Samtale med lægen
I samtalen med en læge eller sundhedsfaglig har I gensidigt brug for informationer fra hinanden. Det er derfor vigtigt, at du, ud over at lytte, også tager ordet. Her får du idéer til, hvordan du kan få det bedste ud af samtalen.
Før samtalen - forbered dig
Man kan nemt glemme, hvad man vil spørge om, når man først sidder hos lægen. Og det kan være svært at formulere konkrete spørgsmål, der kan give svar på det, man bekymrer sig om, og/eller håber på at få afklaret. Nedenfor kan du se nogle forslag til, hvordan du kan forberede dig til samtalen.
Inden samtalen:
1-2 dage før din samtale kan det være en idé at lave nogle noter til dig selv, som du kan tage udgangspunkt i til samtalen. Tænk gerne over disse spørgsmål:
- Hvad ønsker du at få ud af samtalen?
- Hvad har du behov for at vide noget om?
- Hvad skal du fortælle om dine symptomer?
- Hvordan påvirker det, som du oplever, din livskvalitet og dit liv?
- Hvad vil du gerne vide om planen og tidshorisonten for det videre forløb?
Tal også gerne med dine pårørende om det og vælg de 3-5 spørgsmål, som er vigtigst for dig at få svar på til den kommende samtale.
Skriv spørgsmålene ned, og læs dem højt for den, der går med dig til samtalen – så er I to om at huske dem.
Tag en ledsager med
Det er en god idé at tage en ledsager med til samtalen enten som støtte, til at skrive ned eller måske som ekstra øjne og ører. En ledsager kan være et familiemedlem, en ven eller en anden pårørende.
Har du ikke mulighed for at få en pårørende med, så kan du henvende dig til én af Kræftrådgivningerne rundt omkring i landet og bede om at få en bisidder med fra Kræftens Bekæmpelses Navigator-tilbud.
Læs gerne dine noter og forberedende tanker og spørgsmål lige inden samtalen!
Ved selve samtalen - lyt og brug dine noter
Tag papiret frem ved samtalen – det hjælper dig til at fastholde dine spørgsmål og gør at lægen/sundhedspersonen kan se, at du har forberedt dig.
En lægesamtale er tidsbegrænset, og travlhed kan få en til at glemme eller undlade at stille alle spørgsmål.
Vær bevidst om din rolle
Når lægesamtalen starter, er det en god idé at gøre opmærksom på, at du gerne vil have tid til at stille spørgsmål.
Husk:
- Bed om at få uddybet eller gentaget de vigtigste oplysninger og skriv dem ned sammen med lægen.
- For nogle kan det være en hjælp,at få lægen til at illustrere de vigtigste oplysninger med en tegning, hvis det er muligt, så du kan tage den med hjem.
- Få evt. din ledsager til at tage noter, så du kan koncentrere dig om samtalen. Så kan du vende tilbage til noterne senere.
Lydoptagelse
Det kan også være en god idé at spørge lægen, om du må optage samtalen (f.eks. på din telefon), så du kan høre den igen derhjemme sammen med pårørende.
Hvis du ikke får svar på alle spørgsmål
Hvis du ikke får svar på dine spørgsmål, f.eks. på grund af tidspres, spørg da, hvem du ellers kan tale med og hvornår.
Det kan også være, at du kan få svar på dine spørgsmål ved at tale med din kontaktsygeplejerske, hvis du ikke får svar på det hele hos lægen.
Efter samtalen
Det kan være en god idé at samle op på samtalen, når du kommer hjem. Evt. sammen med din ledsager/bisidder. Det kan hjælpe til at give overblik og forberede eller planlægge fremtidige aftaler.
- Skriv dine noter fra samtaler ned eller i kalenderen (hvis du eller din ledsager ikke har gjort det under samtalen)
- Du kan evt. læse lægens journalnotater på sundhed.dk
Hvis du læser din journal på sundhed.dk og der er noget, du ikke forstår, kan du kontakte din læge eller hospitalsafdelingen og bede om en afklaring.
Forslag til spørgsmål - vælg, hvad der er vigtigt for dig
Vi har her samlet nogle spørgsmål, som mange kræftpatienter og pårørende gerne vil have svar på.
Spørgsmålene er forslag, og du har måske ikke brug for at stille dem alle, og slet ikke på en gang. Du kan udvælge dem, du synes er vigtigst for dig.
Læs om kræftsygdomme
På listen her kan du finde viden om din specifikke sygdom og behandlingen af den:
Har du brug for at tale med en rådgiver?
Du kan få professionel rådgivning på Kræftlinjen. Ring til os på 80 30 10 30 eller skriv via chatrådgivningen. Kræftlinjen har åbent alle hverdage kl. 9-21 og kl. 12-17 i weekenden. Kun lukket på helligdage.
KræftlinjenKræftrådgivninger i hele landet
Du kan få rådgivning og deltage i aktiviteter sammen med andre, der har kræft inde på livet, i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Det er gratis og du er velkommen til at kigge forbi.
Kræftrådgivninger