Maksimale ventetider
Det er ikke alle kræftformer, der findes et pakkeforløb for. Uanset om der er tilrettelagt et pakkeforløb for en kræftsygdom eller ej, så gælder reglerne om maksimale ventetider for behandling af kræft.
Hvad er maksimale ventetider?
Der gælder særlige regler for, hvor længe man som kræftpatient må vente på undersøgelser og behandling. De regler hedder maksimale ventetider og hører under dine rettigheder som patient.
Folketinget vedtog i 1999, at der skulle indføres maksimale ventetider for behandling af en række livstruende sygdomme, bl.a. kræft. Formålet med de maksimale ventetider er at sikre hurtig udredning og behandling uden unødig ventetid.
Det betyder, at der højst må gå 14 dage fra hospitalet har modtaget henvisningen fra den praktiserende læge, til man begynder i udredning. De maksimale ventetider betyder også, at der højst må gå 14 dage, fra man har samtykket til behandling, til behandlingen begynder.
Hvem gælder reglerne for?
Reglerne for maksimale ventetider gælder, hvis lægen har mistanke om kræft eller bestemte hjertesygdomme. Undtaget fra disse regler er:
- Hudkræft (som ikke er modermærkekræft)
- Kræftsygdomme, som kræver knoglemarvstransplantation
Hvorfor er de maksimale ventetider indført?
Kræftpatienter kommer hurtigt i behandling, fordi kræft er en akut og tidskritisk sygdom, hvor hurtig behandling i mange tilfælde er afgørende for overlevelsen. Derfor er der særlige regler for, hvor længe man må vente ved mistanke om kræft. Reglerne står i Sundhedslovens § 88 og i bekendtgørelse om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme.
Særlige regler for ventetid
Hvordan gælder de maksimale ventetider?
Sundhedsstyrelsen har lavet en grafik, der trin-for-trin forklarer, hvordan de maksimale ventetider gælder. Du kan se den her:
Hvis den maksimale ventetid ikke kan overholdes
Hvad sker der, hvis man som patient er udsat for, at de maksimale ventetider ikke bliver overholdt?
Det er den region, du bor i, som er ansvarlig for at tilbyde dig udredning og behandling i regionen inden for de fastsatte maksimale ventetider.
Regionen har handlepligt. Det betyder, at det ikke er nok, at du kun bliver informeret om, at den maksimale ventetid ikke kan overholdes.
Hvis du på eget sygehus ikke kan få tid til undersøgelse eller behandling inden for den fastsatte maksimale ventetid, så skal regionen henvise dig til et offentligt eller privat hospital et andet sted i landet eller i udlandet, hvor du kan blive undersøgt eller behandlet.
Erstatning
Hvis du har fået en skade på grund af overskridelse af de maksimale ventetider, kan du søge om erstatning hos Patienterstatningen. En skade kan eksempelvis være en forringet chance for overlevelse eller et forværret behandlingsforløb.
Læs mere på patienterstatningen
Hvordan ved jeg, om de maksimale ventetider er overskredet?
Personalet er forpligtet til at fortælle dig, hvis de overskrider de maksimale ventetider i forbindelse med din udredning eller behandling for kræft, og de skal fortælle dig om dine rettigheder i forhold behandling i anden region eller i udlandet og i forhold til muligheden for at søge erstatning.
Behandling i udlandet
Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg bliver henvist til behandling i udlandet?
Hvis du er henvist til behandling i udlandet, har regionen ansvar for at tilrettelægge og aftale din behandling. De skal bl.a. skabe kontakten til det udenlandske hospital og sende den nødvendige dokumentation.
Regionen skal også sørge for transport, ophold og eventuel tolkebistand. Regionen betaler alle udgifterne til behandling, og de betaler udgifter til transport og nødvendigt ophold uden for regionen eller i udlandet.
Hvad hvis jeg bliver nødt til at aflyse behandlingen, jeg har fået tilbudt?
Hvis du af private grunde aflyser en tilbudt dato for behandling, har hospitalet ikke pligt til at give et nyt behandlingstilbud inden for den maksimale ventetid. Hospitalet skal dog tilbyde behandling hurtigst muligt.
Få svar på spørgsmål om kræft, ventetid og prioriteringer
Kritisk rapport
Statsrevisorerne har rettet en skarp kritik af regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet for deres forvaltning af de maksimale ventetider for kræftpatienter.