Opfølgningsforløb efter behandling for kræft
Når du har afsluttet din kræftbehandling, bliver du i de fleste tilfælde tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet eller hos din egen læge. Her får du en personlig opfølgningsplan med udgangspunkt i dine behov.
Hvordan foregår opfølgningen?
Din individuelle opfølgningsplan bliver lavet af lægen på hospitalet og bliver udleveret til dig og din egen læge.
Opfølgningen foregår ambulant på hospitalet, det vil sige, at du ikke skal indlægges. Du er ikke nødvendigvis tilknyttet en enkelt afdeling, men kan tilbydes hjælp og behandling i et samarbejde mellem forskellige afdelinger og specialer.
Opfølgningen kan også foregå hos din egen læge eller en praktiserende speciallæge. Ved opfølgningsbesøgene taler du med en læge eller en sygeplejerske og bliver nogle gange undersøgt.
Hvad der præcist sker til opfølgningsbesøgene afhænger af, hvilken sygdom du er blevet behandlet for. Patienter med den samme kræftform kan også have forskellige behov for opfølgning. Nogle har på grund af særlige forhold behov for at blive fulgt oftere, mens andre måske slet ikke har behov for opfølgning.
Formålet med opfølgning er at:
- Holde øje med tegn på, at kræften er vendt tilbage
- Behandle bivirkninger og senfølger af behandlingen
- Forebygge komplikationer
Undersøgelser ved opfølgningsbesøgene
Ved opfølgningsbesøget vil du i nogle tilfælde få taget blodprøver og scanningsbilleder, som kan vise, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Fokus på symptomer
Som en vigtig del af opfølgningen vil lægen eller sygeplejersken instruere dig i at holde øje med tegn på, om sygdommen er vendt tilbage. Hvis sygdommen vender tilbage, er det vigtigt at komme i behandling så tidligt som muligt.
Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, bør du altid henvende dig til din læge.
Hjælp til at håndtere senfølger
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du bruge opfølgningsmødet til at tale om generne og få gode råd om f.eks. kost, livsstil og hjælpemidler, og blive henvist til andre fagpersoner, som kan hjælpe.
Det er vigtigt, at du gør lægen eller sygeplejersken opmærksom på generne, så du kan få tilbudt behandling eller lindring af senfølgerne.
Få gode råd om, hvordan forskellige senfølger kan behandles, og hvad du eventuelt selv kan gøre for at mindske generne:
Sådan får du det bedst mulige opfølgningsforløb
Det er vigtigt, at du selv er opmærksom på, hvordan du får mest muligt ud af din opfølgning.
Ud over lægens faglige vurdering skal din opfølgningsplan baseres på din øvrige helbredstilstand og dine muligheder for selv at reagere på nye symptomer eller opståede senfølger, som kræver behandling. Sammen med lægen skal du og eventuelt dine pårørende beslutte, hvad du kan få behov for hjælp og støtte til efter kræftbehandlingen er afsluttet og i nogle tilfælde også flere år frem.
Det er vigtigt, at du er klar over:
- Hvilke nyopståede symptomer du skal reagere på
- Hvornår du skal henvende dig akut
- Hvor du skal henvende dig for at blive undersøgt
Og overvejer om:
- Du har brug for hjælp og støtte i dagligdagen
- Du har behov for lindrende medicin eller behandling
Forbered dig til opfølgningsbesøg
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du og dine pårørende tager spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er vigtigt, at du ved opfølgningsbesøget får spurgt om de ting, der bekymrer dig, og at du taler åbent med lægen eller sygeplejersken om de problemer, du har. Tag gerne en pårørende med.
Skriv dine spørgsmål ned
Du kan nemt glemme, hvad du vil spørge om, når du først sidder hos lægen. Derfor får du her et par gode råd til forberedelse af samtalen.
- Spørg dig selv: Hvad håber jeg at få ud af samtalen med lægen? Tænk over det og tal gerne med dine pårørende om det. Vælg de 3 – 5 spørgsmål som er vigtigst for dig at få svar på
- Skriv spørgsmålene ned, og læs dem højt for den, der går med dig til samtale – så er I to om at huske dem
Hvis du er nervøs
Nogle føler tryghed ved opfølgningsbesøgene, andre er nervøse for at få besked om, at noget er galt. Det er meget almindeligt, at man i tiden op til mødet kan opleve flere af de samme reaktioner, som man havde under sygdomsforløbet. Det kan f.eks. være koncentrations- og søvnbesvær.
