Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb
Hav selv overblikket over dit kræftforløb og spørg, når der er noget, du er usikker på, undrer dig over eller ikke forstår. Dit navn og CPR-nummer skal tjekkes af personalet hver gang, du skal have medicin, undersøges eller behandles for at undgå, at du bliver forvekslet med en anden.
Undgå fejl i dit behandlingsforløb
Et kræftforløb er ofte langvarigt, og udredning og behandling kan foregå flere forskellige steder i sundhedsvæsenet og involvere mange sundhedspersoner. Det øger risikoen for fejl.
Dette kan du gøre for at undgå fejl:
- Tag en pårørende med, når du skal indlægges, og når du skal til samtaler, der vedrører dit behandlingsforløb. Det er en fordel at være to om at lytte og stille spørgsmål.
- Spørg din læge om formålet med din behandling og hvilke risici, der er forbundet med den. Du kan også spørge til, hvilke konsekvenser det får, hvis du fravælger behandling. Du kan bede lægen om at informere om andre behandlingsmuligheder. Vær sikker på, at du og din læge er enige om, hvilken behandling du skal have.
- Spørg din læge om, hvordan du kan forvente at have det umiddelbart efter behandlingen og på længere sigt.
- Fortæl din læge, hvis du er allergisk over for bedøvelse og medicin.
- Hvis du skal bedøves og har fået at vide, at du ikke må spise og drikke noget, er det vigtigt, at du overholder dette. Som hovedregel må du ikke spise eller drikke noget i de sidste timer inden en bedøvelse, fordi de normale reflekser i luftvejene ikke fungerer ved en fuld bedøvelse. Hvis man ikke har fastet, er der risiko for, at maveindholdet fejlsynkes i lungerne. Faster man, er den risiko minimal.
Fortæl personalet om dine erfaringer, vaner og behov
Hvis personalet har viden om f.eks. tidligere sygdom og din nuværende livsstil, kan de bedre give dig den bedst mulige behandling og tilbyde dig hjælp. Fortæl personalet
- hvis du er allergisk over for noget (medicin, bedøvelse, plastre, madvarer) om dine vaner (kost, appetit, alkohol og rygning)
- hvis du tidligere har fejlet noget alvorligt, eller hvis der er arvelige sygdomme i din familie (kræft, diabetes eller hjerte-kar-sygdomme)
- hvis du tager medicin og naturmedicin (naturlægemidler, kosttilskud, homøopatiske midler og plantemidler)
- hvis du tidligere har haft en dårlig oplevelse med sundhedsvæsenet, eller hvis der er noget, der bekymrer dig
Personalet har tavshedspligt og kan kun videregive oplysninger om dig med din skriftlige tilladelse.
Undgå at få forkert medicin
Du kan være med til at undgå medicineringsfejl under sygdomsforløbet ved at kende den medicin, du tager og være opmærksom på ændringer i din medicin.
Det kan ske, at man får en for stor eller for lille dosis medicin, at medicinen gives på et forkert tidspunkt, at man får noget medicin, man ikke længere skulle have eller ikke kan tåle.
Med gode medicinvaner kan du være med til at forebygge fejl – både derhjemme, hos din praktiserende læge og på hospitalet.
Rapportér fejl og skader
Hvis du vil rapportere en fejl, der er sket på et sygehus, et plejehjem, i hjemmeplejen, hos lægen eller alle andre steder i sundhedsvæsenet, gør du det på Dansk Patient Sikkerheds Databases hjemmeside. Din rapport vil så blive brugt til at skabe læring, så lignende ting ikke sker igen.
Kontakt
Hvis du vil vide mere, kan du kontakte sundhedsfaglig konsulent, Lotte Linnemann Rønfeldt, på e-mail: lotterf@cancer.dk eller telefon 35 25 74 11.
Patientrettigheder
Kræftens Bekæmpelses sider om patientrettigheder. Læs om bl.a. behandlingsgaranti, klagemuligheder og forsikring.