At tale med sine nærmeste om livet og døden
Det kan være godt at få talt sammen om døden og livet i den sidste tid. Samtalerne kan f.eks. handle om de oplevelser, I har haft sammen eller om ønsker og behov i tiden op til livets afslutning.
For nogle falder det naturligt at tale om, at døden nærmer sig. For andre kan det være sværere at tage hul på en sådan samtale.
Hvis sygdommen og omstændighederne gør det muligt i den sidste tid, kan det være givende at tale om det liv, I har haft sammen. Det kan også give anledning til at få talt om, at livet snart slutter, hvad der er vigtigt i den sidste tid, og hvad der skal ske, når du ikke længere er her.
Tal om de oplevelser, I har haft sammen
Det kan være livsbekræftende at tale om livet og de oplevelser, I har haft sammen. I kan tale om minder, gamle anekdoter og fortælle, hvad I værdsætter hos hinanden.
Det er også en måde at få et indblik i, hvad dine pårørende vil bære med videre fra livet sammen med dig. Det kan gøre det tydeligt for dig, at du også fremover vil være en del af deres liv. Det kan være rart at tænke på.
Forslag til at tage hul på samtaler om, at døden nærmer sig
Du kan spørge lige ud:
- Jeg vil gerne tale med dig om min sygdom og om fremtiden, kan vi gøre det?
- Er der noget, du går og tænker på, som det kunne være godt, at vi fik talt om?
Hvis den anden ikke er parat til at tale om det, kan du eventuelt spørge, om der er et andet tidspunkt, I kan tale om det på:
- Passer det dig nu, eller kan vi gøre det på et andet tidspunkt?
Det kan også være vigtigt at få talt om dine ønsker og behov i forhold til dine pårørende. Det gør det lettere for dem at være der for dig, sådan som du helst vil have det.
- Jeg har tænkt lidt over, hvad der kunne være rart i denne tid. Jeg kunne godt tænke mig...:
...at se familien lidt mere / kun at få besøg af de nærmeste / at få hørt vores gamle plader / at få set vores gamle billeder / at sygdommen ikke fylder så meget / at vi ærligt kan sige til hinanden, hvordan vi har det osv.
- Jeg har nogle tanker om begravelse/bisættelse, som jeg gerne vil have, at du kender til…
Nogle har glæde af at skrive breve til deres nærmeste
Det kan være en idé at skrive et brev til ens pårørende. Brevene kan f.eks. handle om minder eller om, hvad du sætter pris på hos dine nærmeste.
Mange uhelbredeligt syge har også glæde af at skrive om de begivenheder, man ønsker, man kunne have været med til, og hvordan man forestiller sig, det ville foregå.
Andre ting, man kan gøre, som senere kan være til glæde eller støtte for ens børn eller andre pårørende:
- Indtale en mundtlig besked
- Optage en video
- Ordne fotografialbummet og skrive kommentarer til billederne
- Give et arvestykke, som man kan fortælle en historie om
Ønsker og behov
For nogle kan det give ro at få styr på nogle praktiske ting. Det kan være godt at tale med dine nærmeste eller en fagperson om dine ønsker for behandling og hvor du vil være i din sidste tid, og måske også hvordan tingene skal være efter din død.
Herunder er nogle ting, du kan overveje:
Ønsker kan ikke altid indfries
Når man taler med sine pårørende om de ønsker, man har for den sidste tid, er det vigtigt at huske på, at selv om man udtrykker sine ønsker over for hinanden, så er det ikke altid, at den anden er i stand til at indfri ønskerne. F.eks. kan det være svært at indfri et ønske om, at man ikke må være trist eller ked af det. Og nogle gange er der omstændigheder, der gør, at man ikke kan holde det, man ellers havde aftalt. Det kan være hjælpsomt at tænke på, at de pårørende gør det så godt, de kan.
Ikke alle vil tale om døden
Det er ikke alle, der ønsker at tale direkte om, at livet skal til at slutte. For nogle kan det være vigtigere at tale om almindelige hverdagsting og have fokus på livet i stedet for døden. Det behøver ikke handle om, at man ikke har erkendt, at man skal dø. Det kan være en måde at håndtere den sidste tid på.
Det kan også handle om, at man vil undgå at gøre sine nærmeste kede af det, eller at man vil undgå selv at blive endnu mere ked af det. Man kan også frygte, at det at tale om, at man skal dø, er det samme som at give op over for sygdommen.
Hvis dine pårørende har behov for at tale om den sidste tid
Måske har dine pårørende brug for at få talt om, at du på et tidspunkt ikke er her mere, og hvad der så skal ske. Det kan være, du kan møde dem ved at tale lidt om døden med dem og så sige, at du gerne vil prioritere at have fokus på det gode i livet lige nu.
Hvis du kan mærke, at dine pårørende gerne vil vide mere om, hvordan du har det, men du ikke magter at tale med dem om det, kan du måske skrive det ned til dem. Så de kan læse det nu eller senere hen.
Forbered dine børn
Børn kan mærke, hvis stemningen ændrer sig derhjemme, også selv om de ikke nødvendigvis giver udtryk for det. De har behov for at vide, at du vil dø af sygdommen.
Når du har haft lidt tid til at fordøje dine egne reaktioner og følelser, kan det være en god idé at forberede, hvordan du (og eventuelt din partner) vil fortælle børnene om, at kræften er uhelbredelig.
Det kan være svært at finde det rette tidspunkt at fortælle det, da mange i dag får livsforlængende behandling gennem flere år. Tal med din læge om, hvornår det giver mening at fortælle der.
Læs mere om, hvordan du forbereder dine børn:
Podcasts med patientfortællinger
Lyt til Rigshospitalets podcasts om de eksistentielle spørgsmål, der melder sig, når man lever med en livstruende sygdom.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk