Skip navigation
  1. 1

    Få hjælp

  2. 2

    Hvad er vigtigt for dig lige nu?

  3. 3

    Når døden nærmer sig

  4. 4

    Råd fra rådgiverne

Få hjælp

Det er meget forskelligt, hvordan man reagerer på at få at vide, at sygdommen ikke længere kan behandles. Nogle er afklarede, mens det for andre er meget chokerende. Uanset hvordan man har det, kan det være en god idé ikke at gå med det alene.

Forskellige følelser og reaktioner

For de fleste er det et kæmpe chok at få at vide, at man skal dø af sin sygdom, og mange rammes af voldsom sorg og angst og måske vrede. Det er normalt at opleve, at følelserne kan skifte fra den ene dag til den anden – eller fra det ene øjeblik til det andet. Og det er pludselig en helt ny situation at skulle forholde sig til. 

For nogle vil det måske ikke komme som en overraskelse. Det kan i stedet være svært at få omgivelserne til at forstå og acceptere det.

Herunder kan du se nogle af de følelser og reaktioner, mange oplever:

Det er almindeligt at føle angst for døden, for smerte eller for hvad der skal ske med dine kære, når du ikke er her længere.

For nogle hjælper det at tænke over, hvad man er mest bange for, og prøve at gøre noget ved det.

Hvis man er bange for smerter, kan det hjælpe at tale med lægen om de mulighederne for smertelindring i den sidste tid. Det kan også give lidt ro at vide, hvad der sker med kroppen den sidste tid, så uvisheden ikke fylder.

Hvis man frygter, hvad der skal ske med ens kære, når man ikke er her længere, kan det være godt at tale om det sammen og få styr på det, der er muligt.

Det er ikke altid man kan gøre noget ved angsten. Men det kan tit hjælpe at få sat ord på bekymringerne og dele dem med andre, så tankerne fylder mindre.

Når man ved, at man skal dø, kan man både føle sig tæt på andre og alligevel meget alene - og selvom man er omgivet af familie og venner. 

Hvis du føler dig alene, kan du prøve at dele det med en, du stoler på, eller måske en professionel. At vide, at du ikke er alene med dine tanker, kan gøre en stor forskel.

Vi har flere tilbud i Kræftens Bekæmpelse, som du måske kan have glæde af. Måske er der noget af det, der passer til dig. 

Få rådgivning og mød andre

Når man ved, at man skal dø, kan man føle sorg over de ting, man ikke når at opleve eller gøre færdig. Mange tænker over deres liv og prøver at finde mening i det, de har oplevet.

Det er også helt normalt at føle vrede og synes, det er uretfærdigt, at livet slutter for tidligt.

At planlægge detaljer omkring den sidste tid kan give en følelse af orden og kontrol over en situation, der ellers føles uforudsigelig. Det kan f.eks. være beslutninger om, hvor og hvordan man vil tilbringe sin sidste tid, og hvilken behandling man ønsker eller ikke ønsker.

Det kan også være at bestemme, hvem man vil se - eller ikke se. Og hvordan man ønsker at tage afsked eller blive husket. Det kan f.eks. være at skrive breve, have særlige samtaler eller sørge for, at visse personer får en særlig genstand eller besked, når man ikke er her længere.

Kontrol kan også handle om at sikre sine kære, efter man er død. Eller bestemme hvordan begravelsen/bisættelsen skal foregå.

Det kan hjælpe at tale om det

Man kan sagtens være klar over, at man skal dø, men ikke have brug for at tænke på det og tale om det. Måske har du mest brug for at fokusere på noget andet for at få det bedste ud af den sidste tid. Det kan være svært, hvis dine nærmeste har brug for at tale om det, og du ikke har. Eller hvis der er ting, du ikke har lyst til at dele med dem. Måske kan du prøve at skrive det ned til dem i stedet. 

Nogle gange kan det også være lettere at tale med en professionel. Det kan f.eks. være en sygeplejerske, læge, psykolog eller præst. Du behøver ikke at være religiøs for at tale med en præst; samtalen kan handle om alt, hvad du tænker på.

Brug Kræftens Bekæmpelse

På Kræftlinjen og i vores rådgivninger kan du tale med professionelle rådgivere om alt, du har på sinde. Nummeret til Kræftlinjen er: 80 30 10 30. Du kan også altid møde op i en af vores kræftrådgivninger.

Folk ved, at de kan sige alt til mig, uden at det kommer videre. Det er befriende for mange, at jeg ikke er personligt involveret.
Hanne Mendel, sygeplejerske og rådgiver på Kræftlinjen
Næste trin

Oversigt

  1. 1

    Få hjælp

  2. 2

    Hvad er vigtigt for dig lige nu?

  3. 3

    Når døden nærmer sig

  4. 4

    Råd fra rådgiverne