Undersøgelser ved hudkræft
Ved mistanke om hudkræft får man huden grundigt undersøgt, og lægen tager måske også en vævsprøve.
Hvis lægen har mistanke om, at det kan være hudkræft, vil han eller hun spørge til, hvilke ændringer du har bemærket i huden, og hvor længe de har været der.
Din personlige beskrivelse af, hvordan huden har ændret sig, og hvordan forløbet har været, er meget vigtig. Lægen vil også undersøge forandringen på huden grundigt, f.eks. med en lup under stærkt lys.
To former for vævsprøvetagning
Der er to forskellige måder at tage en vævsprøve af huden på – enten ved en såkaldt stansebiopsi eller ved at fjerne hele knuden med det samme.
Hvis der er tvivl om, hvorvidt det er hudkræft, kan lægen tage en vævsprøve (stansebiopsi) og sende vævsprøven til mikroskopisk undersøgelse. Det foregår på den måde, at man først bliver lokalbedøvet, og derefter presser lægen forsigtigt en lille skarpslebet cylinder ned i huden. På den måde får lægen en hudprøve, som kan undersøges nærmere i mikroskop.
Hvis lægen har en stærk mistanke om, at det drejer sig om hudkræft, kan han vælge at fjerne hele knuden med det samme enten ved at skrabe eller skære knuden væk. Herefter bliver hele knuden sendt til undersøgelse.
Ved begge former for vævsprøver går der nogle uger, før man får svar på prøven (patologisvaret).
Vævsprøver
Undersøgelse af forstørrede lymfeknuder
Hvis lægen har mistanke om pladecellekræft, får man også undersøgt, om man har forstørrede lymfeknuder.
På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Det er vigtigt med en præcis diagnose for at kunne tilbyde dig den bedst mulige behandling.