Bliv klædt på med viden om kræft og senfølger
Kræftsygdom, kræftbehandling og senfølger efter kræft kan være et kompliceret område. Her kan du danne dig et hurtigt overblik.
Inden samtalen har man brug for basal viden om kræft. Ikke fordi jeg skal lege ekspert, men godt at tale i øjenhøjde med min medarbejder, som står midt i det
Ofte stillede spørgsmål om kræft
Kræft opstår, når normale celler i kroppe udvikler sig uhensigtsmæssigt.
Der er mange forskellige former for kræft, som f.eks. lungekræft, brystkræft og modermærkekræft. Faktisk findes der hundredevis af forskellige kræftsygdomme, som får navn efter det sted i kroppen, de opstår. Hver kræftsygdom har sine egne specielle kendetegn med hensyn til risikofaktorer, alder, køn, udbredelse, behandling og overlevelse.
Operation:
Kræft opstår i én celle, der bliver til flere celler. Tilsammen danner de en knude, der fjernes ved en operation. Der fjernes også tilstødende væv, for at man er sikker på at fjerne al kræften. Bivirkningerne afhænger af, hvilket organ eller væv der er fjernet.
Strålebehandling:
Strålerne ødelægger kræftcellernes arvemateriale, sådan at de ikke kan dele sig. På den måde fjernes eller begrænses kræften. Bivirkningerne er oftest træthed og ingen appetit – samt hudforandringer på det bestrålede område.
Kemoterapi:
Kemoterapi gives oftest gennem drop i armen og er en medicinsk behandling, der standser cellers deling, for at kræftknuden ikke vokser sig større. Bivirkningerne er oftest voldsomme: kvalme, opkast, træthed, blodmangel og hårtab.
Mange kræftpatienter oplever uvished og bekymring, og at få en kræftdiagnose kan føles som at miste kontrollen over sit eget liv. Følelserne svinger mellem håb, angst, tristhed og uro.
Rigtig mange kræftpatienter bliver i forbindelse med diagnosen og det efterfølgende behandlingsforløb bange for at miste livet – men også for, om de kan miste deres job.
Tanker og bekymringer hos kræftpatienten:
- Uvished og bekymringer om fremtiden
- Bange for at dø
- Kontroltab
- Fastholdelse af job
- Hukommelses- og koncentrationsbesvær
- Manglende fodfæste: verden er forandret
- Bange for hvordan de nære pårørende vil reagere
Ofte stillede spørgsmål om senfølger
Senfølger omfatter en række fysiske og psykiske helbredsproblemer, som er opstået i forbindelse med kræftforløbet. Modsat bivirkninger som ofte forsviner igen, når behandlingen er slut - er senfølger kendetegnet ved, at det er varige gener over flere år - for nogle hele livet.
Det kan være smerter, angst, inkontinens, udmattende træthed (fatigue), problemer med overblik og hukommelse og meget mere.
Det kan påvirke din medarbejder i større eller mindre grad.
Syv ud af 10 kræftpatienter oplever at få senfølger i større eller mindre grad. Det viser Kræftens Bekæmpelses Barometerundersøgelse 2023 med svar fra over 3000 kræftpatienter.
Det er derfor vigtigt, at du som leder er opmærksom på senfølger hos din medarbejder og spørger ind til, hvordan kræftforløbet påvirker evnen til at varetage arbejdet.
De typiske senfølger er træthed, angst, afførings- og tarmproblemer, depression og smerter - men kræftpatienterne kan opleve mange andre slags senfølger, som er vigtig at være opmærksom på.
Som tommelfingerregel kan du regne med, at din medarbejder har senfølger i større eller mindre grad, som vil påvirke arbejdslivet i kortere eller længere tid.
Dit ansvar som leder er at sikre, at arbejdsopgaverne tilrettelægges bedst muligt i forhold til din medarbejders senfølger.
Spørg ind til gener, bivirkninger og senfølger allerede under behandlingsforløbet, så du har en fornemmelse af, hvordan din medarbejder er påvirket psykisk og fysisk.
Hvis din medarbejder har senfølger, bør de afhjælpes bedst muligt.
Udover dit blik på tilrettlæggelsen af arbejdsopgaver - er det også sundhedsvæsenets ansvar at afhjælpe senfølger.
Bed derfor din medarbejder gå til egen læge, som kan hjælpe med at skabe overblik over, hvilke tilbud, der findes lokalt hos jer, der kan afhjælpe senfølger.
Vær OBS på at det er meget forskelligt, hvad der tilbydes rundt om i landet.
Ring til Kræftlinjen på 80 30 10 30, hvis du har brug for hjælp til at finde ud af, hvad der er lokalt hos jer.
Senfølgerforeningen - Vi hjælper dig, der har senfølger efter kræft
Kræftens Bekæmpelse samarbejder med en række patientforeninger på kræftområdet - blandt andet Senfølgerforeningen.