Behandlingens mål
Der kan være forskellige mål med den kræftbehandling, du får. Nogle gange er det muligt at fjerne kræftsygdommen, andre gange skal behandlingen bremse sygdommens udvikling. Hvilken behandling du skal have, beslutter du og lægen i fællesskab.
Kurativ behandling – skal fjerne al kræft
Kurativ betyder helbredende. Målet med en kurativ behandling er at fjerne al kræftsygdom i kroppen. Behandlingen kan f.eks. bestå af operation, strålebehandling og kemoterapi – og nogle gange får du en behandlingstype, nogle gang flere forskellige.
Hvis sygdommen efter kurativ behandling ikke længere kan påvises, kalder man behandlingen radikal. Når man f.eks. taler om en radikal operation, betyder det, at al synlig kræft er fjernet ved operation.
Kurativ behandling kan i nogle tilfælde give bivirkninger eller senfølger, som man skal leve med efterfølgende.
Understøttende behandling
Du kan få understøttende behandling, så du bedre kan tåle den helbredende (kurative) behandling, der ofte kan være belastende for kroppen. Det kan f.eks. være:
- Bedre ernæring, der skal bygge kroppen op
- Medicin der forebygge infektioner
- Kvalmestillende midler
Adjuverende behandling – skal forebygge tilbagefald
Adjuverende behandling er en forebyggende behandling, du kan få, efter du er blevet radikalt behandlet.
Formålet er at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage.
Adjuverende behandling kan f.eks. være, kemoterapi, antihormonbehandling, immunterapi eller strålebehandling.
Hvis den forebyggende behandling er medicin, føres den med blodet rundt i kroppen, så den slår de kræftceller ihjel, som kan være ført ud i kroppen i blod- eller lymfebanen – det kaldes mikrometastaser.
Adjuverende behandling kan f.eks. være, når en kvinde, som er opereret for brystkræft, bagefter får fem års antihormonbehandling for at forebygge, at kræften kommer igen.
Neoadjuverende behandling – forberedende behandling inden operation
Neoadjuverende behandling er behandling, man får inden en operation. Det kan være kemoterapi, strålebehandling eller antihormonbehandling.
Formålet er at gøre kræftknuden mindre, så det bliver muligt at operere.
Eksempel: Hvis en kræftknude i brystet er over fem centimeter i diameter, kan kvinden få kemoterapi i nogle måneder for at gøre knuden mindre. Herefter kan knuden fjernes ved en operation.
Recidivbehandling - behandling af tilbagefald
Recidiv betyder tilbagefald. Recidivbehandling er behandling af en kræftsygdom, der er kommet igen.
Et tilbagefald vil sige, at kræften er kommet igen på trods af, at man tidligere har fået behandling. Tilbagefaldet kan komme enten samme sted (lokalt tilbagefald) eller have spredt sig til andre organer i kroppen (fjernmetastaser).
Generelt gælder det, at jo flere år, der går uden sygdom efter endt behandling, jo mindre bliver risikoen for at kræften kommer igen.
Hvis man får et tilbagefald, kan man ofte blive tilbudt ny behandling, såkaldt recidivbehandling.
Nogle gange er lægerne i stand til at operere igen, og i visse tilfælde kan man helbredes. Præcis hvilken behandling, der kan komme på tale afhænger af, hvilken behandling man tidligere har fået, sygdommens placering og ens almene helbred.
Palliativ behandling - lindrende behandling
Palliativ behandling, også kaldet lindrende behandling, har til formål at give støtte, pleje og omsorg til mennesker med livstruende sygdomme gennem hele sygdomsforløbet.
Behandlingen sigter mod at lindre symptomer og bivirkninger, uanset hvor i forløbet patienten befinder sig. Der fokuseres på hele mennesket, både fysisk, psykisk, socialt og åndeligt, og behandlingen tilpasses individuelt. Det kan være alt fra at mindske smerter og forbedre livskvaliteten til at hjælpe med at håndtere angst og eksistentielle spørgsmål.
Palliativ behandling tilbydes både af almindelige sundhedstilbud og specialiserede palliative enheder som hospices og palliative teams.
Hjælp til at vælge den rette behandling
Du vil højst sandsynligt i dit forløb opleve, at du skal vælge mellem forskellige muligheder for kræftbehandling. Det er vigtigt at kende effekten af behandlingen, og hvordan behandlingen kan påvirke din livskvalitet.
Du kan spørge sundhedspersonalet om:
- Hvilke behandlingsmuligheder har jeg?
- Hvad er fordelene og ulemperne ved de forskellige behandlinger?
- Hvor stor sandsynlighed er der for at behandlingen hjælper mig?
- Hvilke bivirkninger har behandlingerne?
- Hvor kan jeg få mere viden eller hjælp til at træffe en beslutning?
Kun du bestemmer, hvor meget du vil involvere dig. Det er også et valg at overlade beslutningen til sundhedspersonalet på hospitalet eller at involvere dine pårørende.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk