidligere har været fjernet og er kommet igen, eller hvis en mikroskopisk undersøgelse viser, at der er tale om særlige undertyper af basalcellekræft, der hyppigere spreder sig i det omgivende væv.
Lavrisiko
De øvrige former for basalcellekræft kaldes lavrisiko. Her vil behandlingen afhænge af kræftens størrelse, placering og dine ønsker som patient.
Der er mange forskellige metoder til behandling af lavrisiko basalcellekræft. Metoderne har forskellige fordele og forskellige sandsynlighed for at kunne fjerne basalcellekræften fuldstændigt. Hvilken behandling, der er bedst til den enkelte, afgør din læge sammen med dig. Da risiko ved basalcellekræft ved denne type er lav, kan man vælge en behandling, der ikke altid har høj sikkerhed for effekt. F.eks. hvis den har et bedre kosmetisk resultat, er mindre indgribende eller af andre årsager foretrækkes af dig som patient.
Alle, der får diagnosen basalcellekræft, kan helbredes – men hos nogle kan sygdommen komme tilbage.
Operation af basalcellekræft
Operation er en effektiv måde at behandle basalcellekræft på. Hos langt de fleste kan operationen foretages i lokalbedøvelse. Lægen skærer hudkræften væk og syr huden sammen.
Hvis området med basalcellekræft er stort, eller hvis knuden sidder et sted, hvor det er vanskeligt at lukke huden igen på grund af stramning (f.eks. i tindingen), kan det være nødvendigt at få en hudtransplantation. Hvis der er behov for større rekonstruktion, udføres operationen som regel af plastikkirurger. Det kan være nødvendigt at blive opereret i fuld bedøvelse under indlæggelse.
Ved højrisiko basalcellekræft i ansigtet, og hvor der er behov for rekonstruktion af såret med f.eks. en hudlap, benytter lægen ofte frysemikroskopi for at sikre, at al hudkræft er fjernet.
Om frysemikroskopi
Ved frysemikroskopi tager kirurgen små vævsprøver fra kanterne af såret, når hudkræften er fjernet. Vævsprøverne sendes til nærmere undersøgelse, hvor de lynfryses og derefter undersøges i mikroskop for at se, om der er hudkræft tilbage. Frysemikroskopi forlænger selve operationen med 30-45 min.
De frosne vævsprøver fra kanten af operationsområdet bliver undersøgt på samme måde, som den fjernede hudkræft. Der kommer endeligt svar på alle vævsprøverne efter ca. 2 uger.
Ved høj risiko for tilbagefald anbefales operation
Der findes forskellige former for operationer, som alle er effektive. Hvis lægen fjerner hud i større områder af ansigtet, og der bliver behov for rekonstruktion af området, udføres det typisk af en plastikkirurg.
På nogle hudafdelinger i Danmark har man indført en særlig operation specielt til behandling af højrisiko-basalcellekræft i ansigtet eller ved tilbagefald af basalcellekræft. Metoden kaldes Mohs’ kirurgi. Ved denne operationstype undersøger lægen hele randen af det fjernede væv for at mindske risiko for tilbagefald. Denne teknik er tidskrævende og bruges i særlige tilfælde, hvis kræften sidder i ansigtet, og hvis hudlæge, plastikkirurg og kræftlæge (det multidisciplinære team) vurderer, at det er relevant.
Strålebehandling af basalcellekræft
For nogle patienter med basalcellekræft vil det være en fordel at få strålebehandling. Det gælder f.eks. i de tilfælde, hvor:
- Kræftknuden sidder et sted, der er vanskeligt at operere
- Andre sygdomme gør, at man har svært ved at tåle en operation
- Det drejer sig om en større knude
Moderne stråleapparater kan ramme det syge væv meget præcist. På den måde bliver den skadelige virkning på de raske celler så lille som mulig. Strålebehandlingen er smertefri og tager kun nogle få minutter hver gang, men skal gentages 10-20 gange.
Bivirkninger ved strålebehandling er rødme og ømhed på den hud, der er bestrålet. Ofte vil der også dannes et sår i strålingsområdet. Såret heler dog hurtigt.
På længere sig medfører strålebehandling en sart hud, der er lys og har mange tydelige blodkar.