Hvis du er nervøs, kan det måske hjælpe dig at forsøge at lægge mærke til, hvor lang tid inden et opfølgningsmøde reaktionerne begynder at komme, hvornår de fylder mest, og i hvilke sammenhænge.
Når du er opmærksom på dine reaktioner inden et opfølgningsbesøg, ved du mere om, hvad du kan forvente, og det kan give en følelse af tryghed.
For de fleste aftager nervøsiteten og usikkerheden med tiden og i takt med antallet af opfølgningsbesøg, som går godt.
Tag en pårørende med og andre gode råd
Ved selve samtalen er det en god idé at tag papiret med din forberedelse frem – det hjælper dig til at fastholde dine spørgsmål og gør at lægen/sundhedspersonen kan se, at du har forberedt dig. Der er flere ting, du kan gøre for at få en god opfølgningssamtale:
Tag en pårørende med til opfølgningsbesøget
- Det er en rigtig god idé at tage en af dine nærmeste med til opfølgningsbesøgene – også selv om du ikke umiddelbart føler dig nervøs før samtalen. Måske får du vigtige informationer, som kan være svære at huske, når du er kommet hjem
Vær ærlig og spørg gerne igen
- Fortæl lægen om dine bekymringer. Måske oplever du til opfølgningsbesøgene, at lægen virker fortravlet, eller du ønsker måske ikke at tage lægens tid. Husk, at du har lige så meget krav på lægens tid og opmærksomhed som alle andre patienter. Også selv om du egentlig er rask, og det 'kun' er dine bekymringer, du har brug for at tale om
- Hvis lægen siger noget, du ikke helt forstår, så spørg igen. Bliv ved med at spørge, indtil du har forstået informationen
- Du kan spørge lægen, om det er i orden at optage samtalen (f.eks. på en smartphone), så du kan høre den igen derhjemme eller sende den til dine pårørende
Bed om opsamling på samtalen
- Når samtalen er ved at være slut, kan det være en idé at gennemgå sammen med lægen eller sygeplejersken, hvad I har talt om i dag. Sig f.eks. 'Jeg har forstået det på den og den måde – er det korrekt?'
- Skriv navnet ned på den læge og den sygeplejerske, der deltager ved opfølgningsmødet, og spørg, hvordan du kommer i kontakt med dem, hvis du skulle blive i tvivl om noget, efter du er kommet hjem
Spørg om navn på kontaktperson
- Det er et lovkrav, at alle kræftpatienter tilknyttes en navngiven kontaktperson. Spørg efter din kontaktpersons navn og telefonnummer (nogle gange kan der være flere kontaktpersoner), så du og dine pårørende altid ved, hvem I kan henvende jer til, hvis I har spørgsmål til forløbet
- Spørg om din praktiserende læge bliver løbende informeret om din sygdomsudvikling og opfølgningsforløb.
Hvornår er næste møde?
- Inden du går derfra, skal du være klar over, hvornår du skal til næste opfølgningsmøde, eller hvordan du får indkaldelse til næste opfølgningsmøde
Bekymring for tilbagefald
Hvis du oplever, at du bruger meget energi på bekymringer og angst for tilbagefald, er det en god idé at søge hjælp til at håndtere det. Ved opfølgningsbesøget kan du få hjælp til at tale med en professionel rådgiver.
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med din læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen:
Vil du vide mere?
Læs om det specifikke opfølgningsforløb for din kræftsygdom:
Gør en forskel for kræftsagen
Som medlem af Kræftens Bekæmpelse er du er med til at sikre banebrydende forskning, forebyggelsesindsatser og støtte til alle, der er berørt af kræft. Vi tilbyder forskellige typer medlemskab, så du kan støtte på den måde, der passer dig.
Bliv medlemVil du være frivillig?
Fantastiske events, politiske indsatser og støtte til mennesker berørt af kræft. Kræftens Bekæmpelses frivillige laver mange slags arbejde, men alle har de det til fælles, at de gør en forskel for kræftsagen.
Bliv frivillig