Ensomhed
Når man får en alvorlig sygdom som kræft, kan man føle sig ensom – også selvom man er sammen med andre. Man kan også føle sig ensom, fordi man trækker sig fra andre eller mærker, at ens netværk bliver mindre.
Alene med sine tanker
Når man har kræft, er det kun en selv, der gennemlever hele kræftforløbet. Selvom man måske har pårørende, som hjælper og støtter, kan de ikke tage ens plads. Man kan føle sig mere ensom og alene, i takt med at undersøgelser, behandling og kontroller gør det tydeligt, at det kun er en selv, som fysisk gennemgår sygdomsforløbet.
Det kan være en voldsom oplevelse at få at vide, at man har kræft. Man kan føle afmagt eller vrede, og man kan reagere ved at græde meget. Flere oplever, de ikke kan genkende sig selv og har en følelse af at være ’ude af sig selv’.
Nogle kan føle sig forlegne og skamfulde over deres egen reaktion. Man kan trække sig fra andre, fordi man ikke ønsker at vise dem, hvor ked af det og berørt man er.
Der er også nogle, som får tanker om liv og død, mening og meningsløshed. Måske kan ens pårørende eller bekendte ikke forstå tankerne. Måske synes de, at man i stedet for burde være positiv og tro på, at man bliver rask. De nye, svære tanker kan gøre, at man føler sig anderledes og derfor trækker sig.
Fortæl dit netværk om dine tanker
Nogle mennesker oplever, at jo mere viden, information og bekymring de bærer alene, jo mere ensomme føler de sig. Det kan derfor være en god idé at forsøge at forklare andre, hvordan det føles.
Hvis det er svært at sætte ord på sine tanker og følelser, kan man fortælle, at det er vanskeligt for en at beskrive, hvordan man har det, og at ens følelser kan svinge mellem håb og fortvivlelse.
Nogle føler sig lidt mindre alene ved at vide, at deres pårørende eller bekendte løbende bliver orienteret om situationen. For nogle kræver det meget energi, og måske kan det gøre en ked af det at skulle informere andre. Derfor kan det for nogle være hjælpsomt, hvis man kun informerer en enkelt (ægtefælle, søskende, veninde mm.) og aftaler, at han eller hun bringer informationerne videre til resten af netværket.
Ensomheden kan forstærkes, når man er sammen med andre
Nogle har en stærk følelse af at være anderledes og alene, når de er ude af deres hjem og sammen med andre. Det kan være fordi, man bliver mindet om, at sygdomsforløbet kun sker for en selv, og at de andre er raske. For nogle kan det derfor være en hjælp at møde andre i samme situation.
Du kan møde andre patienter i din lokale kræftrådgivning. Læs mere:
Behov for at være alene
Der er forskel på, i hvor høj grad man har behov for at være social og for at dele sine problemer med andre. Man kan godt være alene uden at føle sig ensom.
Nogle nyder at være sammen med andre, og dele tanker om sygdommen eller modsat at tale om andre ting, så man får en pause fra den. Andre har brug for at være mere alene med tankerne og kan føle sig mere ensomme, hvis de er sammen med andre. Nogle føler, de får energi af at være alene.
Mærk efter, hvad det gør ved dig at trække dig
Det er vigtigt at være opmærksom på, om det at trække sig fra andre hjælper dig, eller gør det sværere. Hvis du oplever, at det hjælper dig at være social og dele dine tanker, er det vigtigt at holde fast i dette i det omfang, det er muligt.
Omvendt kan det i nogle perioder være rarest ikke at være sammen med andre. Man kan have brug for at sunde sig lidt alene, inden man igen begiver sig ud i sociale sammenhænge. Hvis du stadig holder kontakt med dit netværk på f.eks. mail eller sms mm., kan det gøre det lettere, når I skal ses igen.
Hvis du oplever, at du bliver tiltagende isoleret og trist, er det vigtigt at kontakte din læge eller søge rådgivning f.eks. gennem Kræftens Bekæmpelse.
Sygdommen og behandlingen kan gøre det sværere at mødes med andre
Man kan føle sig isoleret, hvis man er i den erhvervsaktive alder og oplever, at ens netværk går på arbejde i dagtimerne, mens man selv er sygemeldt derhjemme.
Det kan være en hjælp at finde fællesskaber andre steder, f.eks. melde sig til aktiviteter, der foregår om dagen.
For mennesker, som har en immunologisk sygdom, kan det være en særlig udfordring, at man i perioder af behandlingen skal være isoleret. Det sætter nogle begrænsninger i forhold til, hvor meget man kan være i fysisk kontakt med sine omgivelser.
Hvis man har adgang til en computer, kan mails og sociale medier nogle gange hjælpe en smule på dette.
Man vil skåne sine pårørende
Nogle vil under sygdomsforløbet ikke belaste deres netværk, og derfor vælger de at trække sig fra omverdenen. Det kan også være fordi, man tænker, at man ikke har noget at tilbyde andre, nu hvor man ikke oplever så meget.
Ofte vil familie og venner gerne være der for en, når man er syg. Det kan være en hjælp for nogle at tænke på, hvordan man selv ville opføre sig, hvis det i stedet var ens ven eller et familiemedlem, som var blevet syg. Mange pårørende er glade for den tillidserklæring, det er, at nogen betror sig til en.
Nogle holder sig væk af usikkerhed
Nogle i netværket kan trække sig, fordi de måske er usikre på, hvordan de skal reagere på, at du har kræft. Måske er de bange for at sige eller gøre noget forkert.
Det kan være en god idé at informere dine omgivelser om, hvordan de hjælper dig bedst. Du kan f.eks. sige, at du har det fint med at tale om sygdommen, og at det er rart at blive spurgt om, hvordan du har det, fordi det giver lidt luft for tankerne. Læs mere om andres reaktioner:
Hvis kroppen ændrer sig
Fysiske ændringer pga. sygdom eller behandling kan gøre, at man ikke har lyst til at blive set. For nogle kan det at deltage i almindelige gøremål, som at gå ud at handle, hente børn/børnebørn fra institution eller skole, gå til fritidsaktiviteter mm. være en daglig overvindelse.
Nogle oplever fysiske ændringer som hår- og vægttab, eller ændringer, der først kommer til syne, når man indgår i sociale sammenhænge (f.eks. synkebesvær, balance- og koncentrationsproblemer).
Hos nogle bliver følelsen af at være anderledes tydeligere, når de er sammen med andre. Derfor kan de isolere sig.
Vær med i gå-fællesskabet
At bevæge sig i naturen gør godt: Dét at indånde den friske luft, være omgivet af naturen og bruge den til at kunne mærke kroppen i naturens rammer er ifølge forskning meget værdifuldt for menneskets mentale helbred. Og så kan selve fællesskabet om gåturen kan også være gavnligt for det mentale helbred. Derfor har vi oprette 'gå-fællesskaber', hvor man mødes og går sammen med en gå-vært. Læs mere og tjek, om der er et gå-fællesskab i dit lokalområde:
Find et gå-fællesskab