Hvad er hudkræft?
Almindelig hudkræft er en ondartet knude, der opstår i huden. Der er to hovedtyper af hudkræft - basalcellekræft og pladecellekræft. De mest almindelige tegn på hudkræft er en knude på huden, et sår der ikke vil hele eller en skællende plet. Almindelig hudkræft kan næsten altid helbredes.
Om huden
Huden er vores største organ og vejer cirka 3 kilo. Huden beskytter os mod omverdenen. Den består af tre lag: overhuden, læderhuden og underhuden. I huden findes nerver, der er specialiseret i at føle tryk, smerte, varme og kulde.
Der findes flere typer kræft i huden, men de to mest almindelige er basalcellekræft og pladecellekræft. Desuden findes der forstadier til pladecellekræft.
Tegn på hudkræft
Nogle tegn på hudkræft kan være:
- en fast knude på huden
- et sår, der ikke vil hele eller som kommer igen samme sted
- en rød plet, der skæller og eventuelt bløder lidt
Det er vigtigt at være opmærksom og søge læge, hvis du har mistanke om hudkræft. Behandlingen er lettere og kan føre til et mere tilfredsstillende resultat, jo tidligere i forløbet den startes.
Hvorfor opstår hudkræft?
Den vigtigste årsag til almindelig hudkræft er solens ultraviolette stråler. Derudover kan solarier, nogle stoffer i arbejdsmiljøet, nogle former for virus og arvelige forhold have betydning for risikoen for at udvikle hudkræft.
Sygdommen opstår især på de områder af kroppen, som oftest udsættes for sol, f.eks. hænder, isse og ansigt. De fleste patienter med hudkræft er ældre mennesker, som har været udsat for store mængder sollys igennem livet.
Sygdommen i tal
I perioden 2017-2021 fik 9.379 kvinder og 9.231 mænd hvert år konstateret hudkræft. I 2021 var der 117.702 kvinder og 100.450 mænd, der levede med hudkræft. Det vil sige, at de enten var i behandling, gik til kontrol eller blev betragtet som raske.
Selvom der er mange, der får konstateret hudkræft hvert år, kan langt de fleste leve et almindeligt liv umiddelbart efter behandlingen. Dog skal du - som alle andre - huske at passe på solen og forebygge nye tilfælde.
Behandling
Der findes flere måder at behandle hudkræft på. Behandlingen afhænger af, hvilken type hudkræft du har.
Forstadier til hudkræft kan behandles på forskellige måder afhængig af, hvor på huden det sidder, tykkelse, eventuelle tidligere behandlinger og patientens ønsker. Du kan få behandling med frysning, afskrabning, fotodynamisk terapi eller anden medicinsk behandling. Alle, der har forstadier til hudkræft, kan blive helbredt.
Patienter med basalcelle- eller pladecellekræft kan få operation eller strålebehandling. I de fleste tilfælde kan operation af hudkræft foretages i lokalbedøvelse, hvor lægen skærer kræften væk og syr huden sammen bagefter. Basalcellekræft kan også ofte behandles med frysning eller afskrabning.
Hvis kræftknuden sidder et sted, der er vanskeligt at operere, er det muligt at få strålebehandling. Strålebehandlingen er smertefri og tager kun nogle få minutter, men skal gentages 10-20 gange.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når du har afsluttet behandlingen, vil du som regel blive tilbudt at gå til kontrol. Kontrolbesøgene har til formål at undersøge, om det behandlede område er helet, og om der er kommet nye tilfælde af hudkræft andre steder på kroppen.
Umiddelbart efter behandlingen kan langt de fleste fortsætte et almindeligt liv. Behandlingen vil ofte efterlade et lille ar eller en forandring i huden, der hvor kræften har siddet.
For at undgå nye tilfælde af hudkræft, er det vigtigt at beskytte sig mod solen ved at undgå middagssolen, opholde sig i skyggen, bruge solhat og rigeligt med solcreme..
Det er også en god idé at holde øje med huden jævnligt, så du opdager, hvis der skulle ske nogle ændringer. Undersøg huden systematisk og få gerne partner eller en ven til at hjælpe med at tjekke de svære områder.