At fortælle om kræftsygdom
Hvis du lige har fået kræft, tænker du måske over, hvem der skal have at vide, at du er blevet syg, og hvornår og hvordan de skal have det at vide. Nogle vælger at fortælle om deres sygdom til mange mennesker, andre vælger kun at sige det til ganske få.
Hvornår skal jeg fortælle, at jeg er syg?
Hvornår man involverer andre, og hvor mange, man fortæller det til, kan være meget individuelt. Men det er godt at overveje, hvem der for dig er vigtige personer, som skal vide, at du er blevet syg.
Måske er det rette for dig at fortælle om sygdommen med det samme, fordi det kan hjælpe dig til selv at forstå, hvad der er sket. Måske har du brug for lidt tid alene eller med dine nærmeste, inden du skal forholde dig til andres reaktioner og spørgsmål.
Til hvem og hvordan skal jeg fortælle det?
Nogle vælger at være meget åbne om deres sygdom over for både familie, venner og kollegaer. Andre vælger at være åbne overfor ganske få.
Hvis du lever i et parforhold, er det ikke sikkert, I er enige om, hvem, hvornår og hvordan andre skal have det at vide. Det er vigtigt, at I forsøger at finde nogle kompromisser, som I begge kan leve med.
Der er forskellige måder at overbringe beskeden til familie og omgangskreds på. Nogle vælger at mødes og fortælle det ansigt til ansigt, andre ringer, og nogle skriver mails.
Mange er i dag på sociale medier som eksempelvis Facebook. Her kan I f.eks. lave en lukket gruppe, hvor I kan orientere jeres netværk om sygdommen og behandlingen.
Brug app til at kommunikere om sygdommen
Med appen 'Sammenholdet' kan du oprette et netværk, hvor du og dine pårørende kan koordinere opgaver og kommunikere sammen i kræftforløbet. Det kan være opgaver som indkøb, madlavning, børnepasning og transport til hospitalet. Du kan også opdatere dit netværk på, hvordan det går.
Måske kan en anden være kontaktperson
I nogle familier fungerer det godt, at en anden er kontaktperson og holder familie og venner orienterede. Nogle vælger måske, at en søster sender mails om, hvordan det går, eller er den person, andre ringer til for at blive opdateret.
Det vigtigste er at finde ud af, hvad du har overskud til lige nu. Du kan altid ændre det hen ad vejen.
Fortæl børnene om sygdommen
Hvis du har børn, vil der være mange ting i din families hverdag, som nu ændrer sig. Børn har bedst af at vide, hvad der sker omkring dem og hvorfor. Men mange forældre er usikre på, hvor meget og hvordan de skal fortælle børnene om sygdommen.
Du kan få inspiration til, hvordan du kan forberede samtalen og se forslag til konkrete formuleringer, du måske kan bruge:
Inddrag dine børns daginstitutioner og skole
Hvis du har børn, der går i skole eller daginstitution, er det en god idé at fortælle klassens lærer eller pædagogerne i institutionen, at du er blevet syg. På den måde kan de bedre støtte barnet i hverdagen.
Fortæl dit barn, hvad du har fortalt lærerne og pædagogerne om din sygdom og om, hvordan I har det derhjemme.
Tal med dit barn om, hvordan lærerne og pædagogerne bedst kan hjælpe og støtte det i den kommende tid. Skal de jævnligt spørge i skolen/institutionen om, hvordan det går derhjemme, eller skal de så vidt muligt ikke nævne sygdommen. Skal de fortælle om sygdommen til de andre børn i klassen eller hjælpe barnet til selv at fortælle det m.m. Og det kan være en god idé at aftale at have en kontaktperson i skolen/institutionen, som både kender jer, og som I har god kontakt med.
Det kan også være en god idé at forberede børnene på andres reaktioner på, at du har fået kræft. Det kan du finde inspiration til her:
Brug app til at aftale praktisk hjælp
Med appen 'Sammenholdet' kan du oprette et netværk, hvor I kan koordinere opgaver som madlavning, børnepasning og transport - og du kan opdatere dit netværk på, hvordan det går. Hent 'Sammenholdet' gratis her: