Tilpas arbejdsopgaverne til din medarbejders senfølger
Arbejdsopgaverne skal tilpasses din medarbejders mentale og psykiske helbred og senfølger - både under kræftforløbet, og når medarbejderen vender tilbage
Min leder havde forståelse for min situation og den træthed, som følger med og lod mig selv styre i hvilket omfang, jeg kunne arbejde - og i hvilket tempo, jeg kunne gå op i tid
Tal med din medarbejder om hensynet til enten fysiske eller psykiske senfølger.
Hvad er senfølger?
Senfølger er fysiske eller psykiske langvarige gener fra kræftbehandlingen. De kan opstå i umiddelbar tilknytning til kræftbehandlingen eller flere år efter afsluttet behandling.
Senfølger dækker over en bred vifte af både fysiske og psykiske symptomer som f.eks. træthed, smerte, depression og kognitive forandringer.
Nogle oplever, at senfølgerne er forbigående, mens andre oplever, at senfølgerne er langvarige. Senfølgerne kan påvirke din medarbejders arbejdsevne.
Hyppige senfølger efter kræft
Når man er ramt af kræft, ønsker man at få hverdagen tilbage. Selvom din medarbejder udtrykker stor lyst til at komme tilbage, så er det din opgave som leder at hjælpe med at sætte realistiske rammer og holde lidt igen med at sætte tempoet op.
Sæt tid af, så din medarbejder kan komme sig efter behandlingens afslutning og lav evt. en aftale om gradvist at trappe op i arbejdstid. Brug evt. et optrapningsskema, hvis det er relevant for din medarbejders arbejdssituation.
Giv din medarbejder mulighed for at mærke efter, hvad der formås og afsæt løbende tid af til 1:1-samtaler, hvor I taler arbejdslivet godt i gennem med henblik på balancen mellem tid og arbejdsopgaver. Der kan blive behov for at trappe både op og ned i tid igen for en periode. Det gælder også, hvis din medarbejder er deltidssygemeldt under kræftbehandlingen.
Tal om behovet for restitutionsdage den første tid.
Tjek om din arbejdsplads kan få økonomisk støtte fra kommunen til langsom optrapning.
Sygedagpengelovgivningen giver mulighed for, at medarbejderen kan starte op på få timer og trappe langsomt op.
Medarbejderen kan – hvis kommunen godkender det - være delvist sygemeldt indtil fuld raskmelding (§ 56-aftale).
Læs mere om dine forskellige muligheder som leder
Vær opmærksom på, at det kan være udfordrende for din medarbejder at arbejde på lavt blus, da det kan være svært at gå hjem og vide, at kollegaerne løser ekstra opgaver.
Derfor er det godt, hvis du kan sætte ord på problemstillingen og på den måde afhjælpe dårlig samvittighed og holde fast i planen om optrapning.
Hvis din medarbejders arbejdsevne er blevet nedsat efter kræft, kan der være mulighed for at få bevilget personlig assistance eller hjælpemidler for at klare arbejdet.