Hyppige senfølger, der kan påvirke din medarbejder
Syv ud af 10 kræftpatienter oplever at få senfølger i større eller mindre grad. Det er derfor vigtigt, at du taler med din medarbejder om, hvordan kræftforløbet har påvirket dem. Herunder kan du læse mere om de hyppigste senfølger.
Jeg savnede ikke noget i forløbet. Det blev håndteret forbilledligt. Rolig optrapning og intet pres for at komme hurtigere på fuld tid end forventningen var hos læger
Alt efter, hvor udtalt din medarbejders træthed er, kan din medarbejder måske fortsætte med at arbejde – måske på ændrede vilkår.
Trætheden kan gøre det svært at klare en hel arbejdsdag, og nogle medarbejdere kan være helt udmattede selv efter få timers arbejde.
Andre kan opleve, at det giver mere energi at komme på arbejde igen. Det er derfor vigtigt, at du sammen med din medarbejder taler om at finde den rette balance i arbejdet, som tager hensyn til din medarbejders træthed og energi.
Sådan kan du hjælpe:
- Nedsat arbejdstid og flekstider tilpasset din medarbejders behov
- Frihed til at komme og gå afhængigt af energien
- Lettere arbejdsopgaver, hvis arbejdet er fysisk krævende
- En fast kollega, der hjælper med arbejdsopgaverne for at aflaste medarbejderen
- Mulighed for at hvile sig i løbet af dagen
- Sørge for en parkeringsplads tæt på arbejdet
- Mulighed for at arbejde hjemmefra
Kognitive udfordringer kan gøre det være svært for din medarbejder at vende tilbage til den arbejdsdag, der var før kræftsygdommen - specielt hvis det var et arbejdsliv med mange bolde i luften.
Din medarbejder kan lide af nedsat hukommelse, dårligere koncentrationsevne samt generelle vanskeligheder ved at huske og genkende ting og med at multi-taske.
Tal med din medarbejder om, om han/hun oplever problemer med kognitive udfordringer og lav sammen aftaler om, hvordan I kan tilpasse arbejdsopgaverne.
Sådan kan du hjælpe:
- Tilbyd Færre arbejdsopgaver på én gang og bryd større opgaver ned i mindre
- Frihed til at tage pauser, når man har behov
- Tilbyd at løse komplekse opgaver i samarbejde med en kollega
- Undersøg om du skal stille redskaber til rådighed som kan afhjælpe - fx afskærmning, projektstyringshjælp mv.
Smerter efter kræftbehandlingen kan have stor indflydelse på arbejdslivet og kan gøre det svært at passe arbejdet.
Det er en god start at få overblik over sammenhængen mellem belastninger, og hvornår medarbejderen oplever smerte. Når der er et klart billede af det, kan I begynde at se på, om der er noget der kan ændres.
Sådan kan du hjælpe:
- Er der bestemte arbejdsopgaver, der forværrer smerterne? Kan arbejdsopgaverne tilpasses eller helt ændres?
- Er der bestemte arbejdsstillinger, der forværrer smerterne? Fysisk arbejde? Stillesiddende arbejde? Er der mulighed for at variere arbejdsstillingerne?
- Findes der hjælpemidler eller særlige arbejdsredskaber, der kan lindre smerterne?
- Mulighed for at holde (flere) pauser og hvile i løbet af dagen
- Muligheden for at arbejde på nedsat tid
Tanker om sygdom, behandling og frygt for tilbagefald af kræftsygdommen kan fylde mentalt og være en belastning for din medarbejder.
Derfor oplever nogen, at det kan være svært at passe deres job som før, og ofte tager det længere tid at vende tilbage til den normale arbejdsevne, end man tror.
Sådan kan du hjælpe:
- Tal løbende derfor med din medarbejder om reaktioner og følelser på kræftforløbet, og om behov for løbende italesættelse
- Giv plads til din medarbejders følelser
- Informer din medarbejder om Kræftens Bekæmpelses tilbud om gratis hjælp og støtte - her kan man få redskaber til at tackle angst for tilbagefald, som er en hyppig senfølge blandt kræftoverlevere
Der kan være andre hensyn der skal tages afhængig af din medarbejders senfølger – det vigtigste er, at I taler din medarbejders situation igennem og sammen finder ud af, hvordan og hvilke hensyn, der er behov for.