Afskrabning (curettage)
Afskrabning er en metode, der ofte bliver brugt i forbindelse med behandling af basalcellekræft.
Du får lokalbedøvelse af huden, hvorefter lægen skraber det syge væv af med et skarpt instrument.
Efter afskrabningen får du som regel brændt overfladen af huden med en lille glødetråd for at stoppe blødningen og for at sikre, at alle kræftceller er ødelagt. Afskrabning og brænding fortages to gange umiddelbart efter hinanden.
Frysning
Har du en lille og overfladisk basalcellekræft, kan du få fjernet kræften ved hjælp af frysning. Det vil sige, at lægen fryser området på huden med flydende kvælstof. Cellerne går i stykker, når vævet fryses ned og tør op.
Efter behandlingen kan du få blærer og sår på det område af huden, der er behandlet. Huden heler i løbet af 2-3 uger, men efterlader ofte et hvidt mærke.
Cremebehandling af basalcellekræft
Imiquimod (Aldara®) er en creme til behandling af overfladisk basalcellekræft. Cremen stimulerer immunforsvaret i huden, så det kan angribe og ødelægge kræftcellerne. Fordelen er, at du kan behandle dig selv derhjemme, når diagnosen er stillet.
De almindeligste bivirkninger er kløe, svie eller smerter. Det er en del af behandlingen, at der kommer sår på huden. Under behandlingen, og indtil huden er helet, er det almindeligt, at huden ved det behandlede område er rød og dækket af skorper. Generne bliver dog som regel mindre efter behandlingen.
Imiquimod giver et godt kosmetisk resultat, men der er færre, som bliver fuldstændigt helbredt, end hvis behandlingen er operation.
Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:
Fotodynamisk terapi
Fotodynamisk terapi består af en speciel creme - methylaminolevulinat eller 5-Aminolevulinsyre - og lyspåvirkning. Behandlingen bruges til små eller overfladiske tilfælde af basalcellekræft.
Fotodynamisk terapi giver et godt kosmetisk resultat, men der er færre, der bliver fuldstændig helbredt, end hvis behandlingen er operation.
Behandlingen foregår ved, at du først får smurt det syge område af huden ind i creme. Efter cirka 3 timer bliver hudområdet belyst i cirka 8-10 minutter. Behandlingen gentages efter 1 uge.
Fotodynamisk terapi virker ved, at cremen trænger ned i huden og specielt ind i kræftcellerne. Cremen gør cellerne meget følsomme over for lys. Når hudområdet bliver belyst, bliver stofferne i cremen aktiveret, så de kan ødelægge kræftcellerne.
Bivirkninger
Den største bivirkning ved fotodynamisk terapi er smerter, mens behandlingen står på.
Efter behandlingen bliver man rød i det behandlede hudområde. I enkelte tilfælde får man også et sår, der efterfølgende heler i løbet af 1-2 uger.
Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:
Tabletbehandling af basalcellekræft
Basalcellekræft kan normalt behandles kirurgisk eller med strålebehandling, men i sjældne tilfælde kan du få tabletbehandling med vismodegib eller sonidegib. Det kan være i tilfælde, hvor kræften går dybt ned, og operation eller strålebehandling derfor ikke er mulig, eller hvis kræften har spredt sig. Begge er midler mod fremadskreden basalcellekræft. Du kan få behandlingen på Herlev, Odense og Aarhus Universitetshospital.
Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:
Behandling af basalcellekræft ved forværring efter tabletbehandling
Immunterapi med cemiplimab kan være en mulighed, hvis kræften er vokset i dybden eller har spredt sig, og behandling med vismodegib eller sonidegib ikke længere har effekt. Cemiplimab kan også være en mulighed, hvis du ikke tåler vismodegib.
Cemiplimab ser ud til at kunne reducere eller forhindre yderligere forværring af sygdommen hos de fleste.
Behandling med cemiplimab kan føre til en overreaktion i immunsystemet i andre organer og gives kun på kræftafdelinger.
Læs mere om medicinen og dens bivirkninger:
Hold øje med din hud
Ved regelmæssigt at undersøge din hud, lærer du den at kende. Det gør det nemmere at opdage eventuelle forandringer. Tilbagefald sker oftest inden for 2 år efter den første behandling, men kan opstå efter 5-10 år.