Handicapkompenserende ordninger
Hvis kræftsygdommen eller -behandlingen har nedsat din arbejdsevne, har du mulighed for at få bevilget personlig assistance eller hjælpemidler for at klare enten dit gamle job, et nyt job eller en ny uddannelse.
Kræftsygdommen eller kræftbehandlingen kan gøre det svært at klare det samme på arbejdet, som du kunne klare før.
Personlig assistance
Det er muligt at søge om personlig assistance hvis man er ledig, lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende og på grund af varig og betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for særlig personlig bistand.
Den personlige assistents opgave er, at støtte dig, i de arbejdsfunktioner, som du ikke selv kan udgøre på grund af din funktionsnedsættelse. Personlig assistance kan blandt andet være tolkning, personlig støtte eller anden praktisk bistand.
Det er en betingelse for at kunne modtage personlig assistance, at din funktionsnedsættelse ikke er uforenelig med dit arbejdsliv.
En personlig assistent kan være f.eks. være en person fra din arbejdsplads, en person der bliver ansat i virksomheden eller virksomhedsindehaveren. Du kan få personlig assistance i op til 20 timer, hvis du arbejder 37 timer om ugen. I særlige tilfælde er det muligt at søge om personlig assistance i fuld tid, dvs. 37 timer om ugen.
Kontakt din kommune for at høre mere om personlig assistance
Det er din kommune, som behandler din ansøgning om personlig assistance. Hvis du har brug for personlig assistance ved videreuddannelse i forbindelse med dit arbejde, skal du også ansøge om det i din kommune.
Kommunen laver en individuel og konkret vurdering i hvert tilfælde, og du kan klage over kommunens afgørelse.
Du kan også læse mere om personlig assistance på:
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
Hjælpemidler (arbejdsredskaber og arbejdspladsindretninger)
Du kan få bevilget et hjælpemiddel af kommunen, hvis det kan kompensere for dit handicap, og du dermed kan udføre dit arbejde på lige fod med andre mennesker. Et kompenserende hjælpemiddel kan både være arbejdsredskaber og arbejdspladsindretninger.
I de fleste tilfælde er det arbejdsgiverens opgave at stille de nødvendige arbejdsredskaber til rådighed. Kommunen kan bevilge et kompenserende hjælpemiddel, hvis:
- Udgiften til arbejdsredskabet er ud over det sædvanlige og/eller
- Arbejdsredskabet ikke er almindeligt på arbejdspladsen
- Det kompenserer for begrænsningen i din arbejdsevne
- Det er af afgørende betydning, for at du kan deltage i tilbuddet eller fastholde dit arbejde
For eksempel er en kontorstol et almindeligt arbejdsredskab på et kontor, men det kan være, at du på grund af en operation har behov for et specialsæde, som modvirker tryk på musklerne. Udgiften til sædet vil i dette eksempel kunne dækkes som et hjælpemiddel.
Fortrinsadgang
Hvis du på grund af et handicap har vanskeligt ved at opnå ansættelse, kan du søge med fortrinsadgang på ledige opslåede stillinger i offentlige virksomheder. Vælger du at søge med fortrinsadgang, så skal arbejdsgiver indkalde dig til en ansættelsessamtale. Det er en betingelse, at du skal leve op til de formelle uddannelseskrav der står beskrevet i stillingsopslaget.
Hvis du ikke får en stilling, som du har søgt med fortrinsadgang, skal arbejdsgiver sende en redegørelse til dit jobcenter. Dit jobcenter vil herefter gå i dialog med arbejdsgiver om, hvorvidt du alligevel vil kunne ansættes i stillingen.
Borger.dk – Fortrinsadgang til job, hvis du har handicap
Løntilskud til nyuddannede med handicap (isbryderordningen)
Hvis du er nyuddannet med et handicap, men mangler erhvervserfaring inden for det område, du er uddannet til, så er isbryderordningen måske relevant for dig. Ordningen kan bruges i op til et år i både private og offentlige ansættelser, og indebærer at arbejdsgiveren får tilskud til den person, som er ansat via ordningen. Ordningen har til formål at give den nyuddannede med handicap relevant erhvervserfaring og et netværk med henblik på at styrke jobsøgningen. Du skal dog være opmærksom på, at hvis du deltager i ordningen, så forbruger du af dagpengeperioden.
Hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) kan du læse mere om isbryderordningen:
Hjælp under uddannelse
Hvis du er under uddannelse, på en institution der er godkendt til SPS, kan du søge om støtte hvis din funktionsnedsættelse påvirker din uddannelse Kontakt din studievejleder for at høre nærmere om den specialpædagogiske støtte (SPS) på din uddannelse.