Kontanthjælp
Som kræftpatient kan du få kontanthjælp hvis du f.eks. er ledig uden tilknytning til en a-kasse.
Om kontanthjælp
Kontanthjælp er en offentlig ydelse til personer, der ikke er i stand til at forsørge sig selv eller deres familie.
Det kan også være, at man er blevet fyret fra sit arbejde på grund af sygdommen og ikke er medlem af en a-kasse eller ikke opfylder betingelserne for at få udbetalt arbejdsløshedsunderstøttelse. F.eks. hvis man ikke kan stå fuldt til rådighed, fordi man ikke er helt rask endnu.
Hvis man har levet helt eller delvist af sin ægtefælles indtægt og så bliver skilt, kan man stå i en situation, hvor man kan være berettiget til kontanthjælp, som erstatning for det forsørgelsesgrundlag, som man har mistet ved en skilsmisse.
Betingelser for at få kontanthjælp
Man kan søge om kontanthjælp, hvis man ikke kan forsørge sig selv og sin familie, det vil sige sin ægtefælle og børn under 18 år. Man kan også få kontanthjælp som et supplement til løn eller understøttelse.
Betingelser for at få kontanthjælp:
- Man har været ude for en såkaldt social begivenhed, f.eks. sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør
- Den sociale begivenhed har medført, at man ikke kan forsørge sig selv og sin familie
- Behovet for hjælp kan ikke dækkes gennem andre offentlige ydelser
- Man må ikke have formue som kan dække ens økonomiske behov (på mere end 10.000 kr. for enlig og for ægtefæller op til 20.000 kr. (2024))
- Ægtefælles indtægt modregnes i kontanthjælpen
Det betyder, at du som kræftpatient opfylder betingelserne, hvis du på grund af sygdommen ikke har nogen indtægt, hverken løn, sygedagpenge, understøttelse eller pension, som du kan forsørge dig selv og din familie med, og hvis du er gift, at din ægtefælle ikke kan forsørge dig og jeres familie.
Krav om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet
Hvis man er rask nok, skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet for at få kontanthjælp. At stå til rådighed for arbejdsmarkedet betyder, at man:
- Skal møde op til de samtaler, som kommunen indkalder til
- Skal tage imod rimelige tilbud om aktivering eller arbejde
- Skal være aktiv og selv søge arbejde
Hvad er jeg berettiget til at få i kontanthjælp?
Kontanthjælpens størrelse afhænger bl.a. af, om du er over eller under 30 år, om du har en uddannelse, om du er i stand til at tage et job, eller om du er forsørger. Der skal betales skat af beløbet. Du kan læse mere om betingelserne på borger.dk:
Se satser for kontanthjælp her
Indtægter og formue bliver trukket fra i kontanthjælpen. Det gælder også ens ægtefælles indtægter og formue. Alle kontanthjælpsmodtagere under 30 år, der ikke har en uddannelse, men som kan gennemføre en uddannelse, får økonomisk hjælp på niveau med SU.
Hvis du har særligt høje boligudgifter, kan du få særlig støtte til boligudgift. Læs mere her:
Kommunen kan nedsætte kontanthjælpen
Hvis man ikke overholder reglerne for at modtage kontanthjælp, kan kommunen give forskellige former for sanktioner og nedsætte eller fratage kontanthjælpen. Det kan f.eks. være, hvis man udebliver fra en samtale eller et tilbud.
Når man er i behandling eller ikke er rask nok til at møde op til en samtale eller tage imod kommunens tilbud, kan man have en såkaldt rimelig grund. Kommunen vurderer i det enkelte tilfælde, om man har rimelig grund til ikke at leve op til reglerne.
Penge for kritisk sygdom må ikke medregnes
Hvis du har fået udbetalt forsikringspenge for kritisk sygdom, skal du vide, at kommunen fra 1. januar 2014 ikke må bruge din forsikringsudbetaling for kritisk sygdom i vurderingen af, om du kan få kontanthjælp.
Hvis du har fået udbetalt en forsikringssum på op til 150.000 kr. skal disse penge altså ikke medtages i vurderingen af, om du kan forsørge dig selv.
Denne undtagelse gælder i fem år efter, du har fået udbetalt pengene. Hvis du efter fem år stadig har alle eller en del af forsikringspengene, vil de indgå i kommunens vurdering af dine muligheder for at få kontanthjælp.
Formue påvirker kontanthjælpen
Man kan ikke få kontanthjælp, hvis man selv eller ens ægtefælle har formue. Formue er for eksempel penge og værdier, som let kan omsættes til penge. Biler og sommerhuse anses også som formue. Det er tilladt at have et beløb på op til 10.000 kr. per person.