Legater
Et legat kan være en økonomisk hjælp til hverdagen, når man er kræftramt. Kræftens Bekæmpelse har en mindre pulje, som uddeles som legater til kræftpatienter og pårørende. Her får du tips til, hvordan man kan lave en legatansøgning og inspiration til at søge andre legater.
Find legater online og på biblioteket
På legatbogen.dk kan du søge på emner, som vedrører din situation og det ansøgningstidspunkt, som er relevant for dig. Typiske søgeord kan f.eks. være:
- Kræft / cancer / helbred / behandling / sygdom / alvorlig sygdom
- Barn / enlig / pensionist
- Økonomisk/økonomi /værdigt trængende (ved svær økonomi)
- Bopæl (f.eks. Lyngby)
- Andre særlige forhold som vedrører din situation
På biblioteket
Langt de fleste biblioteker har legathåndbøger, som har oplysninger om legater. På biblioteket kan du normalt få hjælp af en bibliotekar til at gennemse legaterne. Legatoplysningerne ændres forholdsvis ofte, så vær opmærksom på, om det er den nyeste udgave af legathåndbogen, du kigger i.
I legathåndbogen er legaterne ofte inddelt i forskellige emneområder og ansøgningstidspunkter. Emneområderne kan f.eks. være legater til økonomisk dårligt stillede eller sygdomsramte. Det kræver derfor en del tid at gennemse de forskellige legater for at finde ud af, om du kan søge dem.
Sådan søger man et legat
Læs legatbeskrivelsen igennem og find det/de legater, som passer til din situation. Der kommer ofte mange ansøgninger til det enkelte legat, så udvælg de legater, som passer bedst.
Overhold altid tidsfristen for ansøgningen, men send den ikke mange måneder for tidlig, da den derved kan virke mindre akut.
Brug altid ansøgningsskemaet, hvis der er krav om det. Vedlæg evt. bilag med begrundelse for ansøgningen. Læs flere gode råd til, hvordan man søger legat:
Ansøg om et konkret beløb og husk relevant dokumentation
Det er ofte en god ide at ansøge om et konkret legatbeløb. Angiver legatbeskrivelsen et beløb, så brug det. Ellers forsøg at få en fornemmelse af, om legatbeskrivelsen lægger op til et legatformål, som typisk kræver et større eller mindre beløb. Beløbet ligger normalt mellem 1.000-20.000 kr.
Husk dokumentation. Har din økonomiske situation betydning for ansøgningen af legatet, skal du typisk vedlægge kopi af årsopgørelsen. Har din sygdomsmæssige situation betydning for ansøgningen af legatet, skal du typisk vedlægge kopi af lægeattest eller relevant journal.
Husk at vedlægge frankeret svarkuvert, hvis det kræves.
Skriv kortfattet og gør det klart, hvad legatet skal bruges til
- Ansøgningen bør være kortfattet - helst under 1½ A4 side. Legatadministratorerne får mange ansøgninger, og det er en fordel, hvis de hurtigt kan danne sig et overblik over, hvorfor netop du har behov for legatet.
- Angiv et klart formuleret formål for, hvad legatet skal bruges til.
Opbygning af en ansøgning
- Start ansøgningen med kort (ca. 2 linjer) at beskrive, hvilken fond/legat du ansøger, beløbet du ansøger, og hvad beløbet skal bruges til.
- Beskriv kort de vigtigste forhold ved din økonomiske, sociale og sygdomsmæssige situation, hvis legatbeskrivelsen lægger vægt på disse områder.
- Fortæl hvorfor du har behov for legatet til det formål, du har ansøgt om.
- Argumenter for, hvorfor legatet vil have en afgørende betydning for din situation (husk på at din ansøgning er en blandt mange, og at det derfor vil være en fordel, hvis det er tydeligt for legatadministratorerne, at netop du har et stort behov for dette legat.)
- Afslut med at tilbyde yderligere oplysninger eller dokumentation, hvis det ønskes.
- Husk at vedlægge/vedhæfte dokumentation.
Legater til kræftpatienter
Herunder finder du kriterier og ansøgningsfrister for konkrete legater, som du kan søge:
Legater specifikt til unge
Læs om legater til unge og til uddannelse: