Lær din krop at kende efter kræftbehandlingen
Mange oplever, at kroppen ændrer sig under et kræftbehandlingsforløb. Det kan være pga. operation, stråler og medicinsk kræftbehandling. Det kan ikke altid ses, hvilket kan gøre det endnu svære at acceptere.
Seksuelle senfølger
Under sygdoms- og behandlingsforløbet oplever mange, at kroppen er påvirket på forskellige måder. Det kan måske være, fordi kroppen er blevet forbundet med sygdommen og dens symptomer.
Seksuelle senfølger opleves for mange værre med tiden, hvorimod andre senfølger forsvinder. Derfor er det en god idé at tale med sundhedsprofessionelle, der ved noget om din sygdom og behandling. Det kan både være, hvis du oplever problemer med lyst, smerter, funktion, sensibilitet eller andet, der påvirker din seksualitet og måske din livskvalitet.
Hvis du har mod på det, kan du øve dig i at se dig selv i et spejl
Mange oplever, at kroppen bliver fremmed, når den ændrer sig og ikke længere responderer, som den tidligere har gjort. Det kan betyde, at det er mere vanskeligt at opleve adgang til lyst til intimitet og nærvær. Det er forskelligt, hvordan mennesker oplever det, og det er forskelligt, om behovet for nærhed og intimitet øges eller mindskes.
Det kan være en god idé selv at betragte din krop og gå på opdagelse i hele kroppen. Du kan f.eks. prøve dig frem ved regelmæssigt at se på din nøgne krop i et spejl, så du bliver forenet med dit spejlbillede.
Hvis du ikke har lyst til at kigge på hele din krop, kan du i stedet for betragte den i små bidder. Du kan f.eks. bruge et lommespejl til at studere udvalgte dele af din krop eller kun kigge på de dele af din krop, som du er mest tryg ved.
Det kan være en måde at lære den ændrede krop at kende, og det kan være en hjælp til, at du accepterer ar og andre forandringer, som du har fået i forbindelse med behandling.
At lytte til sig selv
Når kroppen er anderledes og måske fremmed, og for nogle også forbundet med smerter, kan det være vanskeligt at finde lyst til at røre ved og se på kroppen. For at blive fortrolig med kroppen, kan nogle have gavn af at sætte tid af, hvor der er mulighed for at finde ro uden forstyrrelser. Nogle kan godt lide at have blid musik, gode dufte og en olie at smøre kroppen i efterfølgende. Du kan f. eks. prøve at smøre kroppen ind i kropsolie, sove nøgen og mærke dynen mod din bare hud. Du kan også prøve en omgang massage eller en ansigtsbehandling. Eller du kan gå i svømmehallen og skiftevis gå i det varme og kolde vand og mærke, hvordan det føles på din krop.
Nogle har mange tanker om kroppen, og hvordan den skal se ud eller respondere. Det kan være, du har mod på at være nysgerrig i forhold til de tanker, du har, og hvilke følelser du mærker i kroppen, når du giver dig tid til at opdage den - måske for første gang.
Opmærksomhed på kroppen kommer ofte, når den ikke er, som den var engang. Vi tænker måske ikke over, at vi kan gå eller danse, før det bliver tydeligt, at vi ikke længere kan. Det kan vække følelser at blive konfronteret med en krop, der har forandret sig, og nogle lukker helt af for kroppen. Er det sådan i din situation, er det en god idé at kontakte sundhedsprofessionelle, der kender til din sygdom og behandling.
Få forbindelse til kroppen
En anden måde at mærke sin krop på og lære den at kende er ved at røre ved sig selv.
Når du har været i bad, kan du tørre dig langsomt og smøre kroppen ind i creme. Hvordan føles det at røre den? Og at blive berørt? Det kan være en vej til at finde ud af, hvor meget eller lidt berøring du kan lide bestemte steder på kroppen.
Rådgivning om kræft og seksualitet
Du kan søge hjælp hos en psykolog. Der er mulighed for at få tilskud via sygesikringen, hvis du får en henvisning fra din praktiserende læge. Normalt skal henvisningen ske inden for 6 måneder efter diagnosetidspunktet, og henvisningen kan senest gives 12 måneder efter diagnosen. Tal med din praktiserende læge om mulighederne.
Sexologisk Klinik på Rigshospitalet er et center for behandling og rådgivning om seksuelle problemer. For at få tilbudt behandling på Rigshospitalets Sexologiske Klinik skal du henvises af din egen læge eller sygehusafdelingen. Klinikken er ikke i stand til at imødekomme alle henvendelser, og de må derfor skønne ved hver enkelt henvisning, om de kan yde behandling, eller om de skal henvise til andre muligheder.
Sexologisk Klinik Rigshospitalet
Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital varetager samtalebehandling af par og enlige af begge køn, der har problemer med seksualiteten. Der kræves lægehenvisning for alle patienter. I parforhold skal begge have en henvisning.
Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital
På Dansk Forening for Klinisk Sexologis hjemmeside kan du finde en sexolog, der kan hjælpe dig med dit problem. Nogle sexologer har speciel viden om kræftsygdommes indvirken på seksualiteten.
Patientforeninger med fokus på en specifik kræftsygdom har ofte forholdt sig til de specifikke problemer, der følger med netop den type kræft. Det kan derfor være en hjælp at søge information og rådgivning hos dem.
Du kan ringe til Kræftlinjen eller besøge en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Her kan du få rådgivning af psykologer, socialrådgivere, læger, sygeplejersker eller møde andre patienter og pårørende i samme situation som dig.
En del af rådgivningerne arrangerer foredrag og kurser om samlivet efter behandling for en kræftsygdom. Læs mere her:
Du kan også downloade Kræftens Bekæmpelses pjece om kræft og seksualitet